Gehoorzaamheidstraining, een must voor elke hond

Gehoorzaamheidstraining, een must voor elke hond

Bezorgt het gedrag van je hond je soms de kriebels? Hij wil je nochtans alleen maar gelukkig maken. Helaas weten ongetrainde honden niet hoe. Een goede gehoorzaamheidstraining waarin het basisgedrag hen wordt aangeleerd, is dan ook onmisbaar voor elke hond. Goed getrainde honden voelen zich gelukkiger en gezonder. Wat sowieso voor iedereen veel leuker is.

Sommige mensen laten dit over aan professionele hondentrainers. Vele hondeneigenaars gaan liever zelf naar de plaatselijke hondenclub. Onder toezicht van een begeleider kun je dan je hond op de juiste manier trainen. Door de directe betrokkenheid in het trainingsproces is het persoonlijker. Je hond zal je ook sneller als zijn baasje zien. Bovendien versterkt het de band met je hond.

Het is belangrijk om de meeste geschikte trainingsmethode te kiezen. Er zijn verschillende trainingstechnieken, maar positieve bekrachtiging is volgens de meeste hondentrainers de beste. In deze methode wordt goed gedrag beloond. De clickertraining is hierop gebaseerd.


Wat heb je nodig?

Veel materiaal heb je niet nodig. Toch zijn enkele basismaterialen geen overbodige luxe: een comfortabele hondenhalsband en een geschikte leiband voor de training. Je hond verdient het beste materiaal! Zorg er ook voor dat je het op een juiste manier gebruikt.
 

Succes verzekerd

Succes bereik je niet in een keer, maar stap per stap. Train je hond 2 tot 3 keer per dag, ongeveer 10 à 15 minuten. Zo blijf je de aandacht houden van je puppy en ga je je hond niet vervelen. Begin bij de basiscommando’s. “Zit” is voor je hond makkelijk om te onthouden. Daarna kun je proberen met “lig” en “blijf”. Leer hem ook om zo snel mogelijk te komen als je hem roept. Dit is een van de belangrijkste zaken die je hond moet leren. Eens hij de basiscommando’s kent, kun je beginnen met leuke trucjes en geavanceerde commando’s.

Tijdens de training kan je hond soms koppig zijn. Misschien vertoont hij zelfs uitdagend of agressief gedrag. Zeg dan rustig maar duidelijk “nee” en geef eventueel een korte ruk aan de leiband of maak een snelle vingerknip of klap. Toon hem op een rustige maar zelfzekere manier dat jij de baas bent. Word niet boos. Het zou je hond alleen maar in de war brengen.

Wanneer je hond terug rustig is, kun je de training hervatten. Probeer met beloningen zijn aandacht te houden. Lijkt je hond moe en verveeld, hou er dan mee op. Het is altijd leuker om met een positieve noot de trainingssessie te eindigen.

Doorzettingsvermogen en geduld zijn de sleutels tot een succesvolle training. Je zult gouden momenten beleven. Het is de moeite meer dan waard!

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

harry coremans

ik vind dat elke eigenaar de 5 basisbevelen zou moeten kennen EMO 1

Veerle Robijn

Het moet zelfs geen 10-15 minuten te zijn maar neem vb. 10 snoepjes en oefen daarmee al. Beter 5 goede minuten dat 15 moeilijke. Ze zouden gehoorzaamheidstraining moeten verplichten bij de aankoop van een hond, zelfs voor gezelschapshondjes als een chihuahua of een vlinderhondje en dat je dan ergens een bewijs moet voor kunnen leggen van basisgehoorzaamheid. Je krijgt er, als je op een goed manier traint, een hele goede band mee met je hond en je leert hem kennen wat dan weer handig is als hij tijdens wandelingen los loopt...

Debster Ipad

Ik ga met mijn biewer yorkie op puppy les en op gehoorzaamheid....

Heb zelf een reu kruising American Stafford (reu) en een Pittbull XXl stel je voor dat deze niet gehoorzaamd?EMO 9

van Dijk Annelies

Het is zó leuk om een gehoorzame hond te hebben. Soms voel ik me gewoon trots op mijn vriendje. Dus plezier voor hond en baasje!

Noëmi Noëmi Weiss

Ik doe nu een cursus om hondentrainer/instructeur te worden en ik heb zelf een gehoorzame hond. Ik denk persoonlijk dat niet het aanleren van de commando's de meerwaarde is van een cursus (immers de meeste eigenaren kunnen m.b.v. een goed trainingsboek ook vele commando's stap voor stap aanleren), maar het feit dat veel instructeurs/trainers/hondenscholen ook aandacht schenken aan opvoeding (voorkomen van ongewenst gedrag) en vooral de socialisatie die een pup/hond meekrijgt op een cursus. Spelen met andere honden, in contact komen met vreemde mensen/honden/voorwerpen/dieren en leren dat de baas een stabiele en kalme (roedel)leider is (de baas hierin ook begeleiden om dit echt te worden/blijven) vind ik dan ook persoonlijk de grootste pluspunten van gehoorzaamheidscursussen. En dat de hond dan ook nog vele commando's leert tijdens de cursus is dan weer een groot pluspunt omdat deze weer in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden. EMO 1


Een reactie plaatsen