Hartwormen bij honden

Hartwormen bij honden
Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen. Ze hechten zich namelijk vast in het hart en de longslagaderen en kunnen uiteindelijk tot de dood leiden. De grootste bezorgdheid is dat veel hondeneigenaars niet weten hoe deze parasieten worden opgelopen en hoe ze de hartwormen kunnen bestrijden.

Besmetting

Hartwormen kunnen niet worden overgedragen van hond tot hond. Ze worden verspreid via muggen. Door de muggenbeet van een besmette mug komen de wormen terecht in het bloed van de hond waarna ze terecht komen in het hart en de grote bloedvaten. De hartwormen groeien uit tot volwassen wormen en veroorzaken een ontsteking en een verdikking van de wand van de aderen. De bloedtoevoer naar alle organen vermindert, wat kan leiden tot problemen aan de lever, nieren en longen en in het ergste geval tot orgaanfalen en de dood.

Symptomen hartworm

Het kan langer dan één jaar duren voordat je hond symptomen vertoont. Zodra hij deze vertoont is hij in een vergevorderd stadium terecht gekomen. De symptomen zijn afhankelijk van de hoeveelheid wormen, de locatie, welke schade er is aangericht en de duur van de besmetting.
Het meest opvallende symptoom is een plotselinge en onverklaarbare gewichtsvermindering. Andere symptomen merk je vaak nadat je hond actief is geweest. Hij is sneller vermoeid, heeft een moeizame ademhaling, een chronische hoest en een verminderd uithoudingsvermogen. In een vergevorderd stadium kan je hond zelfs na een inspanning flauwvallen en bloed ophoesten.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar maar deze zijn vrij duur en hebben meestal ernstige bijwerkingen. Het vaststellen van een besmetting is niet eenvoudig en de behandeling is zeer riskant. De wormen moeten namelijk gedood worden en kleine stukjes van de dode worm kunnen vastlopen in de longen. In een vergevorderd stadium is de kans op genezing zeer klein.
Preventie

Het spreekt voor zich dat de belangrijkste preventie het bestrijden van muggen is. Deze kan je bestrijden door een muggenwerend middel te gebruiken. Laat je hond ook regelmatig onderzoeken bij de dierenarts. Hartwormen in een jong stadium doden geeft veel meer kans op genezing want zo voorkom je dat ze volwassen worden en de organen kunnen aantasten.

Heb je nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Van Buylaere Georges

Dag hondenvriend
Mijn teef labrador (5j) heeft sinds een maand of 4 een probleem
Bijna iedere nacht lost ze een mini strondje en het gebeurd aan liggende
Het is eens gebeurd bij ons in de living
Contact genomen met dierenarts en die weet geen antwoord
Wat zou dat kunnen zijn ?
Nb ik ben daarvoor ook van brokken veranderd ,van Aveve naar Royl Canin speciaal voor labradors en toch stopt het niet
Mvg
Georges

Yolanda Van Looveren

Waar kan ik aan een muggenwerend middel voor honden geraken?

Henk Samplonius

Mijn hond gaat 1x per jaar voor controle en inentingen en wat ik me nu afvraag wordt er gecontroleerd op Hartworm of gebeurt dit nadat ik aangeef dat ie klachten heeft?
Want wat ik net lees ben ik dan meestal al te laat.


Een reactie plaatsen