Help, mijn hond is bang voor vuurwerk!

Help, mijn hond heeft angst voor vuurwerk

Sommige honden hebben geen probleem met vuurwerk. De lichtflitsen en het geluid van vuurwerk doen hen niets. Jachthonden, bijvoorbeeld, kunnen al gewoon zijn aan de geluiden van jachtgeweren.

De meeste honden zijn echter niet gewend aan deze dingen en zijn echt bang. Oudejaar en Nieuwjaar kan dus een bijzonder stressvolle periode zijn voor deze honden en hun baasjes.


Weglopers

Met Nieuwjaar rennen meer huisdieren weg dan elke andere dag in het jaar. Je kan dus best extra maatregelen nemen.

Houd je hond tijdens het vuurwerk goed in de gaten en zorg ervoor dat hij de juiste identificatie draagt. Moest hij dan weglopen, dan kan de "vinder" je gemakkelijk contacteren.
 

Natuurlijke reflex

Het is natuurlijk voor honden om bang te zijn voor harde geluiden. De geluiden triggeren hun zenuwstelsel en ze kunnen angstig of bang worden. Wegrennen van het geluid is een overlevingsinstinct.

Vergeet niet dat voor je hond vuurwerk heel anders is dan andere natuurlijke harde geluiden. Zoals bijvoorbeeld donder. Vuurwerk komt van dichterbij, is levendiger en gaat gepaard met plotselinge flitsen en brandende geuren.

Honden ervaren de wereld door hun zintuigen - neus, ogen, oren. Logisch dus dat het vuurwerk behoorlijk overweldigend kan zijn.

Hier zijn enkele tips om je hond rustig te houden, zodat het voor jou en je hond dragelijk wordt.
 

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat je hond op een plek zit waar hij het vuurwerk niet kan zien of horen. Zoals bijvoorbeeld het huis van een vriend, familielid of een dagopvang voor honden waarmee je hond bekend is. Als het een onbekende plek voor je hond is, neem hem daar dan een paar keer mee in de dagen voor Nieuwjaar, zodat hij de plek wat kent.
 

2. Accommodatie

Als je je hond niet mee kunt nemen naar een plek weg van vuurwerk, zorg dan dat je een reiskennel thuis hebt waarin hij zich veilig voelt. Als je niet thuis bent, vraag dan een oppas om je hond gezelschap te houden en om hem uit te laten.
 

3. Gewenning

De beste manier om je hond voor te bereiden op vuurwerk, is om ervoor te zorgen dat hij zich van tevoren vertrouwd voelt met het geluid. Hoewel dit een eenvoudig proces lijkt, kan het enige tijd duren.

Je start best drie of vier maanden op van tevoren met het spelen van het opgenomen geluid van vuurwerk. Steeds een beetje luider. Best voordat hij eet, voor een wandeling en vóór affectie en spel.

Geleidelijk aan zal hij de vuurwerk knallen associëren met iets goeds. Ook al heb je maar twee of drie weken meer voor eindejaar, start er toch mee. Het zal altijd helpen. En gebruik deze methode samen met de andere tips.
 

4. Communicatie

Als je tijdens het vuurwerk bij je hond bent, zullen jouw woorden hem helpen te ontspannen. Onthoud wel: Terwijl mensen communiceren met woorden, communiceren honden heel anders. Ze kijken ook naar hun roedelleider voor aanwijzingen over hoe ze zich zouden moeten gedragen. Als je niet veel commotie maakt of opwinding toont over het vuurwerk, leert hij ook minder betrokken te zijn.
 

5. Sedatie - medicijnen

Vindt je het toch nodig om medicatie (in uitzonderlijke gevallen) of een thundershirt te gebruiken? Bedenk dan dat je een dergelijk hulpmiddel op het juiste moment moet introduceren. En dat je hem ook moet laten wennen aan een thundershirt.

Dit betekent dat je hond eerst rustig moet zijn. En dan pas introduceren. Als je hond al een angstniveau van 8 of 9 heeft, zal de mentale toestand de medicatie overschrijven. Als hij al zwaar ademt, zal het thundershirt, dat is ontworpen om de ademhaling te vertragen, niet werken.


In alle bovenstaande gevallen, kan je eerst de overtollige energie van je hond al kwijt spelen door een goede wandeling te maken. Hij zal er veel rustiger van worden.

