Wil je toch zo een giftige plant in je tuin, scherm het dan af zodat de hond er niet bij kan.
Giftige tuinplanten
Niet alle delen van de plant zijn giftig. Bij de ene plant kunnen bijvoorbeeld de bladeren giftig zijn, bij een andere de schors en nog andere planten hebben dan weer een stengel die bij het inslikken schade kunnen berokkenen aan de gezondheid van je viervoeter. Planten die je vaak in tuinen tegenkomt en die toxisch zijn voor je viervoeter, zijn onder andere:- Abrikozenboom
- Melanzaan
- Castorzaden
- Knoflook
- Tomatenplant
- Champignon
- Advocaatpeer
- Mosterdplant
- Amerikaanse vogelkers
- Ui
- Walnoten
- Pruimen
- Kattenkruid
- Karmozijnbes
- Aardappelen
- Spinazie
Giftige kamerplanten
Ook binnenshuis is het oppassen geblazen! Sommige prachtig ogende boeketjes kunnen net zoals buitenplanten giftig zijn. Probeer dus in de mate van het mogelijke alle giftige kamerplanten te bannen uit je huis zodat je hond zeker geen kans krijgt om eens te proeven van zulke planten. Enkele voorbeelden van schadelijke kamerplanten:
- Amaryllis
- Gipskruid
- Witte paradijsvogelbloem
- Gele madeliefjes
- Gebroken hartjesplant
- Hortensia
- Wilde wingerd
- Witte aronskelk
- Chrysanten
- Cyclaam
- Narcis
- Margriet
- Begonia
- Witte grote trompetlelie
- Koningsvaren
- Flamingoplant
- Geranium
- Kamperfoelie
- Hyacint
- Rododendron
- Tijgerlelie
- Yucca
Naar de dierenarts
Je hond kan na het eten van bepaalde planten vergiftigingsverschijnselen vertonen. Enkele symptomen kunnen zijn: braken, diarree, huidproblemen, zenuwstoornissen en hart- en longproblemen. In het ergste geval kan het leiden tot de dood. Wanneer je vermoedt dat je hond in aanraking is gekomen met een giftige stof, moet je zo spoedig mogelijk naar de dierenarts. Neem indien mogelijk de plant mee zodat de dierenarts snel de juiste behandeling kan bepalen.
Toch is voorkomen nog altijd beter dan genezen! Bestudeer dus de bovenstaande lijstjes van schadelijke bloemen en planten eens nauwkeurig en probeer zoveel mogelijk niet-giftige alternatieven te zoeken.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Ik wil hier nog wat aan toevoegen. het is algemeen bekend dat de Berenklauw, die grote schermbloemen, voor mensen gevaarlijk zijn. Deze worden dan ook vaak gekapt. Het sap van de Berenklauw wordt zo verspreid over de omgeving. Wanneer een hond hier van het gras eet en dit sap binnen krijgt, kan dat nare gevolgen geven. Wanneer er sprake is vanvergiftiging waarbij de hond vanbinnen 'wegbrand', kan dat heel goed komen doordat hij het sap van de Berenklauw binnen heeft gekregen.
Laat je hond dus nooit gras eten daar waar de berenklauw recent is gekapt.