Het belang van herhaling tijdens het trainen van de hond

Het belang van herhaling tijdens het trainen van de hond

Honden hebben vaak redelijk wat tijd nodig om een gedrag echt aan te leren. Ze moeten herhalen, herhalen en nog eens herhalen totdat na een tijdje het gewenste gedrag in zijn hoofd komt en zich gaat nestelen als een gewoonte. Maar daar gaat tijd overheen, wat voor de baasjes soms moeilijk kan zijn. Wanneer de hond eenmaal een gewoonte heeft aangeleerd, zal die gewoonte vaak in het brein gegraveerd blijven.

Veel hondeneigenaars zullen de volgende situatie goed kennen: je loopt met je hond in het park en probeert hem te leren netjes naast je telopen of om een bal terug te brengen. De hond is erg afgeleid door allemaal externe factoren (zoals geluiden, geuren, andere honden,…) en zal daarom extra veel moeite hebben om nieuw gedrag aan te leren. Ook al ging het thuis bijvoorbeeld erg goed, dan kan het nog dat het in een vreemde omgeving plots slechter gaat met het gedrag van de hond omdat hij in een andere omgeving is.

Zeker wanneer je nieuwe gewoontes probeert aan te leren aan een hond die groot , volwassen en sterk is, kan deze situatie erg vervelend zijn. Als baasje is het dan erg moeilijk om controle over de hond te krijgen.

Daarom zijn experts het erover eens dat het beste kan beginnen met hondentraining wanneer de hond zelf nog een puppy is. Wat zijn de voordelen van deze aanpak?
 

  • De hond is klein en handelbaar
  • De hersenen zijn nog jong en leren sneller
  • De hond heeft nog niet veel spierkracht en je kan hem als baasje makkelijker de baas
     

Het nut van herhaling

Wij mensen krijgen altijd te horen dat herhaling dé sleutel is tot leren. Of dat nu bij een studie is of bij een goede gewoonte. Toch zien we vaak een tegenstelling: een hond die met de bal speelt, heeft dit bijvoorbeeld niet geleerd door herhaling. De hond vind het leuk en dat is ook de reden waarom hij met de bal speelt. Vaak was er maar één herhaling nodig en had toch een blijvend effect voor de hond.

Wat toont het vorige voorbeeld aan? Honden hebben aangeboren instincten die ze direct zullen uitvoeren. Denk daarbij aan spelen, eten, slapen,… deze activiteiten hoeven niet aangeleerd te worden door herhalingen.

Honden hebben dus zeker veel tijd nodig om nieuwe dingen aan te leren, hoe vaker iets herhaald wordt, hoe beter deze gewoonte ingebed wordt.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen