Hoe kies je een dierenarts?

Hoe kies je een dierenarts?
Een dierenarts is heel erg belangrijk, hij of zij zorgt ervoor dat je huisdier weer gezond wordt wanneer het ziek is. Het is handig om, voordat je een huisdier aanschaft, een dierenarts te vinden die alle inentingen in orde kan maken en kan kijken of er niets mis is met het dier dat je gekocht hebt. Een goede dierenarts vinden is heel erg belangrijk en kan ook redelijk moeilijk zijn: net als een huisarts, heeft een dierenarts een bepaalde manier van werken die jou misschien niet aanstaat. Is de dierenarts misschien te ongevoelig of heb je er gewoon geen goed gevoel bij?


Een paar handige tips om een goede dierenarts te vinden:

  • Vraag het eens na bij buren, kennissen en vrienden . Hebben zij een goede dierenarts en zijn ze er heel tevreden over? Behandelt hij de dieren goed en is hij te bereiken wanneer je hem nodig hebt? Legt de dierenarts goed uit wat er gaat gebeuren als er bijvoorbeeld geopereerd gaat worden of wanneer het dier ziek is? Legt hij goed uit hoe je het dier verder moet behandelen wanneer het weer thuis is? Vergeet je instinct niet: wanneer je echt een slecht gevoel hebt bij een dierenarts, ga er dan niet meer naartoe. De dierenarts mag niet alleen sympathiek zijn voor de dieren, maar ook voor de eigenaars van de dieren. Als het niet klikt, ga dan niet terug, ook al heeft de dierenarts zo’n goede reputatie.
     
  • Hebben ze ook een bepaalde regeling voor spoedeisende hulp? Bieden ze wel spoedeisende hulp aan? Ongelukken met huisdieren gebeuren bijna nooit tijdens de uren dat de dierenarts in zijn praktijk zit. En wat gebeurt er als je huisdier nog een nachtje bij de dierenarts moet blijven? Is er dan iemand die erbij blijft?
     
  • Zoek een dierenarts die in de buurt woont: voor dieren is het heel stresserend om naar een vreemde plaats te gaan, als je er dan voor kan zorgen dat je de reistijd minder lang kan maken, is dat zeker meegenomen.
     
  • Kijk ook na hoe het exact zit met dingen als een dierenverzekering, betalen in delen,…

Heb je dringende vragen voor een dierenarts? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan IngeWil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

nancy smeesters

gewoon uitproberen ,hebben er bij ons al een paar gedaan en er schiet er altijd eentje uit die de beste is ,dus daar gaan we al jaren ,goede test ,ga eens met een shiba inu naar de dierenarts ,weet je direkt welk vlees je in de kuip hebt (en spreek niet over de hond)

Veel keus hebben wij niet. De dierenarts heeft alleen vanaf 16u 2 uur spreekuur. Heeft mijn hond 's morgens iets of in het weekeind zal ik naar een andere dierenarts moeten. Waarheen is afhankelijk van de nood en reisafstand. Bevalt zo'n dierenarts niet of heb ik twijfels over de werkwijze dan kom ik daar niet weer.
Onlangs bij een dierenarts geweest die spreekuur had in badjas open deed, alleen mijn verhaal aanhoorde 3 spuitjes van teisafstand pakte die daar open en vloot lagen, wegging om daar wat in te doen, hond die gaf en zei dat ik 2 dagen later terug moest komen. Hond is niet onderzocht, geen rekening gekregen na betaling, niet opgeschreven wat er gegeven is en de volgende ochtend was hij op sterven na dood.
Daar kom ik dus niet meer.
Omdat ik erg afgelegen woon heb ik wel een uitgebreide ehbo koffer in huis inclusief verschillende antibiotica.
Via e-mail heb ik hulp gevraagd aan andere (bekende) dierenarts.

De 3 spruitjes lagen op de tuintafel

kunnen jullie ook een advies artikel schrijven over de trimsalon?

Nicole Geens

Ik heb in de afgelopen zovele jaren al menig dierenarts gehad, We zijn dan ook een paar keer verhuisd, en dan moet je noodgedwongen op zoek naar een andere.
Waar we nu wonen is het de bedoeling om er de rest van ons leven door te brengen.
We woonden hier pas toen Cleo haar pootje brak, de enige dierenarts die we in de buurt wisten gecontacteerd en we konden komen. Zij zou het allemaal eens oplossen.
Wij niet tevreden, pootje heeft nooit meer echt goed gestaan en later kwam er daardoor artrose op. Dierenarts beweert tot op de dag van vandaag nog steeds dat ze haar best heeft gedaan.
Echter enkele jaren later bij een andere DA bleek ze en stukje ijzerdraad vergeten te zijn in Cleo haar pootje.

De nieuwe dierenarts is heel bewust gekozen. Eerst rondvraag gedaan bij mensen welke DA ze aanraden, telkens kwam diezelfde DA er uit. Ik had mijn twijfels omdat deze een TV DA was die had meegewerkt aan het programma "vinger aan de poot". Toch maar besloten om even een afspraak te maken en eens te horen hoe hij in real life was. De honden ondertussen daar maar hun jaarlijkse inentingen laten geven.
Ik heb lang met hem gesproken, ernstig, niet zoals de gekscherende man die hij op TV is.
We hebben gepraat over operaties en bewaking na de operatie, maar ook over de narcose en eventuele beademing want ik heb altijd al boxers gehad. Platsmoelen en narcose is niet altijd even fijn, We hebben ook gepraat over hoe hij tegenover euthanasie stond en wanneer wel of niet. We hebben gepraat over stand-by staan en over noodgevallen.

Ondertussen is gebleken dat ik met deze DA een goeie keuze heb gemaakt. Guy en Jantien staan altijd klaar, ook in het weekend of 's nachts bij noodgevallen. Verder een spreekuur en steeds ook bereikbaar op afspraak wat handig is bij een moeilijke hond.
Hij heeft ondertussen Happy al 2 X geopereerd, Bij oogproblemen werd er zelfs contact opgenomen met specialisten in het buitenland. Nieuwe medicatie werd speciaal aangeschaft, er werd duidelijk op voorhand over de dure prijs gepraat, maar ook over wat het wel of niet kon doen.
Eerlijkheid en een duidelijke uitleg krijg ik. Dat apprecieer ik.

Een goeie DA waar je zelf ook vertrouwen bij hebt, is heel veel waard.

Kwa verzekering, dat is in België niet echt aan de orde. Niet betaalbaar en er is nog amper een verzekering die dat aanbied.

Nicole Geens

Oh ja, ik wilde ook nog kwijt dat deze DA op slecht een 15 minuutjes rijden van ons woont.
Ik rij ook niet graag ver met een zieke, gewonde of pas geopereerde hond.

Karin

Beste Nicole Geens waar zit deze dierenarts als ik vragen mag.


Een reactie plaatsen