Hoe de lichaamstaal van je hond incidenten kan vermijden

Lichaamstaal hond
Alleen al in de Verenigde Staten van Amerika bijten honden jaarlijks zo’n 4,5 miljoen mensen. Het aantal dodelijke slachtoffers bij dergelijke incidenten ligt gelukkig een pak lager. Toch zouden vele van die aanvallen vermeden kunnen worden. Een juiste interpretatie van de lichaamstaal van je hond is daarbij cruciaal. Daarop zoemen wij hier in.

Honden communiceren

Er zijn elk jaar opnieuw hondenaanvallen die je niet kan verhelpen. Niet elke hond is even voorspelbaar en niet alle aanvallen verlopen volgens hetzelfde patroon. Honden zijn daarenboven gedomesticeerde ondersoorten van de wolf en het blijven in de eerste plaats dus roofdieren. Toch is het te simpel om te stellen dat je hond zomaar een woest beest is waarvan je de gedragingen nooit kan voorzien. Honden zijn sociale dieren en dus zijn het meesters in communicatie, zowel via lichaamstaal als verbaal. Dat je hond communiceert, staat dus vast. Dat jij als baasje je best moet doen om naar die signalen te luisteren, staat echter ook als een paal boven water.

Een zelfzekere ontspannen houding

Je kan over het algemeen goed zien wanneer een hond rustig is. Een ontspannen hond laat zijn staart vaak zachtjes heen en weer wiegen. Daarbij staan zijn oren gewoon omhoog en de pupillen zijn eerder klein. De mond is dan gesloten of heel lichtjes geopend. De kans dat jouw hond iemand aanvalt wanneer hij bovenstaande lichaamstaal vertoont, is zeer klein. Wanneer je toch een plotse verandering in zijn houding of gedrag opmerkt, is dat niet automatisch een teken van agressie. Het dier kan bijvoorbeeld ook angstig zijn of erg enthousiast.

Een kwade hond

Wanneer je weet op welke signalen je moet letten, kan je een geïrriteerde agressieve hond moeilijk niet opmerken. Het dier neemt dan een zeer stijve en strenge lichaamshouding aan. Bovendien kan je de agressie zowat letterlijk van zijn gezicht aflezen, omdat de hond erg intens in een bepaalde richting staart. Ook de staart zal stijf gespannen staan, oftewel naar achteren in een horizontale lijn oftewel verticaal omhoog. De hond ontbloot zijn tanden met zijn lippen naar achter getrokken en zijn nekhaar staat rechtop. Wanneer hij daarbij ook nog gromt, is het zeer duidelijk dat het dier behoorlijk geïrriteerd is. Op zo’n moment kan het zijn dat de hond aanvalt.

Bijten is niet altijd gelijk aan agressie

Natuurlijk kan je niet stellen dat elk bijtincident automatisch betekent dat de hond jou echt pijn wou doen. Honden zijn immers dieren en in de natuur gebeurt het voortdurend dat dieren spelen door elkaar zachtjes te bijten. Jonge wolvenwelpjes bijvoorbeeld rollen al vechtend en verstrengeld over de grond. Ze bijten elkaar frequent en dat is niet zozeer een daad van agressie maar eerder een manier om hun vaardigheden te oefenen tijdens het opgroeien. Bijten hoeft met andere woorden niet meteen een agressieve daad te zijn. Zeker bij jonge honden is bijtgedrag niet automatisch agressief gedrag. Natuurlijk komt er onvermijdelijk een moment dat de jonge hond opgegroeid is tot een uit de kluiten gewassen dier. Terwijl vele baasjes het wel leuk vinden om te stoeien met hun puppy, is het vaak niet meer zo aangenaam wanneer een volgroeide hond hen bijt. Het dier is forser en de tanden zijn niet alleen langer maar ook scherper. De hond kent zijn eigen krachten niet meer. Als baasje probeer je dan best om het bijtgedrag zo snel mogelijk af te leren, liefst op een geduldige en liefdevolle manier.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Gina Limjoon

Gisteren heeft mijn hondje in mijn man zijn vinger gebeten, hoe of waarom weet ik niet. Hij lag op de zetel en mijn man streelde hem en ineens hap en het bloede ook. Is de eerste maal dat hij zoiets doet.
Waren wel allebei geschrokken .

Veerle Robijn

Jammer dat bij de tekeningen geen interpretatie staat. Ik zie er angstige honden en agressieve honden, onzekere en zelfzekere honden maar voor leken is dit niet altijd duidelijk welke lichaamshouding bij welke emotie hoort...

Noëmi Noëmi Weiss

Op geen enkel plaatje is de hond echt ontspannen; op de eerste afbeelding is de hond al vrij dominant en zelfverzekerd (staart omhoog en oren wat naar voren). En honden geven altijd een signaal voordat ze bijten, vluchten of iets anders doen. Gedrag volgt altijd op een ander gedrag. Mensen missen de signalen echter vaak. Een voorpoot optillen (en niet om een poot te geven, maar in de lucht optillen), heel even aanstaren of de bek likken (bek likken wil zeggen dat de hond onzeker is en wil dat de anderen in de omgeving rustig worden) zijn al heel duidelijke signalen voor de hond. Daarnaast kunnen angstige honden ook "ineens" bijten. Maar ze zijn dan wel al angstig en worden daarmee angstbijters. De lichaamstaal van honden lezen is echt heel belangrijk en eigenlijk zou iedereen zich daarin moeten verdiepen die een hond wil of heeft om ongelukken te voorkomen.

Wat doe je met honden met zeer korte staart zoals Bulletjes?

Chelsea

Hallo,
Ik ben erg blij met alle info van het honden gedrag, maar zie in de tekeningen ook niet, wat het gedrag van de hond zou kunnen zijn. Lastig te zien.
Onze hond gaat soms laag en strak staan, focust, waar we ze bijna niet uitkrijgen.
ze valt soms uit, maar bijt niet.

Christiane Vereecke

Ik zou graag wat meer uitleg hebben over de tekeningen

Ingrid De Latte

Een korte uitleg bij de tekeningen was handig geweest en leerrijk. 🐕

Michel

Wij hebben een Bobtail (15 maanden oud) met bijtgedrag tegenover ons (zijn baasjes). U zegt dit op te lossen via liefdevolle en rustige manier, maar wat is deze manier

Mvg


Een reactie plaatsen