Het allerbelangrijkste: Denk niet dat je hond is zoals een kind. Voel je niet schuldig dat hij dat “leuke” vuurwerk mist. Je hond mist het niets. Dus het beste wat je kan doen is het vuurwerk mijden. Indien je niet anders kan, probeer dan bovenstaande tips. Wanneer de knallen van Nieuwjaar weer voorbij zijn, zal je hond je dankbaar zijn.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

ja een hond is geen kind, maar zoals u aangeeft is de rustige en ontspannen houding van zijn mensen
een pluspunt
Dat zal wel niet bij iedere hond lukken, maar met de onze wel..
We kijken af en toe naar een vuurwerk op veilige afstand (bv aan zee op het strand in augustus )
Wij zijn met verschillende, ook kinderen .
Gezellig ergens gaan zitten, samen lachen en enthousiast wachten ..de hond(en) tussen ons in met arm over zijn schouder ... de vele enthousiaste oooh en aah's , het enthousiasme van de mensen en
kinderen rond ons ...Ze horen amper de knallen, de lichtflitsen nemen ze erbij ..ook niet zo dichtbij ..En als we terug zijn voor ieder iets lekkers ...een lekker bot ofzo..om op te knagen en iedereen tevreden ..
de rus is terug gekeerd ...Dus met Nieuwjaar is dat voor hen "du déja vu" met TV aan/of radio ...
en krijgen ook iets lekkers om op te knagen

De beste "communicatie" is totaal van niets gebaren, doen alsof er niets is. Want als je begint te doen alsof je paniqueert ( wat mensen vaak doen) of "onnozel" begint te doen, gaat de hond zien dat je niet zoals "altijd doet"...en daar komt angst van. Het heeft ook te maken met inprenting te maken vanals ze piep jong zijn .....

ja dat hoor ik veel... er zit veel waarheid in ..
en een goede inprenting bij een puppy is ideaal

Maar als ik daar een oudere hond zie in een hoekje kruipen (recuperatie) ..zorg ik dat de gordijnen dicht zijn, begin ik al om TV op te zetten om min of meer het geluid te overtreffen ..
Ja dan hangt het van de hond en de situatie af.
Omdat we s'avonds samen op de zetel naar de TV kijken, is dat niet nieuw voor hem en neem ik de hond dicht bij mij zonder verder aandacht en kijken we dus TV
Het gebibber valt geleidelijk aan stil ...
Ieder kent het best zijn hond ..met een puppy is het makkelijker dan starten we een spelletje en vergeet hij de knallen wel
We proberen de hond te laten aanvoelen dat hij bij de (rustige) baas veilig is

Het vraagt geduld EMO 11

Wimbo Wimbo

Zoals jullie misschien wel weten, hebben we in 't voorjaar een hond er bij genomen. Banjer - en hij doet zijn naam echt eer aan - is een poosje geleden erg ziek geweest. Het dat bleek verlatingsangst. Voorheen was hij ergens bang van, harde knallen, lawaai, hij vond het best. Sinds zijn eerste aanval van deze varlatingsangst is hij verandert. Is bang van een bus die voorbij rijdt (schrikt, gaat blaffen en wil "in de aanval." vijfbij scheurende scootertjes: idem. Pedalec fietsers ook. (verbieden trouwens die dingen in 30 km zones. Dus nu zijn we hem maar wat aan het trainen om tegen de harde knallen te kunnen (Mogen ze wat mij betreft óók verbieden dat vuurwerk...!!)
We kwaman er achter dat dat vuurwerk (ook) een oorzaak was toen deze week dichtbij zon'n harde donderslag werd afgestoken. Kreeg meteen daarna een aanval (Hevig trillen en zeer snel hijgen) Duurde toch een hele avond en groot gedeelte van de nacht voor hij tot bedaren kwam... B en beniuwd hoe het gaat met oudejaars vuurwerk... De andere heeft er gelukkig totaal geen last van, dus dat helpt misschien. Prettige dagen allemaal trouwens!!

Mijn honden zijn daar voor getraind. Maar ben ermee akkoord dat niet alle dogs er tegen kunnen. Het moet gewoon verboden worden. Is een dure gelegenheid wat veel ellende brengt voor de dieren. Denk maar eens aan de afval in de weides van de dieren. Die het doen zijn gewoonlijk mensen die anders te gierig zijn om een euro uit te geven. Noem het gewoon sukkels zonder verstand.

