Groenten op het menu?

Groenten op het menu?
Voor de meeste huisdieren vormen groenten een gezonde aanvulling om de maaltijden die vooral uit vlees bestaan.

Hondachtigen zijn van nature uit eigenlijk eerder omnivoren dan carnivoren. Hun spijsverteringsstelsel kan perfect plantaardige voedingsstoffen verteren. Wolven eten ook vaak fruit of noten. Daarnaast eten wolven ook altijd eerst de maag van hun prooi op, deze bevat veel plantaardige resten.

Honden hebben nood aan een maaltijd die voor 30% uit groenten of fruit bestaat. Let er wel op dat fruit of groenten steeds worden gekookt en fijngehakt. Rauwe groenten zijn zeer slecht verteerbaar voor een hond.


Welke groenten of welk fruit gebruik je het best?

Gebruik geen granen. Geen enkele soort is geschikt als voeding voor zowel katten als honden.
Probeer zeker te variëren omdat elke groente of elk fruit zijn eigen speciale voordelen heeft. Gebruik regelmatig groene groenten. Deze bevatten chlorofyl en hebben een zuiverende werking voor het lichaam.

Enkele ideeën: wortels, spinazie, zoete aardappels, waterkers, broccoli, erwten, asperges, bonen, selder, boerenkool, rapen, bananen, appels, peren… Let er wel op dat groenten die onder de grond worden gekweekt minder gebruikt worden dan groenten boven de grond.

Rauwe ajuin, look, tomaten, pepers, komkommer en aardappels worden beter vermeden. Ze bevatten stoffen die je hond meer kwaad dan goed doen.

Ook noten kunnen een goede aanvulling zijn omdat ze veel gezonde omega-3 vetzuren bevatten. Maal de noten eerst en geef geen al te grote dosissen. Eén à twee noten per dag volstaan ruim voor een grote hond.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Donna Bertr

Hallo ,
Ik geef mijn hond iederedag gekookte broccoli met sperzibonen gemeng met speciale honden maaltijdvlees . En in de avonuren krijgt hij zijn brokjes. Is dat goed? Kan ik mijn hond ook bloemkool geven ??

Met vriendelijke groet,

Donna

Loodts Angie

Bloemkool lijkt me geen probleem

Als reactie op de stelling dat een hond een omnivoor zou zijn, ben ik even zo vrij geweest om een stukje van het forum van www.NatuurlijkeVoeding.nl over dit onderwerp te kopiëren:

Het is zo jammer dat er veel mensen zijn die denken dat een hond een omnivoor is. Een alles-eter, zoals wij. Dat zijn simpelweg onjuistheden, in het leven geroepen door fabrikanten van commercieel voer, om de brokken en het blikvoer aan de man te brengen.

Het enige wat nog wel eens een discussiepunt is, is de vraag of een wolf maaginhoud eet van een prooidier. Mogens Eliasen, een chemicus die zich toegelegd heeft op natuurlijke hondenvoeding, denkt van wel. Andere experts, zoals David L. Mech, een gerespecteerd wolvenkenner, denken van niet.

Dat sommige mensen beweren dat wolven ettelijke hoeveelheden besjes, gras en andere plantaardige voedingsstoffen eten, is eveneens onjuist. Veel mensen gebruiken dit als argument om "aan te tonen" dat je zelf enorme hoeveelheden groenten en fruit aan je hond moet voeren. Wij vinden dit gewoon onzin. Een hond kan zelf vitamine C aanmaken en hoeft dat niet, zoals de mens, tot zich te nemen via de voeding.


Wel of geen groenten verdeeld rauw voerend Nederland in 2 groepen: de Barfers, die het wel doen en de NRV-ers, die het niet doen.
Waarschijnlijk kan het geen kwaad, maar de meningen zijn dus verdeeld of het noodzakelijk is.

Dit is wel al een artikel van 2010 !
heb onlangs vernomen dat avocado's echt niet goed zijn voor een hond . En courgette ook niet !!
Ja wat mogen ze nu nog eten ??
Ik geef af en toe een stukje appel maar ik kook die niet ...
Er staat in het artikel dat je de groenten en fruit eerst moet koken ....
Chocola , ajuin , look , tomaten , rozijnen en druiven zijn verboden voor honden !!!
Noten hebben ze mij ook gezegd van dat NIET te geven ...
ja ik ga het toch met mijn gezonde brokken houden en af en toe ...geef ik een stukje appel , komkommer !

Amber Amber Bruijnen

Ik geef meestal iets waarvan ik zeker weet dat dit geen kwaat kan dus geen noten of advocados etc. Als er de ene keer gezecht wordt geef het maar en de andere keer dat het dodelijk is dan trek ik me meer aan dat het dodelijk is gewoon voor de zekerheid
Groetjes,

Veerle Robijn

Gewoon je gezonde verstand gebruiken, zeker? Als je het niet vertrouwt, niet geven. Van de producten die echt verboden zijn, moet je natuurlijk afblijven. Af en toe een stukje groente of fruit zoals een wortel om lekker op te kauwen, komkommer, appel, meloen, perzik... geven wij ook, naast hun dagelijkse portie brokken.

ik geef mijn hond af en toe een stukje rauwe wortel dit zou goed zijn voor de tanden

mijn hond is dol op gekookte groenten. Dat eet ze veel liever dan brokjes. Ze is mijn vuilnisvat: alle verlepte sla, restjes groenten, buitenste blaadjes van spruitjes of lof, venkel, schil van aubergine of courgette, even gaar gestoomd in de magnetron en fijn gehakt met kooknat door gepofte hondenrijst is haar favoriete maaltijd. Waar ik dan af en toe nog een rauw ei door heen kluts. Gekookte worteltjes zijn een traktatie en af en toe een stuk harde winterpeen om op te kauwen. Dat laatste komt meestal rauw in stukjes ook weer zichtbaar in haar poep naar buiten. Ik doe haar ook een groot plezier met meloen, appelschillen en ander fruit t/m aalbessen aan toe die van tafel rollen als ik aan het rissen ben.


Een reactie plaatsen