Help! Mijn hond probeert voortdurend weg te lopen. Via de voordeur

Hond voordeur
Als je een hond in huis hebt, weet je waarschijnlijk wel hoe het dier reageert wanneer plots de bel gaat en je de voordeur moet opendoen. Jouw trouwe viervoeter begint luidkeels te blaffen, springt in het rond en sprint als een gek naar de voordeur. Als baasje vind je deze reactie waarschijnlijk niet zo plezant, want de kans is groot dat de hond het op een lopen zet wanneer je de deur eenmaal openzwaait. Indien de hond effectief kan ontsnappen, is het al helemaal niet gemakkelijk om het dier terug te pakken te krijgen. Maar hoe kun je zo’n kat en muis spel eigenlijk vermijden in de toekomst?

Alternatieven voor achtervolgen

Wanneer de hond er eenmaal in slaagt om de voordeur uit te rennen, is het een hele klus om je viervoeter alsnog bij de lurven te vatten. Honden zijn sneller en leniger dan het baasje, en dat weten ze. De hond daagt je uit en probeert je te verleiden tot een spelletje ‘vang me dan als je kan’. Wat je dan vooral niet moet doen, is als een dolleman achter het dier aanlopen. Ten eerste is de kans dat je de hond snel te pakken krijgt eerder klein en bovendien vindt de hond het net leuk dat je hem achtervolgt. Wat voor de viervoeter een leuk spelletje is, ervaart de eigenaar net als een heel vervelende situatie. Een betere oplossing bestaat eruit om de hond toffe alternatieven te bieden voor het kat en muis spel. Zwaai bijvoorbeeld met het favoriete eten van je hond en wandel vervolgens langzaam het huis in. De kans dat je viervoeter je naar binnen volgt, is groot. Indien je een hond hebt die graag gaat wandelen, kun je de leiband halen en komt de hond vaak vanzelf aangelopen.

Beloon het positieve

Wanneer de alternatieven geholpen hebben en de hond terug in huis is, moet je het dier geen oplawaai geven omdat het weer eens is ontsnapt. In de plaats daarvan kan je beter laten merken dat hij of zij iets goed heeft gedaan door terug te keren. Geef je hond bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje waar je zonet nog mee stond te zwaaien, of stop hem een van zijn lievelingskoekjes toe. Op deze manier zal je hond de volgende keer wanneer hij het op een lopen zet, geneigd zijn om sneller terug naar binnen te komen.

Train opnieuw

Een goede manier om je hond te beletten ervan door te gaan telkens er iemand aanbelt, bestaat natuurlijk uit het fatsoenlijk trainen van je huisdier. Het grote voordeel van honden als metgezellen, en dit in tegenstelling tot andere dieren zoals bijvoorbeeld katten, is dat je ze over het algemeen aanzienlijk wat commando’s kan aanleren. Twee basiscommando’s die het wegloopgedrag van je viervoeter aanzienlijk kunnen intomen wanneer je de voordeur opent, zijn ‘zit’ en ‘kom terug’.

Manieren doen ertoe

Vaak lukt het goed om een hond ‘zit’ en ‘kom terug’ aan te leren wanneer je het met hem oefent bij een voordeur waar niemand staat. Over het algemeen is het echter heel wat moeilijker om een hond de bevelen ‘zit’ en ‘kom terug’ te laten respecteren wanneer er ook daadwerkelijk bezoek op de bel heeft gedrukt. De aanwezigheid van andere mensen zorgt voor prikkels in het brein van je hond, en dit uit zich vervolgens in overenthousiast gedrag zoals springen en gaan lopen. Toch geldt hier het spreekwoord ‘de aanhouder wint’. Blijf je hond duidelijk maken dat wat hij doet eigenlijk niet door de beugel kan. Enkel zo zal je na verloop van tijd kunnen beschikken over een gemanierde viervoeter die kalm blijft wanneer je de voordeur opent.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

John Reijnen

Mijn "meisjes" zijn zoals elke hond héél nieuwsgierig als er gebeld wordt., als ik de deur open doe, dan zitten ze mooi naast mij te wachten om te zien wie er voor de deur staat.
Is het een bekende, dan wordt deze "bedolven" buiten op de stoep, en als ik dan op een rustige toon zeg "ok, genoeg, en nu naar binnen", dan zijn ze alle 4 binnen enkele seconden weer binnen.
Bij vreemden, blijven zij altijd naast of achter mij zitten in de hal, al is het wel duidelijk, ondanks dat het "maar" Golden Retrievers zijn, dat die vreemden geen vinger naar mij moeten uitsteken, want dan gaan bij 2 van de 4 de lippen omhoog EMO 1

Tien Tien Lemoine

We wonen aan een drukke straat waar ze altijd te hard rijden. Ik heb een hek om de tuin en een traphek in de hal om te voorkomen dat de banjers er stiekem vandoor gaan. Ideaal! Kan rustig de deur voor bezoek opendoen en bij warm weer de voordeur lekker open laten staan.

freddy meese

Mijn kleine spruit loop niet de voordeur uit , gezien ik steeds aangelijnd is al we weg gaan en er een tweede deur is zodoende kan ze niet rechtstreeks op straat., wel gemakelijk .EMO 4EMO 4EMO 4

Veerle Robijn

Hier mag de voordeur gewoon open blijven staan en dat gebeurt ook geregeld. Onze 2 Entlebuchers zullen niet gaan lopen. Maar als er gebeld wordt... ho maar! Dan kunnen ze niet rap genoeg aan de voordeur staan en op de straat. Om de bezoekers de kans te geven rustig binnen te komen, hebben we voor ieders rust en veiligheid een kinderhekje in de hall geïnstalleerd.

Jirka Gerlo

Ik heb mijn Chihuahua Xena aangeleerd bij de bel te blijven zitten in de keuken wanneer er iemand belt. Wanneer ik dan van bij de deur roep "Xena kom dag zeggen" komt ze heel snel en vol enthousiasme de bezoekers begroeten met heel wat likjes EMO 4

Godelieve

Dag ,wij hebben een Border Colli van ongeveer 5jaar op tijd kunnen redden van het asiel maar met gevolg dat we niets van zijn voorgeschiedenis weten was zelfs niet ingeënt geen scip gewoon een verwaarloosde hond.wij vinden hem heel zacht aardig alleen heeft hij bang van andere honden en gaat nogal te keer als we tijdens de wandeling andere honden tegen-komen Mijn vraag hoe moeten we dat oplossen ? Met vriendelijke groeten .


Een reactie plaatsen