Help, mijn puppy slaapt te veel!

slapende pup
Spendeert je puppy veel meer tijd in bed als jou? Slaapt hij liever dan eekhoorns of andere dieren achterna te hollen? Geen paniek. 14 tot zelfs 18 uren slapen (per dag) voor een pup is normaal. Ze zijn nog jong en gebruiken veel energie om te groeien en te spelen.

Maar als je puppy echt overdreven veel slaapt, dan is het tijd om je puppy zijn slaap te verbeteren! De juiste hoeveelheid slaap is immers even belangrijk voor honden als voor mensen. Te veel slaap zou ervoor kunnen zorgen dat de zintuigen en het jachtinstinct van je puppy verslechteren.

Als je puppy slaperig is, dan komt dit vaak door een teveel aan slaap in plaats van een tekort. Mensen die vaak thuis zijn, kunnen het slaapgedrag van hun puppy gemakkelijk opvolgen. Voor mensen die vaker van huis zijn, zijn er signalen die kunnen wijzen op te veel slaap.

Gewichtstoename of een gebrek aan interesse in wat dan ook zijn er slechts twee. Herkenbaar? Hieronder vind je enkele manieren om ervoor te zorgen dat je ongeïnteresseerde of verveelde puppy (terug) een energieke en nieuwsgierige puppy wordt: door zijn slaap te verbeteren en hem te laten bewegen.

Manieren om de slaap van je puppy te verbeteren

Het is niet omdat je puppy veel slaapt, dat hij ook goed slaapt. Soms is de oplossing van het probleem dus evident: Verbeter je puppy’s slaap en hij wordt vanzelf energieker! Hoe? Door met deze 3 zaken rekening te houden.

1. Zorg voor een goed hondenbed

Investeer in een hondenbed van goede kwaliteit met een stevige matras. Welke vorm dit hondenbed moet hebben? Baseer je keuze op de manier waarop je puppy slaapt. Rolt je puppy zich altijd op in zijn slaap? Ga dan voor een donutbed, een cirkelvormig of ovaal bed met verhoogde randen. Strekt je puppy zich volledig uit? Probeer dan een langer zetelvormig bed. Vermijd bedden met vulmiddel zoals ceder.

2. Laat je puppy met rust wanneer hij slaapt

Is het tijd voor je puppy om te gaan slapen? Zorg dan dat hij met rust gelaten wordt. Maak hem niet wakker om buiten te gaan spelen. Als je puppy ongestoord kan slapen, heeft hij de dag nadien tonnen energie en kracht.

3. Verduister de kamer

Honden kunnen slapen op elk moment van de dag. Toch wordt hun slaap ook sterk bepaald door hun slaap-waakritme, een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. Overdag is het daarom meer waarschijnlijk dat puppy’s actief zijn, terwijl ze ’s nachts vooral willen slapen.


Hoe maak ik van mijn slaperige puppy weer een actieve puppy?

Of je puppy nu verveeld of lui is, je kan hem gemakkelijk overtuigen om te bewegen zolang het gaat om een leuke activiteit of wanneer hij achteraf beloond wordt met iets lekkers.

1. Haal hem uit zijn bed

Herken je deze situatie? Wanneer jij ’s morgens uit bed komt, word je ‘begroet’ door een knorrige puppy. Probeer hem te wekken door een snoepje onder zijn neus te houden terwijl je geluid maakt door bijvoorbeeld te schudden met een kan gevuld met munten. Heb je nog even tijd voor je naar je werk moet vertrekken, dan is het een goed idee om even met je puppy naar buiten te trekken. Je hoeft daarom niet per se een lange wandeling te maken. Geef je puppy gewoon de kans om even alle geuren van buitenshuis op te snuiven.

2. Oefen met je hond op strategische momenten

Probeer je hond te trainen voor je naar het werk vertrekt door een lange wandeling te maken of te gaan voor een kort loopje. Herhaal de oefening ’s middags. Als dat voor jou niet mogelijk is, dan is het een goed idee om een hondenuitlater in te huren. Herhaal de oefening ook ’s avonds nog eens voor je hem eten geeft.

3. Leg steeds enkele speeltjes in de buurt

Als je zelf het huis uit bent, dan blijft je puppy meestal achter in de zetel of in zijn hok. Leg steeds enkele speeltjes in de buurt waarop hij kan kauwen of waarmee hij zich kan bezighouden. Je kan ook altijd interactieve speeltjes achterlaten zoals een speeltje gevuld met kaas.

4. Laat de gordijnen open

Tenzij je puppy een onophoudelijke blaffer is of je in een appartement woont waardoor je rekening moet houden met de buren, is het aan te raden om je gordijnen open te laten. Voorbijgangers, voorbijvliegende of fluitende vogels of passerende auto’s zorgen voor de nodige afleiding voor je puppy waardoor hij minder snel zal willen slapen.

Op het eerste gezicht lijkt een teveel aan slaap misschien niet echt een groot probleem, maar hoe langer je jouw puppy laat slapen, hoe moeilijker het wordt om het patroon te doorbreken.

Bovendien kan dit teveel aan slaap niet enkel wijzen op een luiheid of verveeldheid, maar ook op ziekte. Slaapt je puppy opvallend veel? Twijfel dan niet om eens bij de dierenarts langs te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Wimbo Wimbo

Podenco's slapen veel. Maar als ze gaan, dan gaan ze ook "all the way." Oftewel, als hij slaapt en hij wordt wakker is hij ook 100% wakker. En klaar om allerlei leuke dingen te doen. Overdag slaapt hij ook vrij veel, maar dóet ook veel. Rennen, uitgelaten worden, mee op de fiets, van alles. Dus aan het eind van de dag, tegen de avond is ie echt wel moe en slaapt dan ook meteen. Omstreeks een uur of elf wordt hij dan de laatste keer uitgelaten en daarna slaapt meneer lekker tot de volgende morgen, totdat we het bed uitgaan. En begroet ons met springen, likken, piepen, blaffen; Hallo baasjes!! Kortom: een blij onthaal!! EMO 4

jeanet boeijsma

Vergelijk een pup met een baby, van slaap groeien ze, rust is goed voor ze, veel lopen en bewegen is slecht, de botten moeten groeien!
na ong 4 a 5 maand word je pup leuk om mee te wandelen en te spelen, maar echt lange wandelingen zijn nog uit den bose.
Na 9 maand is je pup volwassen dan komt de tijd dat je veel met hem moet onder nemen, spelen en je kunt lange wandelingen maken.

Chaenne

Mijn jack russell pup had het tegenovergestelde en sliep de eerste 8 maanden bijna niets alleen snachts 5 a 6 uurtjes Donker erbij zitten met rust laten, in slaap kriebelen , ritme, regelmaat, verdere wandelingen, kortere wandelingen, minder voeding meer voeding, andere voeding., minder prikkels, geen visite een week lang. Rustgevende kruiden en baden.....niets hielp..bench verplaatst.....ik vraag mij nog af wat had ik kunnen doen voor mijn pup en wat is nu het gevolg daarvan?
Ze is een jagende en observerende pup.
Nu met 10 maanden gaat het beter overdag slaapt ze 2 x 1,5 uur en snachts 8 a 9 uur.

Maya Vulker

Hallo mijn vlindrrhomd pup van 12 weken is erg moe vsndawg wat ie mormaal niet echt heeft w3 gebben een tijdje met hem geravot zal dat het zijn


Een reactie plaatsen