Hartworm

Hartworm
Hartwormen zijn de gevaarlijkste wormen voor de hond. Ze bevinden zich in het hart en in de longslagaderen van de hond. Ze zijn levensbedreigend want ze kunnen zowel hart- als longfunctie destabiliseren. Een volgroeide hartworm kan tot 30 cm groot zijn.

Muskieten (grote muggen) zijn dragen van de infectie. De muggen dragen de microscopisch kleine wormpjes in hun maag. Wanneer een hond door een besmette muskiet wordt gestoken, worden de kleine wormpjes overgebracht tot in het lichaam van de hond. Daar gaan de wormen op zoek naar bloedvaten. Via de bloedbaan komen ze uiteindelijk terecht waar ze willen zijn: het hart of de longen. Heel deze tocht neemt enkele maanden in beslag.

Wanneer de wormen hun doel bereikt hebben, groeien ze ui tot volwassen exemplaren. Afhankelijk van de levensomstandigheden van de wormen kunnen ze wel tot 2 jaar lang overleven in het lichaam van hun gastheer.

Symptomen

De wormen in het hart en longen zorgen voor een ontsteking. Daardoor verdikt de wand van de aders en verhoogt de bloeddruk. Doordat de bloedvaten vernauwt zijn, moet het hart een grotere inspanning leveren om het bloed te blijven rondpompen.

Een hond vertoont pas symptomen wanneer de ziekte ver gevorderd is (na ongeveer 3 jaar). De eerste signalen zijn hoesten en vermoeidheid. In vergevorderde gevallen kan een hond zelfs al instorten na een kleine inspanning. Uiteindelijk stokt de hartfunctie, met de dood tot gevolg.

Is er een behandeling?

Er bestaat een behandeling maar ze kan lang duren. Doordat de wormen zich op vitale plaatsen in het lichaam genesteld hebben, is het ook een zeer riskante procedure. Wanneer een hartworm sterft kan dat aanleiding geven tot hartritmestoornissen.

Gedurende de behandeling moeten de honden voortdurend opgevolgd worden en moeten alle zware inspanningen gemeden worden.

Wanneer de ziekte te ver gevorderd is, is volledig herstel uitgesloten zelfs al zijn de hartwormen gedood.

Beter voorkomen dan…

De behandeling tegen hartwormen mag dan moeilijk en risicovol zijn, je kan er echter gemakkelijk voor zorgen dat je hond nooit geïnfecteerd raakt. Laat je hond inenten tegen hartwormen en herhaal de procedure elk jaar. Zo ben je zeker dat hij gespaard blijft van deze aandoening.

En er is nog een troost. Hartwormen komen in Nederland en België niet zoveel voor.

Heb je nog een vraag over de hartworm? Vraag dan raad aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Annelies Lijesen-Kuntze

wat ben ik blij dat ik iets lees over hartworm. tijdens het laatste bezoek aan de dierenarts hadden we het over onze vakantie in Frankrijk en daar zei de dierenarts komt hartworm voor. Als we komen voor de Rabies enting dan zou hij mij meer uitleggen. Alvast een vraag, ik las ook al dat je preventief met een hartwormen kuurtje kunt beginnen , is dat wat?
groeten Lies


Een reactie plaatsen