Hoe kan je je hond goed trainen?

Hoe kan je je hond goed trainen?
Net zoals bij alle soorten training, ligt bij het trainen van een hond de grootste verantwoordelijk bij de trainer, in dit geval, het baasje. Het is zijn verantwoordelijkheid om zijn ‘leerling’ discipline bij te brengen.

Motivatie

Een hond kan natuurlijk niet mondeling met een mens communiceren, dus daar ligt het natuurlijk net iets anders. Het is daarom meer dan ooit aan het baasje om het initiatief te nemen. Hij moet door zijn enthousiasme de hond motiveren om dingen bij te leren, en dat is niet altijd even makkelijk. Om tot die motivatie te komen, moet je eerst leren denken zoals je hond.

Beheers jezelf heel goed wanneer je je hond traint, reageer op de juiste manier op de handelingen van je hond, en je zal zo zijn respect afdwingen. Het is belangrijk dat hij zijn plaats in de hiërarchie kent.

Hierarchie

Honden leven in het wild in groepen, en zulke groepen hebben een vaste structuur. Elke hond heeft zijn plaats op een ladder. Er is een leider, en er zijn ondergeschikte honden. Het is dus belangrijk dat je dit probeert na te bootsen. Maar dat wil niet zeggen dat je jezelf als een hond moet gaan gedragen. Manifesteer je gewoon als leider van zijn roedel en zorg dat hij dat beseft. Maak hem duidelijk wat zijn plaats is: de laagste. Het is enorm belangrijk dat je hond jou niet domineert, maar jij hem.

De hondenfluisteraar

Als je denkt dat je niet in staat bent de baas van je hond te zijn, dan neem je beter een kat in huis. Tegenwoordig zie je erg veel programma’s op televisie die gaan over het (her)opvoeden van honden. Bijna elke keer geeft het baasje verkeerde signalen, zodat de hond in de rol van leider wordt geduwd.

Je hond heeft er geen problemen mee om ‘gedomineerd’ te worden. Hij heeft zijn rol en voelt zich daar gelukkig in. Dat zal je, als je hem juist hebt opgevoed, ook merken. Hij gaat voor je door het vuur en haalt daar ontzettend veel voldoening uit.

De conclusie is dus, laat je niet door je hond leiden, maar wees zijn leider en maak hem duidelijk wat zijn plaats is, zonder hem pijn te doen.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen