Hoe honden treuren

hoe honden treuren
Het verlies van een huisdier is een trieste en stressvolle situatie voor iedereen, ook voor de andere honden in het huishouden. Je realiseert het je misschien niet, maar honden treuren wel om het verlies van een metgezel. Als je te maken heeft met de dood van een van je honden, zijn er verschillende dingen die je kan doen om je resterende hond (of honden) door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Wat kan je verwachten nadat je hond een vriend is kwijtgeraakt?

Net als mensen reageren alle honden verschillend op verlies. Sommige honden lijken zich volkomen normaal te gedragen, terwijl andere honden diep depressief worden. Bepaalde honden kunnen gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelen.

Hieronder enkele veel voorkomende reacties van honden op de dood van een andere hond:

Persoonlijkheid verandert:

Sommige honden lijken een deel van hun gedrag te veranderen. Als de hond die is overleden een leider was, kan de achtergebleven hond het gevoel hebben dat het nu zijn verantwoordelijkheid is om die taak op zich te nemen. Je kan merken dat hij meer blaft tegen voorbijgangers of zich meer uitgaand en zelfverzekerd gedraagt. Of je kan merken dat je hond nu eerder stil en teruggetrokken is.

Fysieke symptomen:

De achtergelaten hond kan lichamelijke klachten hebben als reactie op het verlies. Sommige algemene symptomen zijn onder meer lusteloosheid, verlies van eetlust en soms zelfs ziekte.

Geen tekenen:

Sommige honden kunnen geen tekenen vertonen na het verlies van een gezelschapshond. Dit betekent niet dat de hond geen verdriet heeft.

Blijf bij je routine

Hoe je hond ook reageert op het verlies van een andere hond, hij voelt zeker de stress over de veranderingen in het huishouden. Een van de beste manieren om je hond te helpen zich aan te passen aan het verlies is om zo dicht mogelijk bij zijn normale routine te blijven. Ga door met eten geven en uitlaten op dezelfde tijdstippen. Doe de meeste dingen zoals je het voorheen deed. Als je zich aan het gebruikelijke schema houdt, kan dit veel helpen om zijn stress te verminderen. Als je jezelf aan een routine houdt, kan je ook beter met je eigen verdriet omgaan.

Zorg voor meer beweging en stimulatie

De kans is groot dat de overleden hond een grote rol heeft gespeeld in het dagelijks leven van je andere hond. Ze kunnen samen gespeeld hebben of samen geravot hebben. Door het verlies van deze relatie kan de overblijvende hond zich vervelen en angstig voelen. Je kan je hond helpen door hem meer beweging en mentale stimulatie te geven.

Sommige dingen die je kan doen zijn onder andere een extra wandeling per dag, het verstrekken van veel interessant speelgoed, het starten van een gehoorzaamheidsprogramma, en het spelen van extra spelletjes zoals apporteren of touwtrekken. Je kan ook gewoon proberen om tijd te maken voor extra knuffels en meer tijd doorbrengen met elkaar.

Moet je een andere hond nemen?

Een van de eerste adviezen die veel mensen horen als ze een hond verliezen, is om meteen een andere hond te halen. Dit is niet altijd de juiste keuze. Voordat je een andere hond krijgt, zijn er een aantal dingen die je moet overwegen.

Vraag jezelf af of je klaar bent voor een andere hond. Je leven kan veel veranderd zijn sinds je je honden voor het eerst mee naar huis nam. Zorg ervoor dat je absoluut klaar bent voordat je een nieuwe hond mee naar huis neemt.

Zorg ervoor dat je hond een andere hond accepteert. Alleen omdat jouw honden onafscheidelijk waren tot de dag dat een van hen overleed, betekent niet dat de resterende hond dezelfde relatie met een nieuwe hond zal of kan hebben. Misschien kan je een bezoek brengen aan een hondenpark. Of een “play date” regelen met andere honden om te zien hoe uw hond reageert.

Overweeg om je hond te laten helpen bij het selecteren van uw nieuwe vriend. Als je het gevoel hebt dat jij en je hond klaar zijn om een andere hond toe te voegen aan het gezin, laat jouw hond je dan helpen bij het kiezen van een metgezel. Veel asielen en fokkers zullen je in staat stellen om je hond mee te nemen naar hun honden. Door de honden eerst te ontmoeten, krijgt je de kans om de beste metgezel voor jouw hond te vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo Wimbo

Leuk stukje Davy. Wie kent niet de film Hachi... Dus kunnen honden zeer zeker treuren. En zeker naar elkaar toe. De onze zijn zo aan elkaar verknocht dat zelf tegen de dag opzie dat... etc etc. EMO 2 Gelukkig zijn ze beiden nog jong, 5 en 3,5 jaar jong.

John Reijnen

@Wimbo1 leeftijd zegt niet alles, er kan altijd iets gebeuren, waardoor je onverwacht afscheid moet nemen van je huisdier.

@Davy Je vergeet ook het puntje ben jezelf als persoon nog in staat om opnieuw te beginnen,
Ik heb nu "recentelijk" over de afgelopen 3 jaar 2 van mijn ouste honden moeten afgeven van ouderdom, resp. 13,5jr en bijna 12,5jr ik heb nu alleen de kleindochter Pip nog en zij is inmiddels 7,5jr. oud ik ben 63, en ik ben mij ervan bewust dat als er iets met Pip zou gebeuren ik niet meer in staat ben om opnieuw een puppy te gaan opvoeden en mijzelf voor 12/12jr vast te leggen. Mijn honden hebben het veel te goed bij mij om, als mij iets overkomt, naar een asiel gebracht te worden


Een reactie plaatsen