Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Net zoals mensen hebben ook honden een goede tandverzorging nodig. Dit is net zo belangrijk als voeding, beweging en vachtverzorging, maar helaas weten veel mensen niet dat je effectief kunt bijdragen aan een schoon gebit van je hond. De tanden van een hond zijn immers zeer belangrijk.
 

Houd het gebit van je hond gezond

Door een tandprobleem tijdig op te merken, kan je heel wat verder leed besparen. De gemakkelijkste manier om gebitsproblemen te voorkomen is regelmatig eens de tanden te inspecteren. Zorg dat je de tanden duidelijk kan zien door de lippen omhoog te brengen.
Ook je dierenarts kijkt het gebit na bij de (half-) jaarlijkse consultaties. Als je een probleem opmerkt, is het aangewezen om je dierenarts al eerder te contacteren. Een slechte adem, rood tandvlees en moeite hebben bij het kauwen, zijn slechts enkele symptomen die kunnen duiden op een probleem.
 

De gevaren van gebitsproblemen

Een gebitsaandoening is een niet te onderschatten probleem! Indien er een gebrek is aan tandhygiëne, gaat tandplak zich vastzetten op de tanden. Dit wordt vervolgens omgezet in tandsteen, waardoor bacteriën kunnen groeien en alzo de tanden en het tandvlees aantasten. Indien er geen gehoor wordt gegeven aan dit probleem, kunnen zelfs de nieren en het hart aangetast worden.


Gebitsproblemen bij honden voorkomen

Een goede preventie begint bij het inspecteren van het gebit van je hond. Maak er een routine van dit maandelijks te doen. Er is echter meer nodig dan een grondige inspectie; net zoals wij, zullen we ook de tanden van de hond moeten poetsen. Dit kan het beste gebeuren op de leeftijd van een half jaar, omdat dan de melktanden van je puppy dan ingewisseld zijn voor echte tanden.

Om ervoor te zorgen dat tandplak geen kans krijgt om zich om te zetten in tandsteen, kan je best dagelijks de tanden van je hond poetsen. Gebruik hiervoor speciale hondentandpasta en een aangepaste hondentandenborstel. Vooraleer je hieraan begint, kan je best eens uitleg vragen aan de dierenarts. Hij kan je vertellen hoe je het beste de tanden van je hond poetst.

Indien je door omstandigheden de tanden van je hond niet kan poetsen, zijn er nog alternatieve oplossingen. Allereerst kan je gebruik maken van een speciale mondspoeling. Verder zijn er ook nog hondensnacks met een gebitsbeschermende werking op de markt. Echte botten zijn echter niet aangewezen; ze kunnen maag-darmproblemen teweeg brengen en de tanden beschadigen.

Gedroogde dingen zoals varkensoren en bullepezen zijn wel een goede keuze.

Als je bovenstaande tips in acht neemt en minstens een keer per jaar een routineonderzoek bij de dierenarts laat uitvoeren, worden gebitsproblemen tot een minimum beperkt.

Heb je verder nog vragen over het gebit van je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

AnneMarie van Krimpen

als een hond goede voeding krijgt
zoals vlees en botten is tandenpoetsen niet nodig, want dat doet de hond zelf wel door op botten te knagen, en vlees te scheuren

Veerle Robijn

Ik denk geen commerciële dentasticks (raad van de DA) geven of te veel andere snoepjes tussen de maatlijden door voorkomt ook al veel tandproblemen. Onze hond krijgt brokken met af en toe een eens een runderoor, bullepees of kauwbot en zijn tanden zien er ook nog mooi wit uit. HIj is natuurlijk nog net geen tweer jaar oud. Miischien roep ik te vroeg... EMO 1
Ik ken echter maar weinig mensen die de tanden van hun honden poetsen.


Een reactie plaatsen