Heupdysplasie komt niet alleen bij mensen voor. Ook bij honden ziet men het terugkomen. In principe kan het bij quasi alle hondensoorten optreden, maar vaak treft deze erfelijke aandoening eerder de grotere hondensoorten. Vooral bij de Duitse Herder stelt men regelmatig heupdysplasie vast. Doorgaans komt deze aandoening iets meer voor bij mannelijke honden dan bij de vrouwelijke honden.
Kenmerken van heupdysplasie
Het is niet altijd eenvoudig om heupdysplasie te detecteren. Moeilijkheden bij het moeilijk rechtkomen uit een ligpositie en bij het moeizaam beklimmen van trappen kunnen wijzen op heupdysplasie. Het kan ook lastig zijn voor de hond om recht te stappen. Het is vooral op jongere leeftijd niet eenvoudig om heupdysplasie op te merken. Vaak ontstaan de symptomen pas nadat de pup al één jaar is. Het is vooral bij de grotere hondensoorten moeilijk om te zien of deze pijn hebben. Het is daarom belangrijk hun bewegingen nauwkeurig te bestuderen. Sommige honden kunnen deze aandoening vanzelf overwinnen wanneer de spieren sterker worden, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het is niet verstandig om hier op te rekenen, ga dus zodra je de tekenen ziet zeker naar de dierenarts!
Ook voeding speelt een rol bij heupdysplasie. Te energierijke voeding kan zorgen voor enerzijds overgewicht en anderzijds te snelle groei.
Voorzorgsmaatregelen
Bij honden die lijden aan heupdysplasie kunnen er letsels ontstaan rond het heupgewricht en heupkop. Er bestaat geen behandeling voor heupdysplasie. Wel zijn er enkele maatregelen die verergering en pijn kunnen verminderen. Zo kan men de levenskwaliteit van de hond nog verbeteren. In ernstige gevallen kan men opteren voor een operatie. Regelmatige controles door een dierenarts kunnen nodig zijn.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.