Hoe kan je een dove hond trainen?

Hoewel ze geen commando's kunnen horen, kunnen dove honden toch getraind worden en hun baasje gehoorzamen. Natuurlijk is dit leerproces helemaal anders dan bij het trainen van een ‘normale’(horende) hond en heeft hij zijn eigen uitdagingen. Een dove hond trainen, vraagt extra geduld, maar is voor alle hondenbaasjes zeker mogelijk.

Sommige honden zijn vatbaarder voor doofheid dan andere. Dalmatiërs, Engelse setters en Australische schapendrijvers zijn vaak al doof bij geboorte. Sommige honden verliezen hun gehoor dan weer op oudere leeftijd.

Honden die (nog) geen gehoorproblemen hebben, train je best door gebarentaal te combineren met gesproken opdrachten. Zo is je hond, als hij op oudere leeftijd zijn gehoor verliest, al vertrouwt met de gebaren voor de verschillende commando's.

De aandacht trekken van een dove hond

Voordat je een hond iets kan vragen of een commando kan geven, moet je eerst zijn aandacht hebben. Omdat je zijn naam niet kan roepen, zoals bij een normaalhorende hond, moet je andere manieren bedenken om de aandacht van je hond te trekken.

Er zijn een paar dingen die je kan doen om de aandacht van een ​​dove hond te krijgen, zoals bijvoorbeeld met je voet op de grond stampen. Soms zijn de trillingen op de grond voldoende om de snuit van je maatje in jouw richting te laten draaien.

Gebruik een zaklamp

Sommige baasjes met een dove hond gebruiken een zaklamp om de hond een signaal te geven. Je kan een hond leren naar je te kijken door een zaklamp aan en uit te klikken. Blijf dit doen totdat je hond zich omdraait om te kijken waar het licht vandaan komt. Zodra hij naar je kijkt, beloon je hem met iets lekkers. Hij zal snel leren dat een lichtflits betekent dat hij naar je moet kijken.

Gebruik een vibrerende halsband

Deze elektronische halsbanden zijn anders dan de halsbanden die schokken geven om te helpen bij de hondentraining en die je eigenlijk liever niet gebruikt. Deze halsbanden trillen eenvoudig pijnloos als je op een knop van de afstandsbediening drukt.

Je kan een hond leren om naar je te kijken door op de knop te drukken om de halsband te laten trillen. Je blijft dit herhalen totdat je hond naar je kijkt. Zodra hij zijn aandacht op je richt, stop je met trillen en geef je een lekkere snack. Een van de voordelen van het gebruik van de vibrerende elektronische halsband is dat je hem in vrijwel elke situatie kan gebruiken.

Gebruik handgebaren

Veel mensen trainen hun hond door tekens te geven met hun handen als ze elementaire commando's geven. Er bestaat een standaard teken dat hondentrainers gebruiken om een commando aan te leren. Maar je kan natuurlijk ook je eigen tekens uitvinden.

In plaats van alleen een gesproken opdracht te geven, begin je als de aandacht van je hond op jou gericht is en geef je vervolgens het handgebaar. Daarna train je de hond om het commando uit te voeren, net zoals je met elke andere hond zou doen.

Gebarentaal

De meeste mensen communiceren niet alleen met hun honden over de basiscommando's, en leren uit de verbanden tussen woorden en acties. Je kan op een vergelijkbare manier communiceren met een dove hond, maar in plaats van gesproken taal te gebruiken, gebruik je gebarentaal.

Veel baasjes van dove honden vinden het handig om een ​​paar eenvoudige woorden in gebarentaal te leren en deze dan te gebruiken bij het uitvoeren van dagelijkse opdrachten. Je kan natuurlijk ook je eigen tekens voor verschillende woorden maken. Jullie zullen makkelijk kunnen communiceren, zolang jij en je hond op één lijn zitten en weten wat het teken betekent.

Goed gedrag belonen

Honden vinden het fantastisch als ze verbaal geprezen worden door hun baasje. Iedereen krijgt graag een complimentje, toch? Natuurlijk werkt dit niet voor dove honden. Hou daarom wat kleine snacks bij de hand om je dove hond te belonen wanneer hij een commando correct uitvoert. Non-verbale vormen van lof zoals bv. aaien of achter de oren krabben, worden ook erg geapprecieerd.

Zodra je hond elk commando goed begrijpt, kan je wat minder vaak traktaties geven. Da’s beter voor zijn lijn! Zorg ervoor dat in het begin van de training, wanneer je vaker snacks geeft, je ook wat minder eten in zijn voederbakje doet.

Dove honden horen aan de leiband

Sommige mensen houden ervan om wandelingen te maken met hun ‘los’lopende honden. Het is maar de vraag of dat altijd kan bij alle honden? Het antwoord is natuurlijk “nee”. Een dove hond los laten lopen in niet-omheinde gebieden, dat is niet zo’n goed idee!

Zelfs de best getrainde hond kan afgeleid worden, en je kan niet zomaar een ‘kom’-commando of een noodoproep gebruiken om een ​​dove hond uit een gevaarlijke situatie te redden. Voor de veiligheid van de hond hou je hem best altijd aan de lijn.

Problemen en bewijsgedrag

Dove honden kunnen schrikken van een persoon die hen onverwachts aanraakt om hun aandacht te trekken. Vooral dan als dat gebeurt terwijl ze slapen. Een hond laten schrikken kan ertoe leiden dat hij gromt of snauwt van angst, net zoals een persoon zou kunnen schreeuwen als iemand naar hem toe sluipt en hem laat schrikken.

Oefen het aanraken van je hond heel zachtjes op de schouder en de rug. Geef na elke aanraking onmiddellijk een snoepje. Probeer dit gedurende de dag vaker te herhalen, en je zal zien dat je hond snel doorheeft dat als iemand hem van achteren aanraakt, dat betekent dat er goede dingen gaan gebeuren.

Een veelgemaakte fout die heel wat baasjes van dove honden maken, is het niet praten terwijl ze enkel non-verbale commando's geven. Alleen omdat de hond je niet kan horen, wil nog niet zeggen dat je moet zwijgen; vaak kan je lichaamstaal onnatuurlijk overkomen als je in stilte een commando geeft.

Om ervoor te zorgen dat visuele commando's voor jou vanzelfsprekend zijn en gemakkelijk te vertalen naar je hond, moet je de woorden van een commando uitspreken terwijl je de actie uitvoert.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Yvonne

Wat een mooi artikel.
Mijn hond is niet doof maar als ik iets zeg, of een commando geef, beweeg ik altijd mijn handen er bij. Hele kleine tekentjes. Dat is natuurlijk makkelijk te leren omdat mijn honden niet doof zijn.
Daarom is het soms komisch omdat ik met veel honden of mensen om me heen altijd kontakt met haar houd, soms alleen door mijn pink op te steken ofzo.

Dorien

Ik gebruik bij mijn horende hond veel handgebaren omdat iemand de opmerking maakte dat een hond doof kon worden. Dus bij voorbaat.

Kelly

Mijn hond is inmiddels 13 en is langzaam doof aan het worden.
Ik heb hem van kleinsaf opgevoed met gebarentaal en gesproken commando's en ik ben nu zo blij dat ik dit heb gedaan. Hij reageert nog steeds perfect op commando's ook al hoort hij ze nu niet meer.
Het is ook gewoon heel fijn om te weten dat je hond je zo goed kent dat hij enkel door je lichaamstaal begrijpt wat je wil.


Een reactie plaatsen