Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Gevaren van ongezonde hondenvoeding

  Davy Agten
  Gevaren van ongezonde hondenvoeding
  Een hond wordt vaak beschouwd als ‘de beste vriend van de mens’. Waarom zou je dus minder aandacht besteden aan het welzijn van je hond dan aan je eigen gezondheid? Ook honden hebben nood aan een gevarieerd en evenwichtig dieet. Dus als jij de beste vriend wil worden van je hond, zoek dan de meest geschikte hondenvoeding.

  Slechte hondenvoeding


  Bij de keuze van hondeneten laten we ons te vaak verleiden door aantrekkelijke reclames of goedkope acties. We gaan ervan uit dat bekende namen gelijk staan aan kwaliteit. Maar dergelijke voeding bevat niet noodzakelijk de ingrediënten die nodig zijn om je huisdier gezond te houden. Integendeel, er zijn al veel dieren ziek geworden door slechte voeding.
  Grote bedrijven gebruiken namelijk goedkope en ongezonde ingrediënten zodat ze hun productie kunnen opdrijven. Bovendien heeft het voedsel een latere vervaldatum zodat het langer in de winkelrekken kan blijven staan. Jammer genoeg bevatten veel van deze producten slecht graan en kunstmatige smaakstoffen. Daarenboven gebruikt men vaak ongezond vlees, namelijk vlees dat afkomstig is van gestorven of zieke dieren, en chemische additieven. Je moet dus zeker niet denken dat elke hondenvoeding hetzelfde is!

  Gevolgen van een ongezonde voeding


  Wanneer je geen aandacht besteed aan de voeding van je hond kan dit kwalijke gevolgen hebben. Het slechte vet in veel hondeneten kan namelijk leiden tot een verstoorde bloedsomloop en een zwak hart. Meer nog, een gebrek aan vitaminen verkort de levensduur van je geliefde huisdier. Ongezond vlees leidt dan weer tot ziektes en parasieten. Daarnaast kan je hond ook allergisch zijn voor sommige ingrediënten wat zijn gezondheid kan aantasten.

  Waar op letten?


  Wil je er dus voor zorgen dat je hond gezond is, moet je rekening houden met twee belangrijke zaken. Ten eerste moet je altijd controleren waar het voedsel wordt gemaakt en vanwaar de ingrediënten komen. Ten tweede moet de voeding voldoende vezels, antioxidanten, vitamines, eiwitten, koolhydraten en goede vetten bevatten. Het ideale voedsel bestaat uit vlees, eieren, aminozuren, vitaminen, bruine rijst. Ook groenten en fruit zijn cruciaal. Met andere woorden, hetzelfde als wat mensen nodig hebben maar dan wel aangepast aan het lichaam van de hond.

  Wanneer je slechte voeding vermijdt en enkel het beste uitkiest, zal je hond je des te liever zien. Hij krijgt hierdoor een stralende vacht, propere adem en goede ogen. Kortom, een gezond lichaam!


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

15 reacties

 1. Hondenvoer

  rank: 21588

  Interessant artikel, maar toch ben ik benieuwd hoe jullie dit precies in praktijk brengen. Zeggen wat honden allemaal nodig hebben is één ding, maar maken jullie dit elke dag vers klaar? Zelf werk ik bij een hondenvoeding webshop (deze) en wij letten er zelf ook juist op dat wij een grote verscheidenheid aan producten aanbieden, zodat er voor elke situatie wel een toepasselijke voeding is.
  geplaatst op 06-08-2013 om 15:36
 2. Hondenvoer

  rank: 21588

  Interessant artikel, maar toch ben ik benieuwd hoe jullie dit precies in praktijk brengen. Zeggen wat honden allemaal nodig hebben is één ding, maar maken jullie dit elke dag vers klaar?
  geplaatst op 06-08-2013 om 15:11
 3. biekevg

