Hoe kan je het zicht van je puppy controleren?

Puppy ogen
Het tweede levensjaar van je hond is het moment om het zicht van hem/haar te laten nakijken. Op deze leeftijd moet de hond kleuren kunnen zien en zijn vermogen om details te zien moet ook optimaal zijn. Honden kijken anders dan mensen, wat betekent dat hun wereld anders is dan de onze. Hun gevoeligheid voor licht en beweging, visueel perspectief, diepte perceptie, en de kleurenvisie zijn allemaal helemaal anders dan de onze.

Eigenschappen van het zicht van een hond tegenover die van de mens:

Gevoeligheid voor licht

Honden zien het beste bij weinig licht, terwijl de mens ontworpen is om het beste te zien bij helder licht. Dat maakt de hond een beter roofdier.

Gevoeligheid voor beweging

Honden kunnen een object detecteren in beweging tot wel 900 meter ver, terwijl wij alleen een stilstaand voorwerp kunnen detecteren van op ongeveer 600 meter afstand.

Visueel perspectief

Uiteraard heeft een hond een heel ander visueel perspectief dan een mens daarom is het nuttig om bij de communicatie met je hond te hurken op zijn niveau .

Diepte perspectief

Dit is afhankelijk van het binoculair zicht van een dier en wordt beïnvloed door de vorm van de schedel. Honden hebben tot ongeveer 60 graden in de diepteperspectief , wat vele minder is dan de mens.

Kleurenvisie

Vroeger werd gedacht dat honden alleen in zwart-wit kon zien en hoewel hun bereik kleiner is dan dat van de mens, hebben ze wel degelijk het vermogen om kleuren te zien. Het blijkt dat honden enkel in blauwe en gele kleuren kijken.

De tekenen dat je puppy’s zicht niet optimaal is kunnen zijn:

  • niet herkennen van familieleden
  • tegen meubels aanlopen
  • blaffen naar levenloze objecten

Als je deze problemen waarneemt kan je pup een vroegtijdige behandeling krijgen, om zo verdere problemen te voorkomen. Het beste is om dit niet uit te stellen!

Het is makkelijk om het zicht van je pup zelf te testen. Ga voor je hond staan, beweeg je rechterhand alsof je een bevel gaat geven en beweeg dan je linkerhand. Als je dit een paar keer herhaalt en je puppy volgt je bewegingen goed mee, kan je er bijna zeker van zijn dat zijn zicht goed is.

Een andere truc is om je puppy mee te nemen naar een nieuwe plek. Als een hond al te gewend is aan je huis dan is het mogelijk dat hij uit gewoonte de objecten ontwijkt. Op een nieuwe plaats zal dit echter niet het geval zijn en zal je meteen merken of het zicht van je pup in orde is.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

John Reijnen

Sorry Davy, even een kritische noot bij dit bericht.
Je bedoeling is zonder meer correct, maar ik ben bang, dat het onnodig voor paniek gaat zorgen bij minder ervaren honden eigenaars, en zij zullen "ten prooi" vallen van DA's die graag een centje bij willen verdienen.

Davy Agten

Hallo Goldenretriever

Dat is zeker niet de bedoeling. Maar ik denk dat je het hondencentrumpubliek ook niet moet onderschatten hoor.

Dus bij deze : Panikeer zeker niet te snel!

Waarom panikeren?
In spel en zotte kuren kan dat pupseltje wel eens tegen iets aanlopen
Het is pas wanneer hij regelmatig tegen iets aanloopt die verplaatst is dat we opmerkzaam worden
Of idd zijn weg niet goed vind ..
Gelukkig hebben wij met een puppy altijd geluk gehad...Hun zicht was in orde
Met onze oudere hond( nu 14 jaar) zagen we zijn zicht langzaam achteruit gaan
Maar hij is daarbij wel een ervaren rakker en kan zich deels behelpen met de geur, waardoor het in begin niet direct opvalt ..

Hallo,ik denk wel dat ook een niet ervaren honden eigenaar het verschil ziet tussen een wel ziende hond en een minderof blinde hond


Een reactie plaatsen