Herken een ziekte bij je hond

Herken een ziekte bij je hond

Honden zijn heel goed in het verbergen van pijn. Hij kan geen specifieke tekenen van pijn uiten, maar toch ziek zijn. Als jij je hond echter door en door kent en zijn gedrag grondig observeert, kan je een sneller opmerken dat je hond pijn heeft. Er zijn namelijk een paar factoren die erop kunnen wijzen dat jouw hond zich niet zo lekker voelt.


Plotse onzindelijkheid

Veel hondeneigenaren denken dat plotselinge onzindelijkheid iets te maken heeft met veranderingen in zijn gedrag. Toch is dit vaker te wijten aan pijn.

Zo kan je hond een urinewegeninfectie hebben waardoor hij binnen zijn behoeften gaat doen. Verder symptomen zijn lusteloosheid, koorts en moeilijkheden bij het urineren. Alvorens je gedragstherapie overweegt om dit probleempje op te lossen, raadpleeg je best eerst een dierenarts om een eventuele medische oorzaak uit te sluiten.
 

Gewichtstoename/gewichtsafname

Wanneer je hond ziek is, zal dit vaak effect hebben op zijn eetgedrag. Hij kan enerzijds gewicht gaan verliezen doordat hij geen eetlust meer heeft, maar anderzijds ook juist aankomen. Wanneer een hond bijvoorbeeld artrose heeft zal hij minder gaan bewegen omdat dit teveel pijn doet. Als hij dan hetzelfde eetpatroon blijft behouden, zullen de kilo’s er snel aanvliegen.
 

Abnormaal kauwgedrag

Bestudeer je hond eens terwijl hij eet. Kauwt hij maar met de ene helft van zijn kaak? Valt er voedsel uit zijn mond terwijl hij kauwt? Heeft hij last van een slechte adem? Al deze factoren kunnen erop wijzen dat jouw hond een mond- of tandprobleem heeft. De dierenarts zal de mond van jouw hond bestuderen en een gepaste behandeling voorschrijven om het probleem op te lossen.
 

Verandering in gedrag

Als jouw speelse en aanhankelijke hond plots veranderd is in een apathische en lusteloze viervoeter kan pijn hier ook aan de oorzaak liggen. Het kan natuurlijk dat hij een slechte dag heeft, maar houd dit gedrag een paar dagen in de gaten. Indien er geen verandering in komt, breng je best even een bezoekje aan de dierenarts.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen