Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Gedragsproblemen bij honden

  Davy Agten
  Gedragsproblemen bij honden

  Elke hond vertoont soms gedrag wat niet in goede aarde valt bij zijn baasje. Toch dient elke hondeneigenaar te weten dat graven, blaffen, bedelen om eten,… typische hondeneigenschappen zijn. Met een consequente opvoeding en gehoorzaamheidstraining kunnen deze vervelende gedragsvertoningen al snel tot een minimum beperkt worden.


  Opspringen


  Herken je deze situatie? Je gaat op bezoek bij iemand met je witte broek en je wordt al onmiddellijk begroet door de hond des huizes die je vrolijk bespringt. Resultaat? Een witte broek met de afdruk van een hondenpoot. In de meeste gevallen zoekt een hond dan gewoon aandacht. De beste manier om voorgaande situatie te voorkomen is simpelweg de hond te negeren. Maak geen oogcontact en raak de hond niet aan. Wanneer hij dan uiteindelijk rustig is, beloon je hem.
   

  Bedelen


  Een ander vervelend gedrag is je hond die je met smekende, zielige ogen aankijkt terwijl jij aan het eten bent. Veel mensen kunnen dit niet weerstaan, maar daardoor moedigen ze bedelen juist aan. Buiten het feit dat het niet bij die ene keer blijft, kan het ook nog leiden tot darmproblemen en overgewicht. Voor je aan tafel gaat kan je de hond een commando geven zodat hij op zijn plaats blijft, of hem desnoods even in een andere kamer zetten.
   

  Onzindelijkheid


  We weten allemaal dat het normaal is dat een puppy de eerste weken zijn behoefte wel eens binnen kan doen. Vervelender is echter als je oudere hond plots binnen begint te urineren met de nodige beschadigingen aan je huis van dien. Ga eerst eens lang bij je dierenarts om een medische reden uit te sluiten. Vaak is onzindelijkheid echter een psychologisch probleem zoals territoriummarkering, angst of zoekt hij gewoonweg aandacht. Ga dus eens grondig na wat de oorzaak zou kunnen zijn en bespreek vervolgens met je dierenarts een gepaste behandeling.
   

  Graven


  Ook graven is een typische hondeneigenschap. Vaak is het gewoon puur instinctief gedrag, maar ook verveling, angst of een plek zoeken voor afkoeling kunnen aanleiding geven tot graven. Ook hier is het belangrijk dat je eerst probeert te achterhalen waarom de hond graaft. Vaak is het probleem al snel verholpen als je hem wat meer aandacht en beweging geeft. Als je hond het gedrag echt niet afleert, baken dan een stukje van je tuin af, waar hij in mag graven.
   

  Kauwen


  Een ander veelgehoord verhaal is dat je na een lange werkdag thuiskomt en dan tot je grote frustratie ziet dat je hond je nieuwste paar schoenen kapot heeft gebeten. Bij puppy’s is het een veel voorkomend probleem, omdat zij hun tanden wisselen. Bij oudere honden kan het te maken hebben met verveling of nieuwsgierigheid maar meestal ligt een teveel aan energie aan de oorzaak. Zorg dus allereerst dat hij voldoende beweging krijgt en geef hem veel kauwspeeltjes, berg al je persoonlijke spullen op en baken desnoods een deel van je huis af.

   
  Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x