Help, mijn hond graaft

Help, mijn hond graaft

Honden zijn van nature gravers. Ze doen het puur instinctief, maar dat maakt het er natuurlijk niet minder lastig op. Vele baasjes kunnen er niet meer mee lachen nadat ze de tiende put deze week terug hebben dichtgegooid. Als jouw hond ook geregeld eens een putje graaft lees dan deze drie mogelijke oorzaken en oplossingen. Het probleem is misschien wel eenvoudig te verhelpen!

 

Geef je hond genoeg beweging

Een hond die te veel energie heeft zal zelf op zoek gaan naar een manier om deze kwijt te raken. Beweging is sowieso essentieel voor elke hond. Ze worden er gelukkiger en kalmer van en het zal met een beetje extra beweging ook eenvoudiger worden om met hen te trainen.

Een fikse dagelijkse wandeling of een spelletje apporteren zal al een hele resem frustraties uit de wereld helpen en kan vaak het graven een stop toeroepen. Let er wel op dat sommige rassen nu eenmaal veel beweging nodig hebben en met een dagelijkse wandeling van een kwartiertje niet voldoende stoom kunnen aflaten.

 

Zorg voor afleiding

Binnenhonden die zich vervelen zullen zich uitleven op het meubilair, buitenhonden die zich vervelen zullen zich wreken op je mooie gazon en bloembedjes. Honden hebben een uitlaatklep nodig en als zij die niet vinden in speelgoed zullen ze een ander alternatief zoeken, zoals bijvoorbeeld het graven van putten.

Een groot aantal honden die putten graven doen dit niet omdat ze het enorm fijn vinden, maar omdat ze anders toch niets te doen hebben. Het is een heel ergerlijke vorm van bezigheidstherapie die vaak kan verholpen worden met enkele leuke speeltjes. Zo kunnen bijvoorbeeld een kauwbot of een Kong gevuld met lekkere brokjes soelaas bieden voor een verveelde hond.

 

Warm en koud

Honden graven soms ook om controle te hebben over de temperatuur in hun omgeving. Op warme dagen zullen ze een put graven om zichzelf koel te houden, in de winter graven ze zichzelf een knus holletje tegen de kou.

Als je merkt dat je hond begint te graven als het heel warm of net heel koud is kan het helpen om in zijn noden te voorzien. Veel baasjes plaatsen in de zomer een ploeterbadje in de tuin en voorzien ergens een koel plekje in de schaduw. In de winter komt een goed geïsoleerd hondenhok met een warm kussen of eventueel wat stro heel erg van pas.

Natuurlijk zijn er ook honden die om heel andere redenen graven en daar niet onmiddellijk mee zullen stoppen na het toepassen van deze regels. Toch zal de meerderheid het graven links laten liggen wanneer ze voldoende beweging en afleiding krijgen en een veilig plekje hebben om zich te beschermen tegen hoge en lage temperaturen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Arjan X

Mijn hond moet graven en dat vind hij leuk, vooral naar ongedierte! Ik doe hem daar een enorm plezier mee."
Naar mijn mening wordt er te weinig gedaan met hondenrassen die van nature veel graven (de meeste terrier rassen). Laat uw hond graven (bijvoorbeeld in bermen, naast sloten) naar ongedierte, je laat zo de kleine hersentjes beter werken dan 3 x daags hetzelfde rondje in de woonwijk.
Uw hond moet elke dag wat nieuws meemaken en dat voorkomt in huis problemen. Van graven wordt de hond ook moe en het is een goede spier training.

André Bollens

Mijn schipperkes, echte gravers, voor mij geen enkel probleem. Als ze eraan beginnen hebben ze meestal wel iets geroken en komt hun vang instinct naar boven. 'k Heb daardoor ook weinig last van muizen of ratten, als er wat zit word meestal wel gepakt.

diny eppenhof

Je moet een hond niet zo gaan veranderen dat hij niet meer op een hond lijkt. Ik vind juist dat die mensen geen hond moeten nemen. Mijn hond graaft ook en dat doet ie als ie een botje gekregen heeft en hij er dan ff geen zin meer in heeft, dan gaat ie dat begraven. Ik heb gewoon een wilde tuin en hij mag graven wat ie wil, laat die beesten toch!

Bieke Van Gijsegem

Putteke graven waar het mag, is 't mooiste moment van de dag.
EMO 3


Een reactie plaatsen