Hoe geef ik minder uit aan mijn hond?

Hoe geef ik minder uit aan mijn hond?

Voor je besluit een hond aan te schaffen, heb je natuurlijk al eens stilgestaan bij het budget dat je gemiddeld per jaar uitgeeft aan hondenkosten. Natuurlijk kan je zelf ook bijdragen aan dat budget door bepaalde keuzes te maken. Er kunnen echter altijd onvoorziene uitgaven bijkomen, dus zorg dat je wat extra geld aan de kant zet.
 

Toebehoren

Hier gaat kwaliteit boven kwantiteit! Koop eenmaal een iets duurdere halsband die verschillende jaren meegaat, dan een goedkopere versie die na een jaar vervangen dient te worden. Hetzelfde geldt voor manden; puppy’s hebben nogal eens de neiging om in mandjes te bijten, dus je kan beter opteren voor duurzame slaapplekjes. Ook speeltjes zijn best van goede kwaliteit, omdat sommige honden ze stuk kunnen bijten en vervolgens inslikken.
 

Voeding

Tegenwoordig bieden goedkopere supermarkten dierenvoeding aan aan zeer schappelijke prijzen. Als we zouden kiezen voor die voeding, besparen we maandelijks talloze euro’s. Maar hier kan een heel belangrijke kanttekening bij gemaakt worden; deze voeding bevat vaak niet de essentiële voedingsstoffen die je hond zo hard nodig heeft. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het klinkt heel verleidelijk om de helft minder te betalen voor een zak hondenbrokken, maar stel jezelf de vraag of je budget echt primeert op de gezondheid van je hond. Indien je echt geen voeding wil aanschaffen van de bekende goede merken, kan je nog altijd opteren om in samenspraak met de dierenarts zelf eten te bereiden.


Verzorging en training van de hond

Onder verzorging verstaan we onder andere de (half-) jaarlijkse dierenartsbezoekjes en eventuele vachtverzorging. Als je een kortharige hond hebt, hoef je uiteraard weinig uit te geven aan kammen en kappersbezoeken. Bij een langharige hond is dit wel noodzakelijk om klitten te voorkomen. Daarom kan je best leren je hond zelf te knippen.

Dierenartsbezoeken dienen om problemen tijdig op te sporen, dus een budgetbesparing hierop zou compleet nutteloos zijn. Blijf dus gewoon minstens 1 keer per jaar naar de dierenarts gaan om gezondheidsproblemen – en de daartoe behorende kosten – te voorkomen.

Om je hond te trainen kan je misschien beter gebruik maken van boeken of dvd’s, in plaats van naar een dure hondenschool te gaan.
 

Keuze van je hond

Ten slotte is de keuze van de soort hond (rashond, adoptiehond, kruisingen) een van de meest bepalende factoren om geld te besparen. Een hond uit het asiel kost je heel weinig en indien je kiest voor een goed opvangcentrum, ga je vaak een zorgeloze toekomst tegemoet met je viervoeter.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Als je geen geld aan je hond uit wil/kan geven dan kun je beter geen hond nemen.

Veerle Robijn

Volledig mee eens... Een hond brengt extra kosten met zich mee en daar moet je mee leven als je je vriend alles wil geven wat hij nodig heeft qua opvoeding, eten, verzorging.


Een reactie plaatsen