Heeft je hond een gezwollen hoofd of aangezicht?

Een gezwollen aangezicht is meestal een gevolg van een ander onderliggend probleem. Het kan gaan om een allergische reactie, een probleem met de tanden, een trauma of een groeiende tumor. Meestal treedt acute (plotselinge) zwelling op als gevolg van een allergische reactie. Zwelling die zich langzamer ontwikkelt, kan het gevolg zijn van een gezichtsgroei of tumor. Hoewel sommige zwellingen niet ernstig zijn, is er bijna altijd een medische interventie nodig om de oorzaak en de juiste behandeling concreet vast te stellen.


Oorzaken van zwelling in het hoofd of aangezicht


Er zijn veel mogelijke redenen waarom je hond een gezwollen gezicht heeft. Omdat zwelling een teken is van een onderliggend probleem, zullen honden vaak andere tekenen van ziekte vertonen, zoals lethargie (sloomheid) en verlies van eetlust.


Allergische reactie


Wanneer het gezicht van een hond plotseling gezwollen is, is dit meestal een gevolg van een allergische reactie. Deze kan worden veroorzaakt door insectenbeten, bijensteken, vaccinaties, medicijnen, bepaalde voedingsmiddelen, blootstelling aan giftige stoffen, pollen en andere allergenen uit de omgeving.


Allergieën veroorzaken een ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan leiden tot netelroos en zwelling, vooral in het gezicht. Je zal zwelling van de snuit en oogleden opmerken. Je ziet soms ook een rode huid en merkt dat je hond last heeft van jeuk en irritatie. Sommige allergische reacties worden snel erger, wat leidt tot braken, diarree, verbleekt tandvlees, zwakte of flauwvallen. Milde reacties verbeteren makkelijk met minimale tussenkomst, maar ernstige reacties worden als precair beschouwd.


Tandheelkundige problemen


Zwelling van het gezicht kan verband houden met een tand- of mondprobleem. Abcessen en andere tandinfecties kunnen diep onder het tandvlees voorkomen en een zakje vullen met pus. Dit zorgt er meestal voor dat het gezicht van een hond gaat zwellen, vooral dan de zone onder het oog. Gebroken tanden, orale verwondingen en parodontitis kunnen ook zorgen voor zwelling. 


Trauma


Een verwonding aan het gezicht, hoofd of huid kan leiden tot zwelling van het gezicht. Veelvoorkomende verwondingen zoals beten en andere wonden kunnen leiden tot infecties die op hun beurt zwelling veroorzaken. Slangenbeten veroorzaken vaak zwelling van het gezicht en de snuit, plekken waar nieuwsgierige honden over het algemeen vaak worden gebeten.


Tumoren


Er kunnen abnormale gezwellen voorkomen op het gezicht en het hoofd. Soms kunnen tumoren pijnlijk zijn en druk veroorzaken. Of ze nu goedaardig of kwaadaardig zijn, gezichtstumoren kunnen zich verspreiden en groeien, waardoor schade aan de gezichtszenuwen, spieren en botten wordt veroorzaakt. Cysten zijn met vocht gevulde gezwellen die vaak goedaardig zijn. Ze kunnen echter behoorlijk groot en zichtbaar worden, vooral op het gezicht.


Hoe behandel je een gezwollen aangezicht bij honden


De juiste behandeling hangt natuurlijk af van de oorzaak. Voordat je met een behandeling begint, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts voor een juiste diagnose en advies.


Extreme allergische reacties kunnen gevolgen hebben die verder gaan dan zwelling van het gezicht en netelroos. Ernstige allergische reacties of anafylactische reacties kunnen plotseling braken, diarree, instorting of ademhalingsproblemen veroorzaken. Je zit dan met een noodsituatie; ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts.


Milde tot matige allergische reacties kunnen thuis met medicijnen worden behandeld. Een reactie wordt als licht tot matig beschouwd als je hond normaal ademt en zich relatief normaal gedraagt (niet meer dan lichte sloomheid). In deze gevallen kan je dierenarts aanraden een vrij verkrijgbaar antihistaminicum te geven. Als het gezicht van je hond om een andere reden (of onbekende reden) gezwollen is, is de volgende stap om je hond voor onderzoek naar de dierenarts te brengen. Hij/zij zal een behandeling voorschrijven op basis van de diagnose.


