Het karakter van je hond

Het karakter van je hond

Iedere hond is uniek. Er is geen enkele hond op de wereld die exact dezelfde uiterlijke kenmerken en persoonlijkheid bezit. Wanneer jij het karakter van je hond door en door kent, kan je zijn acties beter voorspellen en wordt het trainen gemakkelijker.

Het karakter van een hond kunnen we indelen in vijf grote categorieën. Natuurlijk bestaan er binnen deze indeling nog diverse andere karaktertrekken, maar wij beperken ons tot de belangrijkste vijf. Wanneer je kiest voor een rashond, liggen de voornaamste eigenschappen al vast. Ieder ras wordt namelijk gekenmerkt door een speciale karaktereigenschap.

 

De vriendelijke hond

Een vriendelijke hond zal altijd bezoekers of vreemde gasten uitbundig begroeten. Ze laten zich graag aanhalen en zullen zeker niet teruggetrokken of schuw zijn. Bij feestjes zullen ze eerder tussen het volk zitten om te genieten van al die aandacht, dan dat ze zich terugtrekken op een rustige plek. Dierenartsbezoeken vormen bij dit soort honden geen enkel probleem. Het enige nadeel wat vermeld kan worden bij dit soort honden is dat ze misschien te zeer aandachtsbelust zijn.

 

De bange hond

De bange hond is eigenlijk compleet het tegenovergestelde van de vriendelijke hond. Hij houdt niet van bezoekers en wanneer deze hem willen aanhalen, zal hij ineenkrimpen of weglopen. Vaak is dit het gevolg van een traumatische gebeurtenis in het verleden, maar het kan evengoed gewoon het karakter van de hond zijn. Mits wat geduld en oefening, kan je zo’n hond uit zijn schelp laten kruipen.


De nieuwsgierige hond

Voor de ene hondenliefhebber is deze karaktereigenschap de hemel, voor anderen de hel. Nieuwsgierige honden zijn namelijk uiterst intelligent. Leuk voor hondeneigenaren die fanatiek bezig zijn met hun honden allerlei kunstjes aan te leren, maar soms minder leuk wanneer de hond allerlei middelen bedenkt om toch maar aan die lekkere brokken te geraken!


De agressieve hond

Agressieve honden worden meestal alleen in huis genomen door mensen die graag een uitstekende waakhond willen hebben. Deze honden zullen zich namelijk bedreigend opstellen ten opzichte van vreemden, door te grommen of hun tanden te laten zien.


De nerveuze hond

Net zoals bij de bange hond, kan het karakter van een nerveuze hond deels gevormd zijn door traumatische ervaringen in het verleden. Het zindelijk maken kan bij deze honden moeizamer verlopen en door hun nerveuze aard kunnen ze wel eens binnen urineren bij momenten van stress. Verder staat deze hond erg op zijn territorium en zal mensen of soortgenoten altijd goed duidelijk maken dat hij geen indringers op zijn gebied duldt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

wim de brandt

persoonlijk vindt ik dit artikel een verkeerde formulering van honden-karakters en de categorisering ervan !

de kans dat je één van deze honden tegenkomt volgens de omschreven categoriën is heel klein...zowat elke hond heeft een mix van karaktertrekken, om deze dan in een categorie te stoppen zou je zo'n massa aan categoriën hebben dat het niet meer te overzien is.

trouwens, één karaktertrek die ik niet omschreven zie en die héél dikwijls verkeerd wordt geïnterpreteerd is een hond die zelfzeker is, heel dikwijls wordt deze als agressief, nerveus of nieuwschierig aanschouwd naargelang de situatie en de hond zijn reactie hier op.
het is dus een fundamentele fout wanneer een zelfzekere hond dan verkeerd wordt ingeschat en meteen ook één van de hoofdredenen waarom een hond al eens als "vals" wordt bestempeld, terwijl er in vele gevallen niets anders aan is dan de verkeerde inschatting van de mens !!!

Esmee

Ik heb iets nodig voor levenskenmerken van een hond maar dat krijg ik dit en dit heeft er niks mee te maken dus

Poep

Poep site


Een reactie plaatsen