  rank: 1

  Hoe vaak je mag veranderen, is moeilijk te zeggen hoor, joselsloo, als je pas een pupje hebt, geeft de fokker meestal raad op dat gebied. En als je naar iets anders wil overstappen, moet je goed eerst overdenken of je pupje met dat voer alles binnenkrijgt wat het nodig heeft, dus goed informeren. En eens beslist, heel geleidelijk overgaan van het ene op het andere. Alles goed in het oog houden : algemene vorm, levendigheid, ontlasting, hoeveelheid water die gedronken wordt enzovoort... 't Is wat moeilijk om in een paar woorden een onderwerp dat zo uitgebreid is, te beantwoorden. Maar neus eens wat rond onder het kopje 'Voeding' hier op het forum. Daar vind je zeker een schat aan informatie. Succes en veel lees- en pupplezier!EMO 1
  geplaatst op 21-11-2012 om 18:14
 4. joselsloo

  rank: 17940

  Hoe vaak mag je veranderen van voeding.Eerst bij het afhalen van de pup dan je eigen voer erdoor heen mengen ?
  geplaatst op 20-11-2012 om 10:54
 5. Noemi

  rank: 1199

  De meeste honden zijn tegenwoordig gewend aan brokken en de granen en/of rijst die erin zitten, maar het zijn van nature vleeseters.
  Mijn honden krijgen zoveel mogelijk vers rauw vlees van smuldier en het is glutenvrij.
  Als ze al groenten krijgen is t altijd goed gekookt zodat ze t makkelijk veteren, te vergelijken met half verteerd voedsel in de buik van het prooidier.
  Maar tegenwoordig maakt het soort voedsel niets uit: zolang de hond het er goed op doet gewoon blijven voeren.
  geplaatst op 11-08-2012 om 14:39
 6. Fritz

  rank: 498

  Fritz eet Carnibest, afwisselend "natuur", "lam/rijs" of "kip/rijst".
  Hij is zeeeer fit en speels, zijn pels is mooi glanzend en ruift niet.
  geplaatst op 10-08-2012 om 07:26
 7. meneerteun

  rank: 1553

  Mijn honden krijgen altijd KVV en af en toe een (rauw) eitje, groenten stukje fuit. Allebei heel gezond(7 en 8 jaar, mankeren nooit iets. Ook géén tandsteen. Dat gedoe over bruine rijst en antioxidanten enz. vind ik flauwekul, commerciele onzin van brokkenfabrikanten. Maar goed, iedereen geeft wat hij of zij het beste vindt voor zijn hond. Er zijn honden die oud worden met brokken, maar ik geef ze never brokken. EMO 8
  geplaatst op 09-08-2012 om 15:06
 8. MiSSy

  rank: 202

  Onze hond eet alleen vers rauw vlees (kvv) en doet het hier prima op.
  geplaatst op 09-08-2012 om 13:05
 9. sonnke

  rank: 786

  Onze hond is niet meer maar hij kreeg Natural Choice lams en rijst en 's avonds een worteltje of een natuurlijk kouw beentje EMO 8
  geplaatst op 09-08-2012 om 12:10
 10. Ann

  rank: 208

  Mijn 2 honden krijgen select Gold.Wat duurder maar zou gelijk zijn aan Hill's.
  Meestal neem ik met visolie.Goed voor hun vacht.
  geplaatst op 09-08-2012 om 12:07
 11. constantia

  rank: 3787

  onze lobbes eet harde brokken en in de middag eet hij vaak met de pot mee. groenten en aardappelen of rijst of pasta (zonder zout) en hij smult er van. kruiden zijn uit den boze dus die krijgt hij niet, inmiddels is hij 13 jaar en kerngezond
  geplaatst op 09-08-2012 om 12:07
 12. misiu

  rank: 14900

  Misiu krijgt Total Bite een goede voeding en geeft een glanzende vacht . Extra wat zalm olie
  EMO 4EMO 4EMO 4
  geplaatst op 09-08-2012 om 11:32
 13. kleinduimpje123

  rank: 4740

  Dat ben ik helemaal met je eens,onze hond krijgt voeding zonder kleur stoffen en conserveermiddelen,oke,je betaald er meer voor maar dan heb je wel topkwaliteitEMO 1
  geplaatst op 07-08-2012 om 08:10
 14. maurits

  rank: 1643

  Onze maurits krijgt verschillende varianten van wolfsblut met soms pasta, rijst of aardappelen. En elke avond een appeltje en hij is er goed mee.
  geplaatst op 25-07-2012 om 08:42
 15. biekevg

  rank: 1

  Misschien allemaal waar, maar niet erg op praktijk gericht, dit artikeltje.
  geplaatst op 09-07-2012 om 18:08
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x