Haaruitval bij je hond

Haaruitval bij je hond
Alle honden verliezen haar, sommige rassen meer dan anderen. Dit gebeurt vooral bij de overgang naar een nieuw seizoen. Hieronder volgen enkele verzorgingstips om te voorkomen dat er plukken haar door het huis dwarrelen.

Gezondheid

Het is normaal dat elke hond haar verliest. Heeft je hond echter last van extreem haarverlies of haaruitval, een doffe vacht of kale plekken, consulteer dan je dierenarts. Hij kan een gezondheidsprobleem hebben.

Borstelen

Het is heel belangrijk dat je je hond minstens eenmaal per week borstelt. Sommige rassen hebben zelfs nood aan een dagelijkse borstelbeurt. Door het borstelen verwijder je de oude haren en zorg je er voor dat de huid beter kan ademen. Bovendien is het goed voor de bloedsomloop.

Trimsalon

Ga om het half jaar naar een trimsalon om de dode haren uit de vacht te verwijderen.

Stofzuiger

Met behulp van een stofzuiger kan je dit probleem ook verminderen. Door met de stofzuiger over de vacht van je hond te glijden, zuig je alle oude haren op. Bij sommige honden vormt dit echter een probleem omdat ze het geluid van een stofzuiger niet graag horen. Er bestaan speciale stofzuigers voor honden.

Supplementen

Alle honden houden uiteraard van eten. Het mag dus geen probleem vormen om hem supplementen te laten eten. De belangrijkste supplementen zijn Omega 3 en 6. Het gebrek aan deze twee kan een droge huid, doffe vacht en overmatig verlies van haren veroorzaken.

Bovendien krijgen honden vaak te weinig vitaminen en mineralen binnen omdat ze de restjes van tafel krijgen. Dit is een vaakvoorkomend probleem. Consulteer je huisarts om te weten welke vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor je viervoeter.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zorgen voor een droge huid en jeuk waardoor de hond zich overdreven veel gaat krabben. Hierdoor zal je hond nog meer haar verliezen. Met een juiste medische shampoo of medicatie kan je huidaandoeningen goed behandelen.

Rollers

De rollers die wij gebruiken om pluizen van onze kleren te verwijderen, kunnen ook gebruikt worden om overtollige haren van de hond te verwijderen. Dit is een goed alternatief als je hond niet houdt van borstelen of van het geluid van de stofzuiger.

Denk je dat er een medisch probleem aan de basis van de haaruitval ligt? Vraag dan raad aan Inge, onze paraveterinaire dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wimbo Wimbo

`Jahaaaa.... dat haar kan een probleem zijn, maar niet alleen voor de hond! Ik heb er oook een artikel aan geweid:

https://www.hondencentrum.com/forum/honden-algemeen/algemeen/43505/stof-niesen-stof-vlooien-stof-honden-stof/

Graag gedaan! EMO 1

Wimbo Wimbo

`Jahaaaa.... dat haar kan een probleem zijn, maar niet alleen voor de hond! Ik heb er oook een artikel aan geweid:

https://www.hondencentrum.com/forum/honden-algemeen/algemeen/43505/stof-niesen-stof-vlooien-stof-honden-stof/

Graag gedaan! EMO 1

Wimbo Wimbo

De link werkt blijkbaar niet. Daarom even de tekst alleen:

En nu gaat het eens niet over honden. Of eigenlijk ook weer wél. Stofzuigen... Voor velen een noodzakelijke bezigheid en vaak ook in hoofdzaak voor de hondenharen. Nu verhaard de onze niet echt overdadig maar toch liggen en na een dag wel zoveel haren dat stofzuigen zowiezo nodig is. Wie hoogpolig tapijt op de grond heeft liggen, weet dat het een crime is om alles op te zuigen. Overstappen op laminaat/parket dan maar? Nou nee, ik hou er niet van. Doet vaak wat killer aan dan vaste vloerbedekking. Maar daar hebben we het volgende op gevonden. Sinds een dik jaar hebben we onze stofzuiger ingeruild voor dit monster:

Een Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO - Stofzuiger met elektrisch roterende borstelmond. Wat een naam he...

Doordat de borstel in de zuigmond draait (Instelbaar op hoogte, aantal omwentelingen én zuigkrachtregeling (Van het mondstuk!!) en ook nog eens op het handvat de stofzuiger én de stofzuiger zelf. De zuigmond is tevens voorzien van verlichting. Voorzien van hulpstukken en uit te breiden met vele accessoires. En dat alles voor een redelijk stevige prijs. Maar het gemak wil ook wat vind ik. Ik had voorheen een hekel aan stofzuiger. Nu doe ik het vaak. Fluitend! Mijn vrouw is er lyrisch over! Voorheen was mijn echtgenote een dik half uur bezig. Nu een kwartiertje, max.
Ik dacht, ik stel mijn mede-hondenliefhebbers ook even op de hoogte. Nee, ik handel niet in die dingen mocht je dat denken. Bekijk hem maar eens op volgende link

https://www.bol.com/nl/p/electrolux-ultraone-zuoquattro-stofzuiger/9200000...46137809-9200000031383768

Ben benieuwd wat jullie er vinden (als je hem ook koopt) Laat maar weten.


Een reactie plaatsen