Het is dus belangrijk dat deze vetzuren –hoofdzakelijk omega 3 en 6- dienen opgenomen te worden in hun voeding. Wij vertellen je wat deze vetten precies zijn, waarom je hond ze niet kan missen en waar je ze terug kan vinden.
Essentiële vetzuren (Omega 3, Omega 6)
Omega 3 vetzuren zijn van essentieel belang voor hart –en vaatfuncties en voor de vorming van celmembranen. Bovendien zorgen ze voor een gezonde, glanzende vacht van je hond. Wanneer je hond een beetje droevig is en wanneer zijn vacht niet glanst, kan dit wijzen op een tekort aan omega 3 vetzuren. Een droge, jeukende huid kan eveneens duiden op hetzelfde gebrek aan vetzuren. Het is dus belangrijk dat je je hond in zijn voeding voorziet van omega 3. Hiervoor bestaat een groot assortiment aan supplementen, maar ook eenvoudige alternatieven kunnen hierin voorzien.
Waar je deze vetzuren kan vinden
Onvermengde, pure plantaardige olie, zoals saffloerolie of vlasolie zijn zo en goed alternatief voor de vis omega 3 vetzuren. Ook een eenvoudige combinatie van plantaardige oliën kan dienst doen. Let hierbij wel op dat de oliën zogenaamde “koud geperste” oliën zijn, wat wil zeggen dat deze niet geëxtraheerd zijn met chemische oplosmiddelen. Ondanks deze plantaardige oliën een goed alternatief zijn, blijft het voor je hond in kwestie een redelijk zwaar te verteren materie. Dieren in het algemeen zullen deze vetten dus minder gemakkelijk kunnen omzetten naar de nodige vorm die het best bij hun lichaam past. Daarom blijft visolie meer geschikt.
Visoliën
Zalmolie, heilbotlever-olie en kabeljouwlever-olie zijn visoliën die gemakkelijk kunnen worden omgezet door honden. Jammer genoeg bevatten deze visoliën ook dodelijke giffen! Vooral bij zalm is het uitkijken geblazen. Zo is de kans bij gekweekte zalm relatief groot dat deze parasieten of ziektes met zich meebrengt.Zalm is een van de meest gekweekte vissoorten, wat het risico op ziektes aanzienlijk verhoogt. Je kiest dus best voor visoliën die afkomstig zijn van wilde vissoorten. Ook een combinatie van plant- en visoliën is mogelijk. Ze bevatten immers minder gifstoffen en zijn bovendien nog altijd gemakkelijker te verteren dan pure plantoliën.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
als ik dat zo lees ben ik al bang om het toe te voegen aan hun maaltijd. dodelijke giffen, risico op ziektes, chemische oplosmiddelen...