Help, mijn puppy springt op de zetel!

Help, mijn puppy springt op de zetel!
Stel je voor: je hebt een puppy. En dat is zeker en vast een schattig exemplaar. Zijn grote, donkere ogen doen je helemaal smelten. Hij is zo schattig dat je hem af en toe net iets meer toelaat dan zou mogen. Je puppy springt op de zetel, maar jij kijkt even de andere kant op. Wat gebeurt er? De puppy doet het alleen maar meer en meer.

Langzamerhand wordt het echter onmogelijk om je puppy nog vàn je zetels, je stoelen, … te krijgen. Het wordt zeer moeilijk dit gedrag bij te sturen. Zorg er voor dat dit niet bij jouw hond gebeurt. Wees streng en standvastig, en volg deze tips om je puppy van je zetels te houden.

Tip één: wanneer je het huis verlaat, of wanneer je niet in de buurt van je puppy bent, kan het baten om de hond voor een korte periode in een hondenbench te steken. Zo kan de puppy niet proberen om op je zetels en andere meubelstukken te springen.

Tip twee: plaats voorwerpen op de zetels. Wanneer je bijvoorbeeld een wasmand of andere grote voorwerpen op je stoelen en zetels legt, zal de puppy het niet comfortabel vinden om zich juist op die zetels en stoelen te nestelen.

Tip drie: train je hond. Hoewel je misschien eens zeer kwaad bent geworden als je puppy op de zetel springt, zal hij dit toch steeds opnieuw proberen Geef niet snel op. Blijf volhouden en jaag hem steeds van de zetel, indien hij zich daar weer een plaats toeëigent. Het zal even duren voor de hond het leert, maar uiteindelijk zal hij doorhebben dat zetels en stoelen geen juiste plaatsen zijn voor hem.

Waarom moet een puppy van zetels en stoelen weggehouden worden? Niet alleen houd je zo je meubelstukken proper en blijven ze vrij van hondenhaar, ook laat je zien aan je puppy dat hij niet de baas is, dat hij niet de prins is van het huis. Je leert je puppy naar wie hij moet luisteren, en brengt hem zo manieren bij.

Soms werkt één tip al om het gedrag van je hond bij te sturen, soms moet je alle tips toepassen. Maar zoals in elke puppytraining, is het het belangrijkste om streng en koppig te blijven indien je wilt slagen. Geef dus niet op!

Meer informatie kan je vinden in het boek "Je Hond Opvoeden".Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

héél goeie tips.

Het beste is, heb ik ondervonden, van je hart een steen maken en van in het begin nooit toelaten.

Walter De Gendt

Indien je er voor zorgt dat je de hond een alternatieve plaats aanleert die ook leuk is bv een matje of kussen bij u in de buurt ( of aan de voeten terwijl je in de zetel zit ) dan zal de hond hier de voorkeur voor krijgen . Het voordeel is dat je niet meer moet straffen en positief met de hond kan omgaan .
Lok hem er eerst op en daarna ga je hem ook iedere keer belonen als hij er zelfstandig naar toe gaat en er op gaat zitten of liggen . Werkt uitstekende . Indien je echt problemen hebt kan je altijd een gedragsbegeleider raadplegen . De instructeurs-opvoeders van het netwerk van Geert De Bolster zijn hier heel goed in. Meer informatie op zijn website.

Joseph Willems

Caesar kwam nooit in de bank.. Todat ik een nieuwe bank kocht. Daar ging hij ook nog eens flink in graven!
Hij deed dit als ik er even niet was. Zodra ik thuis kwam en hij hoorde de sleutel in de voordeur ging hij snel weer in zijn mandje liggen.. Ik kon hem dus niet straffen. De oplossing was een kleine muizenval. Die is welgeteld één keer dichtgeklapt. Caesar is nooit meer in de bank geweest daarna. Toen ik Beamer kreeg was die reeds gewend van bij de vorige eigenaar om in de bank te kruipen. Door vanaf de eerste minuut resoluut en consequent te zijn had hij snel door dat dit in zijn nieuwe huis niet op prijs werd gesteld. Ik heb dus geen problemen met mijn honden en de bank.

Joyce van de Ven

Gewoon wat aluminiumfolie erop leggen. Springen ze meestal niet op!
Ik leg er, als ik weg ben, thuis van die alumiumwindschermen op die je normaal op de auto legt tegen de zon of de vrieskou. Is niet zo'n gesleep met grote voorwerpen etc.

Myriam De Smet

Vita die vanaf dag één in de zetels ging liggen heb ik het afgeleerd door een week of drie stoelen in de zetels te leggen, nu liggen er tijdschriften in als ik weg ben of wat veel heen en weer loop in huis.
Helemaal zal zij het nooit afleren, komt ook omdat er veel Podenco bloed door haar aderen stroomt en die liggen nu eenmaal graag wat hoger. Maar nu ga ik proberen met van die zonneschermen zoals Enjoyceke hierboven beschreef, lijkt me handiger dan drie tijdschriften per tweezit EMO 8EMO 1

Veerle Robijn

Van in het begin je hond gewoon niet op je schoot nemen of in de zetel nemen en je hond weet niet beter dan dat hij op de grond of op zijn kussen thuis hoort.

Myriam De Smet

Volledig akkoord Veerle, mijn oplossingen zijn genomen bij honden die geadopteerd zijn en dan heb je het gedrag als puppy niet in de hand.EMO 8

Elly Imminga

wat is daar fout aan???, wij hebben 4 honden en die liggen altijd op de stoel of op de bank, nou en, dat moet kunnen hoor, als dat niet mag, dan kan je beter een porceleinen hond aanschaffen, die kan je neerzetten waar je wil, een hond heb je voor de gezelligheid, die hoort bij het gezin dus ook bij je op de bank of stoel.

John Reijnen

Mijn honden hebben hun eigen zetels waar ze in mogen liggen, ik heb daar totaal geen problemen mee. Een puppy is gelijk een klein kind, hoe meer je gaat wegzetten of verplaatsen, omdat je bang bent dat er iets kapot gaat hoe meer stress je jezelf gaat bezorgen.

John Reijnen

Mijn honden hebben hun eigen zetels waar ze in mogen liggen, ik heb daar totaal geen problemen mee. Een puppy is gelijk een klein kind, hoe meer je gaat wegzetten of verplaatsen, omdat je bang bent dat er iets kapot gaat hoe meer stress je jezelf gaat bezorgen. EMO 1

Elly Imminga

onze honden zijn ook onze kinderen, er staan ook 2 manden en een box waar ik de korte kant heb uitgezaagd, zo kunnen ze er zelf in en uit, daar ligt een dekbed in.

Wimbo Wimbo

Je kunt het natuurlijk ook van de andere kant benaderen. Wat is er mis met een hond die in een stoel ?springt en en lekker gaat slapen? In de kamer staan 2 oude stoelen en die zijn voor de heren. Een Podenco ligt graag hoog (overzicht!) en daar is niets mis mee. Ze weten welke stoel van hen is en heb zo nergens last van. Probleem opgelost... EMO 4

Anneke

Onze hond (Duitse herder)heeft een eigen zetel en gaat nergens anders op. Daar heb ik geen probleem mee. Maar niet op de bank.


Een reactie plaatsen