Waarom is je hond angstig?
Honden hebben op jonge leeftijd nood aan goed en intensief contact. Dan zijn ze nog nieuwsgierig. Het is dus het uitgelezen moment om te leren om te gaan met bepaalde situaties. Dit socialisatieproces is immers cruciaal voor zijn latere leven. Zonder deze positieve ervaringen kan je hond angstig reageren tegenover vreemden.Mensen verergeren het probleem
Het is moeilijk te begrijpen waarom honden, ondanks alle goede bedoelingen, bang van je zijn. Toch verergeren mensen het probleem. Ze veroorzaken angst door de hond te snel of te dicht te benaderen. Sommige honden bevriezen of duiken in elkaar onder deze druk. Andere reageren met geblaf of gegrom. Zo proberen ze hen op afstand te houden.Sommige baasjes berispen de hond dan. Hij leert zo echter zijn angst te verbergen, maar de interne angst verdwijnt niet. De hond kropt alles op en uiteindelijk wordt het hem te veel. Een beet is dan bijna onvermijdelijk.
Zet de hond niet onder druk
Zet de hond niet onder druk door hem te dicht te benaderen of, erger nog, te aaien. Een angstige hond heeft net nood aan controle. Dit geef je hem door rustig te knielen en weg te kijken. Zo benadert en besnuffelt hij je wanneer hij er klaar voor is.Versnel het proces met koekjes, maar vermijd plotse bewegingen. Ook dit veroorzaakt angst, waardoor hij wegloopt of zelfs bijt. Aaien en knuffelen blijven hekelpunten.
Kijk naar zijn lichaamstaal
Mensen schenken vaak geen aandacht aan de lichaamstaal van de hond. Dit is echter een goede indicator van hoe hij zich voelt. Een angstige hond heeft een ingedoken lichaamshouding en een gespannen blik. Ook is hij bang wanneer hij zijn oren naar opzij of achter beweegt of zijn staart tussen zijn poten houdt. Andere angstsignalen zijn gapen, aan de lippen likken, hijgen en traag bewegen.Een kalme hond daarentegen kwispelt met zijn staart. Verder heeft hij een rustige lichaamshouding en een zachte blik. Een hond in deze toestand kan je perfect begroeten.
Zijn deze signalen aanwezig?
Merk je deze signalen op? Zorg dan dat niemand bij de hond komt. Leg hen uit waarom ze hem niet mogen benaderen. Probeer ondertussen zijn aandacht te trekken. Beloon je hond vervolgens als hij rustig blijft. Zo verander je zijn humeur immers van bang naar blij. Op termijn verdwijnt de angst dan.Ook vreemden moeten alert zijn voor deze signalen. Een hond mag dan koekjes aannemen, dat betekent nog niet dat hij niet angstig is. Aaien is daarom ook uitgesloten. Neem dus genoegen met een simpele begroeting.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Goed uitgelegd
onze hond heeft het ook niet voorzien op vreemden
In begin vertrouwde hij zelf zijn eigen mensen niet
Het heeft ons veel werk en geduld gekost ..veel tips gekregen en uitgeprobeerd
Nu vertrouwd hij zijn mensen toch al voor 95 % zou ik zeggen
maar vreemden moeten van hem afblijven
Al is dat de laatste tijd ook verbeterd ...toch zal nooit een allemansvriend worden