Hoe honden treuren

hoe honden treuren
Het verlies van een huisdier is een trieste en stressvolle situatie voor iedereen, ook voor de andere honden in het huishouden. Je realiseert het je misschien niet, maar honden treuren wel om het verlies van een metgezel. Als je te maken heeft met de dood van een van je honden, zijn er verschillende dingen die je kan doen om je resterende hond (of honden) door deze moeilijke tijd heen te helpen.

Wat kan je verwachten nadat je hond een vriend is kwijtgeraakt?

Net als mensen reageren alle honden verschillend op verlies. Sommige honden lijken zich volkomen normaal te gedragen, terwijl andere honden diep depressief worden. Bepaalde honden kunnen gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelen.

Hieronder enkele veel voorkomende reacties van honden op de dood van een andere hond:

Persoonlijkheid verandert:

Sommige honden lijken een deel van hun gedrag te veranderen. Als de hond die is overleden een leider was, kan de achtergebleven hond het gevoel hebben dat het nu zijn verantwoordelijkheid is om die taak op zich te nemen. Je kan merken dat hij meer blaft tegen voorbijgangers of zich meer uitgaand en zelfverzekerd gedraagt. Of je kan merken dat je hond nu eerder stil en teruggetrokken is.

Fysieke symptomen:

De achtergelaten hond kan lichamelijke klachten hebben als reactie op het verlies. Sommige algemene symptomen zijn onder meer lusteloosheid, verlies van eetlust en soms zelfs ziekte.

Geen tekenen:

Sommige honden kunnen geen tekenen vertonen na het verlies van een gezelschapshond. Dit betekent niet dat de hond geen verdriet heeft.

Blijf bij je routine

Hoe je hond ook reageert op het verlies van een andere hond, hij voelt zeker de stress over de veranderingen in het huishouden. Een van de beste manieren om je hond te helpen zich aan te passen aan het verlies is om zo dicht mogelijk bij zijn normale routine te blijven. Ga door met eten geven en uitlaten op dezelfde tijdstippen. Doe de meeste dingen zoals je het voorheen deed. Als je zich aan het gebruikelijke schema houdt, kan dit veel helpen om zijn stress te verminderen. Als je jezelf aan een routine houdt, kan je ook beter met je eigen verdriet omgaan.

Zorg voor meer beweging en stimulatie

De kans is groot dat de overleden hond een grote rol heeft gespeeld in het dagelijks leven van je andere hond. Ze kunnen samen gespeeld hebben of samen geravot hebben. Door het verlies van deze relatie kan de overblijvende hond zich vervelen en angstig voelen. Je kan je hond helpen door hem meer beweging en mentale stimulatie te geven.

Sommige dingen die je kan doen zijn onder andere een extra wandeling per dag, het verstrekken van veel interessant speelgoed, het starten van een gehoorzaamheidsprogramma, en het spelen van extra spelletjes zoals apporteren of touwtrekken. Je kan ook gewoon proberen om tijd te maken voor extra knuffels en meer tijd doorbrengen met elkaar.

Moet je een andere hond nemen?

Een van de eerste adviezen die veel mensen horen als ze een hond verliezen, is om meteen een andere hond te halen. Dit is niet altijd de juiste keuze. Voordat je een andere hond krijgt, zijn er een aantal dingen die je moet overwegen.

Vraag jezelf af of je klaar bent voor een andere hond. Je leven kan veel veranderd zijn sinds je je honden voor het eerst mee naar huis nam. Zorg ervoor dat je absoluut klaar bent voordat je een nieuwe hond mee naar huis neemt.

Zorg ervoor dat je hond een andere hond accepteert. Alleen omdat jouw honden onafscheidelijk waren tot de dag dat een van hen overleed, betekent niet dat de resterende hond dezelfde relatie met een nieuwe hond zal of kan hebben. Misschien kan je een bezoek brengen aan een hondenpark. Of een “play date” regelen met andere honden om te zien hoe uw hond reageert.