Zwelling als gevolg van tandheelkundige of orale problemen kan een professioneel tandheelkundige interventie vereisen. De hond wordt vaak eerst behandeld met antibiotica en pijnstillers voordat hij binnenkomt voor anesthesie en een volledige gebitsreiniging en onderzoek. Om de wortels van de tanden te evalueren kunnen röntgenfoto’s gemaakt worden terwijl de hond onder narcose is. Afhankelijk van de oorzaak kan het zijn dat de dierenarts tanden moet trekken of een andere vorm van kaakchirurgie moet uitvoeren. Je hond kan snel weer naar huis met een kuur antibiotica om de infectie te behandelen of te voorkomen.


Als er sprake is van een trauma aan het gezicht of het hoofd, hangt de behandeling af van de aard en ernst van de verwonding. Röntgenfoto's kunnen nodig zijn om de ernst te bepalen. Begin met het verlenen van eerste hulp die nodig is en ga dan meteen naar de dierenarts. De behandeling kan antibiotica, pijnbestrijding en ondersteunende zorg omvatten. Ernstige verwondingen kunnen een operatie vereisen. Slangenbeten worden behandeld met ondersteunende zorg en soms tegengif (indien beschikbaar en noodzakelijk geacht).


Als je dierenarts een tumor en/of kanker vermoedt, is verder onderzoek nodig om meer te weten te komen. Hij/zij kan een bloedonderzoek, röntgenfoto's en het testen van de tumor zelf aanbevelen (meestal wordt een fijne naaldaspiraat of biopsie naar een patholoog gestuurd voor microscopische analyse). De behandeling is afhankelijk van de diagnose. Kanker moet mogelijk worden behandeld met chemotherapie, bestraling en/of een operatie.


Gezichtszwelling voorkomen


Als je weet dat je hond allergieën heeft, probeer dan de blootstelling aan allergenen tot een minimum te beperken. Als je dierenarts hiermee akkoord is, gebruik dan antihistaminica als preventief middel. Als bekend is dat je hond vaccinreacties heeft, zorg er dan voor dat de dierenarts hiervan op de hoogte is, zodat je hond van tevoren kan worden behandeld, zodat de reactie tot een minimum wordt beperkt. Als je ziet dat je hond is gebeten door een insect, gestoken door een bij of op een andere manier is blootgesteld aan een allergeen, behandel dan meteen met een antihistaminicum.  Vraag je dierenarts om advies hierover.


De meeste gebitsproblemen kan je gemakkelijk voorkomen door goed voor het gebit van je hond te zorgen. Begin een met de gebitsverzorging en hou je eraan om dit op regelmatige basis te herhalen. Je hond zal veel minder snel een gebitsprobleem ontwikkelen en jij zal eerder problemen opmerken.


Trauma kan niet altijd worden voorkomen, maar je kan stappen ondernemen om je hond te beschermen. Laat hem niet vrij rondlopen of loslopen in niet-omheinde gebieden. Hou toezicht op contact met andere dieren, zodat je gevechten kan voorkomen. Breng je hond meteen naar de dierenarts als er een trauma optreedt.


Tumoren en kanker zijn niet echt te voorkomen. Vroegtijdige actie kan de aangerichte schade minimaliseren. Als je merkt dat je hond een opgezwollen gezicht heeft, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Ingrid Pijnenborg

Er staan heel nuttige en raadgevende tips in zeker wat betrefd het opgezwolle gezicht van de hond zijn 2 keer bij dierenarts geweest en weten niet wat het is dankzij een lievevriendin van mijn vriendin heeft contact genomen met een mevrouw en die heeft dit doorgestuurd ik heb me ingeschreven in nieuwsbrief hopelijk is dit gratis

Ingrid Pijnenborg

Bedankt voor de informatie


Een reactie plaatsen