Jon Dewitte

Verleden jaar (december 2017) vond men het nodig om hier in een klein dalletje waarin een kreek ligt, vuurwerk af te steken. Oorverdovend lawaai doordat de knallen in het dal versterkt werden. resultaat, een hondengevecht door de schrik van de onverwachte knallen ( wij wisten ook van niets) met kwetsuren die nooit meer goed zijn gekomen. Hond overleden...

deze zomer waren we aan de kust en regelmatigis is daar een vuurwerk spektakel
We werden tijdens een avond wandeling verrast door het vuurwerk ..
Een van onze poedels (een recuperatie) hebben we sedert een twee jaar; en ze leefde in een afgelegen gebied ..Veel zal ze er niet meegemaakt hebben
Spijtig genoeg heeft ze de schrik van haar leven opgelopen. bij dat vuurwerk aan de kust . ..
Binnenhuis, bij ons is ze wel ongerust, maar wij doen alsof er niets aan de hand is..
TV wat luider mss...ze blijft dicht bij ons en ja dat gaat
Ons gezelschap geeft haar vertrouwen
Met deze donkere dagen is ze weer onrustig, af en toe, is er ergens wel een vuurwerk of hoort ze k,nallen ..
De andere honden trekken zich niks aan van al dat gedoe, vuurwerk deert hen niet, ze trekken er zich niks van aan... Als puppy kwamen ze bij ons en werden goed gezocialiseerd ..Gaan overal met ons mee (enfin bijna overal )
Hopelijk groeit ons poedelmeisje over die onrust
Nog enkele lastige dagen staan haar te wachten pffffff....
Ze moet gelukkig niet alleen blijven, bij die feestperioden .. dat is al iets EMO 15

Wij wensen jullie en jullie honden een rustige en gezellige einde jaars ..Veel knuffeltjes aan jullie honden EMO 1

Sorry voor de typfouten EMO 9

Wimbo Wimbo

Sinds onze Banjer (Podenco) in 2017 erg ziek is geweest vanwege een verlatingsangst, is hij bang voor vuurwerk. Van tevoren was het okay, hij keek uit het raam en had nergens last van. Nu wil hij niet meer mee naar buiten om een rondje te lopen. Maar ja, hij zal toch moeten...En er dus altijd van die @@#*!$##!! zijn die het erg leuk vinden TOCH vuurwerk af te steken ofschoon dat voor 31 december dus gewoon verboden is. De ene hond er geen last van heeft, maar Banjer des te meer. Begint dan helemaal te rillen en te hijgen, kijkt schichtig om zich heen en wil niet meer verder lopen. Hij wil nog maar een ding; snel naar huis (trekt dan als een gek!) en wil daarna maar één ding: bij de baas op zijn schoot of i.i.g. erg dicht bij de baasjes blijven. Brown komt dan naar hem toe en begint hem dan te likken, zo van: ik ben er voor je hoor...! We overwegen een kalmhoudt pilletje te geven. Want anders helpt toch niets. Iemand ervaring hiermee? Ik hoor het graag.

Dus heb ik dan ook maar één wens: wég dat vuurwerk, gewoon verbieden. In Nederland is een zeer ruime hoeveelheid van de mensen het er over eens. Weg die zooi! EMO 5

Mari de koning

Ik gaf mijn hond altijd slagroom met advocaat hier begon ik al mee enkele dagen voor nieuwjaar dat werkte heel goed, hij was heel erg bang voor vuurwerk.

Denise

volledig verbieden, waarom is dat nodig zonder vuurwerk gaat oud op nieuw even goed door.

willemijn

Mijn hond een Mastin espanol is nu 7 jaar, was niet echt bang voor vuurwerk, maar sedert 2 jaar geleden is er naar haar tot 2x toe door de getinte jongeren die normaal gesproken een blokje voor haar omlopen, een rotje naar haar gegooid en sindsdien is ze bang voor vuurwerk heel jammer en sedert 8 maanden een straathond uit Moskou hier aanwezig die niet bang is, maar de Mastin ziet als roedelleidster , dus hij begint nu ook met onzeker en bang gedrag, Ozo jammer.
Ik geef een valeriaan tabletje aan beide, met oudejaars avond, ze worden dan wat suffer en rustiger.

E.Melein

Maanden in het geknal eens is het genoeg, hoeveel onschuldige dieren moet nog sterven voor vuurwerk!

E.Melein

We hebben nu al maanden last van geknal en gaat maar door liefst het hele jaar door en hoeveel dieren moeten hier nog sterven !


Een reactie plaatsen