Hoe je je hond het ‘stop met blaffen’-bevel kan aanleren

Hoe je hond het ‘stop met blaffen’-bevel kan aanleren
Blaffen is voor honden een vorm van communicatie. Ze zijn van nature waakzaam en willen ons waarschuwen bij mogelijk gevaar. In zo een situatie ben je je trouwe viervoeter dankbaar. Maar als je hond niet van stoppen weet en abnormaal veel blaft, kan het uitermate vervelend zijn. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen rondom je.

Met het ‘stop met blaffen’-bevel kan je aangeven wanneer het genoeg is en je hond moet stoppen. Een eenvoudige truck die je na goed oefenen perfect kan aanleren!

Waarom honden blaffen

Vroeger waren honden ons levend alarmsysteem. Ze zijn van nature waakzaam en hebben eeuwenlang ons territorium beschermd. Ook vandaag vertrouwen mensen overal ter wereld nog steeds op honden om hun huis, gewassen en/of vee te beschermen. Vooral hondenrassen die voor dit doel gekweekt werden, zoals de Duitse Scheper en de Pyrenese berghond, doen hun waakjob uitstekend.

Toch zal jezien dat elke hond waakzaam gedrag vertoont als er een vreemde voor je deur staat.
Als je deurbel rinkelt, begint vaak het geblaf. Laat je hond gerust 4 tot 5 keer blaffen en neem dan vlug over door je viervoeter te bedanken. Je hond zal zich gewaardeerd voelen voor zijn beschermende taak. Op die manier heeft je hond niet overmatig geblaft en voel je je thuis een beetje veiliger.


Tegenover vroeger, zijn er weinig tot geen uitdagingen meer voor onze honden. Ze leven binnenshuis en doen niet veel meer dan eten, slapen en af en toe eens gaan wandelen wanneer hun baasje daar zin of tijd voor heeft. Vooral actieve honden die ze vroeger kweekten om te werken, zullen vaker uit verveling blaffen.

Hoewel je het blaffen vaak als irritant ervaart, zou je eens moeten achterhalen waarom je hond blaft. Als je de reden van het blaffen kent, kan je het blafgedrag immers makkelijker veranderen. De beste remedie tegen overmatig blaffen is méér beweging en mentale stimulatie. Op die manier zal je hond meer inspanning leveren en vermoeid geraken. Hierdoor zal je viervoeter minder de neiging hebben om te blaffen.

Het ‘blaf-‘ en ‘stop-‘ bevel

Je hond het blaf- en stopbevel aanleren klinkt misschien moeilijk, maar het is een fantastische en eenvoudige manier om het blafgedrag te verminderen en te stoppen op commando.
Hoe ga je te werk?:

  • Trigger je hond om te blaffen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld aan de deurbel te bellen of op de deur te kloppen. Als je hond aan het blaffen is, moedig je hem verder aan door het vocaal bevel ‘blaf’ te roepen samen met een handgebaar.
     
  • Om je hond het stopbevel te geven gebruik je je stem en een handgebaar. Beloon hem vervolgens met een snoepje of speeltje als hij even stil kan blijven.

     
  • Hoe meer je deze oefening herhaalt, hoe sneller je hond het bevel onder de knie krijgt. Eens je merkt dat je hond het kunstje doorheeft, moedig je hem weer aan om te blaffen, gevolgd door opnieuw het stopbevel met een duidelijk handsignaal. Blijft je hond vervolgens langer dan 30 seconden stil, beloon hem dan opnieuw met een snoepje. Ga op die manier door en blijf de stille periode verlengen. Bouw dan ook de beloningen af en beloon hem enkel nog met een co

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Schoukens brigitte

Ik heb 4 chiwawa, zwartje nu 3 jaar, als mijn zoon thuis komt van twerk ofzo, begin hij razend te blaffen en dat de rest mee doet, mijn zoon zegt dat ik hem moet laten Casteren wand hij is het beu

Geert Denauw

mijn hond heb ik twee weken geleden geadopteerd, het vorig baasje heeft er nooit mee gaan wandelen, dus in die bijna 3 jaar heeft mijn cavalier king charles spaniel nog nooit een hond gezien. Als ik nu ga wandelen en ik kom in het park of op de markt een hond tegen , begint mijn hond constant te blaffen en te trekken, hij zou zelfs snakken of bijten naar de honden. Thuis blaft hij nooit en is zeer lief.
Wat moet ik daar tegen dat blaffen doen?

Bulckens Olaf

wat bedoeld U met belonen enkel met een co

Karen Terwee

Dat zal commando betekenen neem ik aan

Bayencarina

In het gezin waar mijn pincher vroeger was lieten ze hem constant blaffen
Omdat ik in een appartementencomplex woon mag hij dit niet
Hij is helaas ook tweemaal gebeten door een Amerikaanse Stafford
Als ik hem nu uitlaat blaft hij nu naar alle honden ,ik denk uit angst
Hij is dan erg wild ik kan hem dan bijna niet onder controle houden
Hoe kan ik hem afleiden zodat hij rustig kan worden hij is nu elf jaar oud


Een reactie plaatsen