Hartworm, een geniepige indringer in het hart van je hond

Hartworm is een parasiet. Zoals de naam het zelf zegt, leeft deze in het hart van je hond en kan op die manier ziektes en hartproblemen veroorzaken. Een klein aantal hartwormen veroorzaakt meestal geen symptomen. De symptomen en ziektes treden pas op als dit kleine aantal al heel wat groter geworden is. Op die moment is je hond al ziek, en kan enkel behandeling helpen. Om het niet zover te laten komen is preventie hier enorm belangrijk.

Behandeling

Enkele hartwormen zijn op zich niet genoeg om symptomen te veroorzaken. Een zwerm van deze hartwormen kan wel een ernstige bedreiging vormen. Deze teistering kan hartproblemen en ziektes veroorzaken. Eens de symptomen optreden, gaan deze niet zo snel weg. Aangezien de problemen vaak vrij riskant zijn en interne bloedklonters kunnen veroorzaken, met hartfalen tot gevolg, kunnen ze enkel opgelost worden in een dierenkliniek.

De gebruikelijke geneesmiddelen om hartworm te bestrijden zijn vrij giftig. Vaak zijn de neveneffecten zelfs erger dan de ziekte zelf. Bijwerkingen zijn oa: overgeven, hoofdpijn, zwakte, gewrichtspijn en soms leverproblemen, bloedproblemen en verlamming. Een andere optie is alternatieve geneeswijze.Sommige dierenartsen gebruiken acupunctuur, kruidentherapie of homeopathische medicijnen om de ziektes te bestrijden.
Sowieso geldt: liever voorkomen dan genezen.

Preventie

Hou je hond uit de buurt van muggen. Dit is de beste manier om hartworm te vermijden. Je hond 's nachts binnen houden, is een goed begin. Honden lopen echter graag buiten. Op die momenten kun je je hond een anti-muggenmiddeltje opdoen. Deze middeltjes kun je verkrijgen in de dierenwinkel, maar je kunt ook je eigen middeltje maken, met een mix van eucalyptusolie en water. Doe 1 druppeltje olie in een kopje warm water. Wrijf dan de aantrekkelijke muggenplekjes in: zijn snuit en ook de zone tussen de anus en de geslachtsdelen. Wees hierbij wel voorzichtig. Vermijd de gevoelige huid rond de ogen en slijmvliezen.

De grootste preventie zit hem eigenlijk in de basis. Honden hebben een natuurlijk afweersysteem om parasieten en ziektes tegen te gaan. Met een goede verzorging kun je dit afweersysteem een handje toesteken. Geef je hond genoeg vers en rauw voedsel, veel beweging en zo weinig mogelijk chemische producten. Op die manier blijft hij gezond en sterk!
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

William Ogiers

Niets word hier verteld over de symptomen,hoe weten wij dat onze hond is besmet met die wormen?

John Schellekens

Ik mis ook de symptomen. Wordt wel verteld van ziek worden en hartfalen maar wat zijn specitieke symptomen, als er die zijn en zo niet geef dat dan aan.


Een reactie plaatsen