Geef je hond een massage

Geef je hond een massage
Wij mensen vinden massages ook leuk, je komt thuis na een zware dag op school of van je werk en opeens krijg je een fijne massage. Het werkt heel verkwikkend en gaat pijnlijke spieren tegen. Honden vinden massages ook erg fijn, vooral wanneer de pijn weggaat. Het is wel belangrijk dat je de hond laat wennen aan het masseren en je ook zo vroeg mogelijk hiermee begint.

Houdt mijn hond van massages?

Alle honden houden van massages, klein of groot. Let er wel op dat je de hond niet bangmaakt of laat afleiden wanneer je hem voor de eerste keer masseert. Rustige honden laten het vaak uit zichzelf al toe, honden die wat meer hyperactief zijn, hebben eerst vertrouwen nodig.

Laat je hond wennen aan aanrakingen en daarna kan je verdergaan met het hardere deel van de massage. Masseer de hond gebied per gebied tot alles gemasseerd is, opbouwen is ook hier de boodschap. Probeer je op de belangrijke gebieden te concentreren zoals:
 • de borst
 • de maag
 • de poten

Behandel ieder lichaamsdeel per keer, zo leert de hond ook dat het fijn is gemasseerd te worden.

Welke bewegingen pas ik toe tijdens het masseren?

 • volg de richting van het vacht
 • masseer zachtjes
 • masseer de hond zachtjes tegen de haren in
 • voer lichte druk uit, maar niet te stevig: de hond moet het wel fijn vinden en mag geen pijn hebben
 • maak geen onverwachte bewegingen
 • hou je hand altijd op de hond
 • kijk wat naar de reacties van de hond en luister goed naar de lichaamstaal
 • je kan ook lichtjes kietelen of knijpen
 • als de hond het fijn vindt, kan je gewoon doorgaan
 • je kan zeker de kussentjes van de pootjes en de oren ook masseren als de hond het toelaat, vaak vinden ze dit heel fijn


Hoe lang masseer je de hond?

Dit hangt af van de hond zelf: blijft de hond lekker liggen en zijn jouw spieren nog niet verstramd? Dan kan je zeker een halfuur doorgaan. Maar het gaat vooral om de quality time die je met de hond doorbrengt.

Laat de hond na de massage wat uitrusten als de hond dat wil, wil hij graag spelen, dan kan dat natuurlijk. Stop niet te abrupt maar laat de hond genieten van de weldoende handeling en geniet er ook zelf van.

Zonder twijfel, de honden vinden het net zo fijn als mensen. Een massage kan heel fijn zijn, zeker voor oudere honden, zij kunnen ontstressen en hun bloedsomloop wordt verbeterd.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Gina Limjoon

Kito die kan er ook van genieten en als ik bezig ben vallen de oogjes dicht
Heb ook voor mezelf een massagekussen en als ik er op lig mag je gerust zijn dat ik niet lang alleen ben, en daar vallen de oogjes ook van dicht. Het is een echt genieterke en ik geniet als ik naar hem kijk.

Mariet Mentink

ik heb dit altijd al gedaan. Mijn huidige hondje gaat er voor zitten als we naar bed gaan. Ze geeft zelf aan rug of buik.
Maar vergeet vooral niet de staart en staartaanzet want daar verzameld zichbdr stress. Hiermee kan je ze doen ontspannen. Heb met mijn roemeentje hiermee haar angst voor de mensen m.n. mannen mee weg gekregen.


Een reactie plaatsen