Overweeg om je hond te laten helpen bij het selecteren van uw nieuwe vriend. Als je het gevoel hebt dat jij en je hond klaar zijn om een andere hond toe te voegen aan het gezin, laat jouw hond je dan helpen bij het kiezen van een metgezel. Veel asielen en fokkers zullen je in staat stellen om je hond mee te nemen naar hun honden. Door de honden eerst te ontmoeten, krijgt je de kans om de beste metgezel voor jouw hond te vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Wimbo Wimbo

Leuk stukje Davy. Wie kent niet de film Hachi... Dus kunnen honden zeer zeker treuren. En zeker naar elkaar toe. De onze zijn zo aan elkaar verknocht dat zelf tegen de dag opzie dat... etc etc. EMO 2 Gelukkig zijn ze beiden nog jong, 5 en 3,5 jaar jong.

John Reijnen

@Wimbo1 leeftijd zegt niet alles, er kan altijd iets gebeuren, waardoor je onverwacht afscheid moet nemen van je huisdier.

@Davy Je vergeet ook het puntje ben jezelf als persoon nog in staat om opnieuw te beginnen,
Ik heb nu "recentelijk" over de afgelopen 3 jaar 2 van mijn ouste honden moeten afgeven van ouderdom, resp. 13,5jr en bijna 12,5jr ik heb nu alleen de kleindochter Pip nog en zij is inmiddels 7,5jr. oud ik ben 63, en ik ben mij ervan bewust dat als er iets met Pip zou gebeuren ik niet meer in staat ben om opnieuw een puppy te gaan opvoeden en mijzelf voor 12/12jr vast te leggen. Mijn honden hebben het veel te goed bij mij om, als mij iets overkomt, naar een asiel gebracht te worden

micheline feys

Mijn man bijna 3 jaar geleden naar hemel gegaan, ons hondje heeft 6 weken aan de voordeur liggen wachten, is er toch bovenop gekomen, moest ik nu sterven, dan gaat Jefke naar mijn beste vriendin, die heeft verschillende honden, en hij is daar al geweest toen we op reis gingen. Daar ben ik wel gerust in, ze ziet hem ook graag. Staat al in een voorlopig testament.

pikachu chu

It's great to be here with everyone, I have a lot of knowledge from what you share, to say thanks, the information and knowledge here helps me a lot.
<a href="https://geometrydash2.co">geometry dash</a>

Rfancine

Ik heb je artikel goed gelezen en het is de waarheid ze voelen goed het verlies van hun vriend ,en als ze zelf van ouderdom zijn gaan ze vroeger in hun levenswijze achter uit ,heb dat zelf zo veel maal meegemaakt daar ik altijd honden gehad hebt ,en hu nog en nu gog heb ik twee schatten van hondjes die mij nu troosten ,omdat ik zelf een jaar gelen mijn levenspartner polsstok verloren heb ,en ik mijn hondjes moest zeggen ons vake is er niet meer zo noemde we hem ze voelden mijn verdriet goed aan ,en nu pas beginnen ze het te begrijpen een hond is slim dat weet jij ook wel maar het is zo ,en met veel interesse lees ik je uit leg over honden dank ledaarvoor

Sonja Ramboer

Mijn oudste Cavalier King Charles (14 jaar) is net overleden, samen met de
jongste (6 jaar) was dit een super mooi duo. De oudste zorgde voor de kleinste,
iedere morgen waren ze superblij om aan elkaar dag te zeggen, terwijl ze de
ganse nacht ook samen waren. Soms aandoenlijk! Onze jongste hond heeft kunnen afscheid nemen van haar dikke vriend en ik zie haar treuren, kleine
dingen die ze anders nooit deed , sneller blaffen...
Efkes dacht ik ook om snel een ander cavalier (geen puppy) in huis te nemen,
toch denk ik dat het wijzer is om onze hond de ruimte en tijd te geven om haar
vriendje te mogen missen.Ik heb wel veel meegenomen uit jullie tekst! Dank hiervoor.

