Het commando ‘in de mand’

Het commando ‘in de mand’

Wanneer we aan de grote schoonmaak beginnen, visite hebben of gewoon even druk bezig zijn, is het soms handig dat onze hond niet constant voor onze voeten loopt. Door middel van het commando ‘in de mand/bench’, leer je je hond in zijn mand te gaan liggen. Dit commando is mits wat geduld en volharding makkelijk aan te leren.


Het materiaal

Wanneer je de training start, kan je best gebruik maken van een bench. Wanneer je het commando namelijk aanleert met een mand, is de kans groot dat je hond hier regelmatig uit kan springen. Verder dien je de hond een leiband om te doen, om zo beter controle over hem te hebben en ervoor te zorgen dat hij niet zomaar wegloopt.


Het begin

Houd een snoepje in je hand en loop met je hond aan de leiband naar de bench toe. Vervolgens geef je hem het commando ‘zit’. Bedenk vooraf een commando waarmee je de hond wilt aansporen om in de bench te gaan zoals bijvoorbeeld ‘in de bench!’. Nadat je hond is gaan zitten, geef je hem dit commando en je gooit het snoepje in de bench. Wanneer hij er niet in wilt gaan, kan je hem aansporen door een beetje aan de leiband te trekken. Als hij eenmaal erin zit beloon je hem door ‘braaf’ te zeggen. Vervolgens sluit je enkele seconden het deurtje.

Wanneer hij er terug uit mag komen, geef je weer een commando zoals ‘eruit’. Komt hij eruit, beloon hem dan door hem aan te halen. Herhaal deze oefening een viertal keer en je zal merken dat het steeds beter en beter gaat.


Anticipatie op het commando

Wanneer je na een half uurtje deze oefening nog eens wil herhalen, zal je merken dat je hond al in de bench gaat alvorens jij het commando hebt gegeven. Dit is uiteraard niet goed, dus houd hem tegen als hij er toch probeert in te gaan. Je kan dit vermijden door hem niet elke keer een snoepje te geven, maar slecht om de drie keer.

Let er wel op dat je de hond niet omkoopt om in de bench te gaan, maar hem juist motiveert. Zorg er niet voor dat je hond zich jouw meerdere gaat voelen omdat hij toegeeft om toch maar te doen wat jij wil.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen