Help, mijn hond stinkt

Een stinkende hond kan voor veel stress en ongemak zorgen in je huishouden. Dit artikel behandelt niet alleen de mogelijke oorzaken, maar biedt ook concrete stappen die je kunt nemen. Van voeding tot verzorging, ik help je graag om weer volop te genieten van je tijd met je hond, zonder dat je je neus hoeft dicht te knijpen.

Waarom ruikt mijn hond?

Honden hebben hun eigen, unieke geur, maar soms wordt die geur te sterk of zelfs ondraaglijk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van dieet tot huidcondities.

Huid en vacht

De huid en vacht van een hond kunnen net als een kleine ecologische zone functioneren. Factoren zoals parasieten, schimmels en bacteriën kunnen het natuurlijke evenwicht verstoren. Regelmatig borstelen en controleren op teken of andere ongewenste gasten is essentieel. Overweeg ook huidvriendelijke shampoos en conditioners die het natuurlijke ecosysteem van je hond ondersteunen.

Dieet en spijsvertering

Goede voeding is cruciaal. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en oliën, of die goedkope vulstoffen zoals maïs en soja bevatten, kunnen een nadelig effect hebben op de lichaamsgeur van je hond. Raadpleeg je dierenarts voor een voedingsplan dat rijk is aan voedingsstoffen en dat het spijsverteringssysteem ondersteunt.

Aanpak bij het baden

De juiste frequentie

De ideale frequentie van het baden varieert per ras, levensstijl en algemene gezondheid van je hond. Overmatig baden kan de huid uitdrogen en tot andere problemen leiden. Omgekeerd kan onvoldoende baden leiden tot een opeenhoping van vuil. Vraag je dierenarts om een aangepast badschema voor jouw hond.

De juiste producten

Hondenshampoos zijn niet hetzelfde als shampoos voor mensen. De pH-balans van de huid van een hond is anders, en je moet producten gebruiken die daar rekening mee houden. Zoek naar shampoos die natuurlijke ingrediënten bevatten en die specifiek zijn ontwikkeld om geuren te neutraliseren.

Oren, tanden en poten: klein maar belangrijk

Oorproblemen

Oren kunnen een ware broedplaats zijn voor bacteriën en gist, zeker als je hond veel zwemt. Wekelijkse controles en reiniging met speciale oorcleaners kunnen helpen. Als je merkt dat je hond veel aan zijn oren krabt, is het tijd voor een bezoek aan de dierenarts.

Tandverzorging

Tandplak en tandsteen kunnen ernstige problemen veroorzaken, waaronder een slechte adem. Overweeg het gebruik van hondentandpasta en speciale kauwspeeltjes die helpen om het gebit van je hond schoon te houden.

Poten

De poten kunnen gemakkelijk geuren opnemen uit de omgeving. Zweetklieren in de voetzolen kunnen bijdragen aan een onaangename geur. Maak de poten schoon na wandelingen en controleer ze regelmatig op teken, splinters of andere vreemde objecten.

Natuurlijke remedies

Appelazijn

Appelazijn kan een geweldige, natuurlijke deodorant zijn. Een mengsel van appelazijn en water kan als een effectieve spoeling dienen na het bad. Het helpt om de pH-balans van de huid te herstellen en doodt bacteriën.

Kokosolie

Kokosolie heeft natuurlijke antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Een dunne laag kan helpen om lichte lichaamsgeuren te neutraliseren en de huid te hydrateren.

Wanneer is het tijd voor de dierenarts?

Als je alle bovenstaande stappen hebt geprobeerd en je hond blijft stinken, dan is het tijd voor professionele hulp. Een aanhoudende slechte geur kan wijzen op ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, van huidinfecties tot inwendige ziekten.

Conclusie

De geur van je hond hoeft geen blijvend probleem te zijn. Met de juiste zorg en aandacht kun je de oorzaak van de stank achterhalen en je hond weer fris laten ruiken. Het is altijd het beste om bij twijfel of aanhoudende problemen een dierenarts te raadplegen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

lol

hoi, zet een datum bij dit artikel van wanneer dit voor het laatst bewerkt is plssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!πŸ™πŸΌπŸ™πŸΌπŸ™πŸΌ

Battiau

Beste ,

Heb je ook een natuurlijke remedie tegen stank van gisten bij de hond ?

Mvg.

Wil

Goedendag

Mijn labradodell 5 jaar bijna
Is een moeilijker eten
β€˜s morgens geef ik geen eten meer wil ze toch niet
Maar s avond doe ik 1 ons bio gehakt ruwen met schepje brokken en klein beetje snijbonen of peen

β€˜s avonds na laatste loop krijg ze plakje rosbief
Maar dat eten is dat wel goed als ik β€˜s morgens niks geef. Ja snoepen dat wil ze maar krijg ze dan niet

Met vriendelijke groet


Wil


Een reactie plaatsen