bittrex login

Bittrex login is the USA-based trading platform for the digital currency which is widely known as cryptocurrency. Bittrex support can be accessed in case you want to know more about cryptocurrencies.
https://bittrex.quicksquaddesk.com/

Kristel

Heb ( had ) 2 Siberische Huskys , paar dagen geleden is men oudste hond Laika 11 jaar, ineens en veel te snel overleden aan een bacterie in de darmen die blijkbaar altijd fataal is. Men andere hond Lasja 7 jaar daar zien we bij dat ze lusteloos is, speels is er momenteel af . Eten doet ze wel maar je ziet dat ze echt treurt . Van pup af aan was ze altijd samen met Laika. Door omstandigheden hebben we een paar dagen de hond van men zoon in huis , ik dacht dat het voor Lasja wel een afleiding zou zijn, maar integendeel. Daardoor zie je dat een hond wel degelijk rouwt en treurt. Ik hoop dat ze snel weer wat speelser wordt en dat lusteloosheid voorbij gaat en dat het terug men popje is als ervoor want het verdriet is hier immens groot.

Poebe

Als wij mensen nou eens niet zo onze emoties doorgeven aan onze hond. Immers als wij verdrietig blijven is je eigen hond dat ook. Reageer je blij is jou hond ook blij.
Actie reactie dat is hoe een hond werkt.
Ik ben verdrietig om mijn hondje maar ik laat het mijn hond die achterbleef niet merken. In tegendeel mijn hond doet me goed. Lekker wandelen trainen. Sterkte met de rouw periode allemaal

RONNY-ROMAIN VAN LANDSCHOOT

Ruim vijf jaar geleden stierf mijn broer Romain, zijn hond, een Duitse Herder, "Rambo" die erg gehecht was aan zijn baasje en hem overal trouw vergezelde, leed enorm onder het plotse overlijden van zijn vriend. Zelfs nu zoveel jaren later gaat hij nog steeds trouw bij de deur wachten, op het tijdstip dat mijn broer gebruikelijk thuis kwam na zijn werk, alsof hij nog steeds verwacht dat op een keer zijn baasje terug zal zijn.

greet van de poel

We hebben op een maand tijd 2 van onze honden verloren.Onze Hugo bullmastiff, bleef alléén achter, zijn kameraadjes waren ,ook een bull mastiff en een frans bulletje.Het was een fantastische roedel, deden alles samen , en plots valt onze Hugo achter.Hij is nooit alléén geweest en treurt enorm, eet bijna niet , drinkt weinig, en is lusteloos.Heeft er iemand tips voor me ,om mijn jongen te helpen aub ??? Hugo is 4 jaar , mvg Greet

Hennie Veensma

Wij hebben net voor oud jaar onze kat Mauzie 13 jaar oud moeten laten inslapen die kanker had . Dat was het beste vriendje van ons hondje Caesar. Ze wasten elkaars oren en gaven mekaar knuffels en kopjes.
Heeft de hele tijd bij hem geweest toen hij werd ingeslapen. Ben blij dat ik dat heb gedaan. Nu merk je ook aan Caesar dat.hij ook Mauzie mist,hij is ook zoekende en bijna niet eten en drinken en alleen maar slapen. Hij wil alleen maar bij je zijn,gelukkig maar.

Martine Demey

Wij hebben onze Duitse herder Tosca een reu moeten laten inslapen op 22 mei 2023 wegens ziekte was bijna 13 jaar heb de zus nog maar die eet bijna niet en slaapt heel veel moet ik veranderen van eten of gewoon dat blijven geven ze kijkt er niet naar alleen een snoepje neemt ze aan momenteel


Een reactie plaatsen