Honden communiceren angst en agressie via hun lichaamstaal, en geven tekens zoals rillen, ineenkrimpen, hun staart tussen de poten verstoppen en hun ogen afwenden. Bovendien reageren honden vaak agressief als ze bang zijn. Je wil graag weten hoe je een agressieve hond toch kan vertrouwen, maar dat is niet altijd mogelijk - soms is het het beste om de hond gewoon met rust te laten.
Wees zeer voorzichtig wanneer je een verlegen, angstige of agressieve hond nadert, omdat je eigen lichaamstaal en gedrag ook belangrijk zijn. Kom niet dichterbij als je tekenen ziet die erop wijzen dat de hond kan bijten. In deze gevallen kan je best de eigenaar vragen of contact opnemen met de lokale dierenautoriteiten. Als je denkt dat het veilig is, kun je een paar tactieken gebruiken om de hond te benaderen.
Hang niet over de hond
Een hond die angstig is, kan nog meer gestrest raken als je hem aanstaart met je lichaam over hem gebogen. Het is gemakkelijk voor te stellen waarom een angstige hond zich nog meer bedreigd voelt als hij wordt geconfronteerd met iemand die minstens twee keer zo groot is. Wees je bewust van je lichaamspositie wanneer je een nieuwe hond benadert, vooral een hond die bang is.
Maak je klein, tot op hoogte van de hond
Een betere manier om een angstige hond te benaderen, is door op gelijke hoogte te komen. Hou er rekening mee dat je minder bedreigend overkomt als je niet boven je hond uittorent. Je kunt hurken of dicht bij de hond gaan zitten. Voor extreem angstige honden wil je misschien zelfs gaan liggen om hem gerust te stellen met jouw aanwezigheid.
Draai zijwaarts
Draai je een beetje zodat je zijkant naar de hond is gericht, misschien zelfs een beetje weg leunend van de angstige hond. Dit is voor de meeste mensen geen natuurlijke houding; goede manieren schrijven immers voor dat we anderen persoonlijk ontmoeten en oogcontact maken. Voor honden is dat soort gedrag echter onbeleefd, en een angstige hond kan iemand die tegenover hem staat als een bedreiging zien.
Vermijd oogcontact
Mensen vinden het normaal om direct oogcontact te maken met anderen. Voor honden wordt dit echter vaak beschouwd als grof, bedreigend of zelfs agressief. Vermijd oogcontact om jezelf minder intimiderend te maken voor een bange hond. Draai in plaats daarvan je hoofd een beetje opzij en kijk weg.
Spreek met een hoge stem
Diepe, lage stemmen kunnen een angstige hond ontmoedigen. Praat met de hond op een hoge, vrolijke toon. Mannen hebben hier misschien wat meer moeite mee; probeer gewoon stiller te spreken en blijf vrolijk. Een rustige, geruststellende stem kan helpen om een nerveuze hond gerust te stellen.
Straf nooit een angstige hond
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het moet gezegd: scheld nooit tegen een angstige hond of straf hem niet. Hij zal alleen maar angstiger worden. Je kan jezelf ook in gevaar brengen omdat, naarmate een hond angstiger wordt, de kans groter wordt dat hij bijt. Het is ook het beste om geen angstaanjagende voorwerpen te gebruiken.
Forceer de dingen niet
Geef je hond de kans om zich op zijn gemak te voelen en de objecten waar hij bang voor heeft, alleen te benaderen. Forceer nooit de interacties. Als een hond bijvoorbeeld bang is voor mannen, houd dan zijn halsband niet vast als een man nadert en hem probeert te aaien. Dit zal de angst van de hond alleen maar vergroten, waardoor de kans ook groter wordt dat iemand gebeten wordt als de hond de behoefte voelt om zichzelf te verdedigen. De meeste honden kunnen langzaam kennis maken met de objecten waar ze bang voor zijn, maar een hond die al bang is, is meestal niet klaar om een extra uitdaging aan te gaan.
Blijf positief
Training kan een groot verschil maken in het zelfvertrouwen van je verlegen of angstige hond. Positieve, bevestigende hondentraining heeft het voordeel dat je de communicatielijnen met je hond kan openen zonder hem buiten zijn comfortniveau te dwingen. Je kan zelfs beginnen met trainen zonder dat je iets hoeft te doen. Naarmate je hond meer leert en zelfverzekerder wordt, zullen veel van zijn angsten verminderen of zelfs verdwijnen.
Problemen en bewijsgedrag
Hoewel de bovenstaande tips je helpen om te gaan met een hond die angstig en overstuur is, wil je misschien ook je eigen huisdier helpen om specifieke angsten te overwinnen. Stel je hond voorzichtig op een veilige afstand bloot aan een voorwerp of persoon waar hij bang voor is. Doe alsof het geen probleem is en kom langzaam dichterbij. Stop met hem te benaderen als je hond tekenen van angst vertoont. Mogelijk moet je zelfs een stap terug zetten.
Bied je hond lof of geef hem voorzichtig iets lekkers wanneer hij iets doet wat jij leuk vindt, zoals naar een voorwerp of een persoon lopen waar hij bang voor is. Na verloop van tijd begint je hond beter te begrijpen wat je van hem verwacht en beseft hij dat hij beloond wordt voor het doen van die dingen. De hond zal ook meer zelfvertrouwen krijgen en dat gedrag vaker gaan vertonen.
Probeer dit proces elke dag een tweetal keer gedurende 10 minuten te herhalen. Afhankelijk van het niveau van de angst van je hond, heb je mogelijk meerdere sessies nodig om een verschil te zien. Wees geduldig en geef niet op.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Inderdaad,een bange hond benader je niet.
Je veel geduld, tijd en liefde nodig om de schrik uit de hond te krijgen, maar het kan.
Het heeft mij ongeveer drie jaar genomen om mijn hond zijn vertrouwen en zelfzekerheid in de mens terug te vinden.
Courage!!!