Hoe ga je om met verlatingsangst bij je hond?

Hoe ga je om met verlatingsangst bij je hond?

De voordeur is nog maar net in het slot gevallen en het begint. Je hond blaft, huilt en na een eeuwigheid verandert het gehuil in een zachter gejank. Bij het thuiskomen tref je een grote puinhoop. Je hond heeft er niets beter op gevonden dan zijn frustraties om te zetten in vernielingen. Nee, hij is niet gek maar heeft wel een probleem: verlatingsangst.

De relatie tussen een hond en zijn baasje is soms zeer sterk. Zo sterk dat je hond zich verward en bang voelt wanneer je weg bent. Hij verzet zich tegen dat gevoel door allerlei zaken te vernietigen of een volledig ander gedrag te vertonen dan wat hem is aangeleerd. Zelfs de braafste hond kan door verlatingsangst een monster worden als hij alleen wordt gelaten.


De angst verzachten

Verlatingsangst bij je hond mag je niet onderschatten. Helaas is dit probleem niet altijd even gemakkelijk op te lossen. Er is een training nodig die tijd en herhaling vraagt om zijn vruchten af te werpen. De angst volledig weg trainen is vaak onmogelijk. Gelukkig zijn er enkele manieren om de verlatingsangst te verminderen en zo zijn allesvernietigend gedrag te voorkomen.

Bereid je hond voor op je vertrek. Je wilt hem graag nog wat extra knuffelen of een koekje geven? Doe dit niet! Het maakt je vertrek alleen maar opvallender. In plaats van extra aandacht geef je hem beter minder aandacht. Je vertrek zal minder opvallen.
Als je voor een langere periode weggaat en dus toch wat ‘quality time’ met je hond wil doorbrengen, doe dit dan wat vroeger op de dag. Probeer in elk geval de drang te weerstaan om vlak voor je vertrek uitgebreid afscheid te nemen.

Bezorg je hond afleiding net voor je vertrekt. Een afleiding die zeker enkele minuten zijn interesse wekt. Een nieuw speeltje kan zijn aandacht trekken en het minder erg maken als je weg gaat. Na een tijdje zal je hond je vertrek gaan associëren met iets leuks in plaats van zijn angstige gevoel.

Honden hebben nood aan menselijk contact. Als hij alleen is, zal hij je sowieso missen. Een speeltje met jouw geur kan hem troosten. Maar ook de radio of televisie laten spelen kan zijn eenzaam gevoel verzachten. Alhoewel hij niet zal geloven dat er mensen zijn, toch kunnen de stemmen hem een aangenamer gevoel bezorgen.

Verlatingsangst is een probleem die niet in een oogwenk opgelost kan worden. Met de juiste voorbereiding en afleiding kan je de angst van je hond gelukkig verzachten en hem met een gerust hart even alleen laten.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen