Epilepsie wordt veroorzaakt door een aantal schokjes in de hersenen. Daardoor verliest je hond de controle over zijn spieren. Het gevolg is een zenuwaanval. Soms is zo'n aanval moeilijk te herkennen doordat je hond enkel een verstoorde motoriek heeft. Een zware aanval valt echter altijd te herkennen: je hond zal op de grond vallen en schokken.
De meeste honden krijgen er last van tussen hun tweede en hun zesde levensjaar. Vaak merk je de ziekte gedurende lange tijd niet op. De ware oorzaak van de ziekte is dan ook onbekend.
Epileptische aanvallen kunnen ook worden veroorzaakt door tumoren of hart-, nier- of leveraandoeningen. Die laatste soort aanvallen komt vaker bij oudere dieren voor.
De fases van een epilepsie-aanval
- aura: een periode die voorafgaat aan de echte aanval. Het diertje is gedesoriënteerd of rusteloos. Het kan zijn dat je hond of kat wat jankt of klaagt.
- aanval: de samentrekkingen van de spieren merk je tijdens deze periode op. Bij een ernstige aanval zal je hond of kat omvallen, het bewustzijn verliezen, languit liggen en onregelmatig (of nauwelijks) ademen. Normaal duurt zo'n aanval ongeveer dertig seconden.
- nasleep: er zijn geen samentrekkingen meer maar je hond of kat is verward en uitgeput. Sommige huisdiertjes zullen binnen enkele minuten weer gewoon rechtstaan en bewegen, anderen honden en katten doen er uren over vooraleer ze weer normaal reageren.
Als je hond een aanval heeft gehad, laat het beestje dan rustig bijkomen en wacht af. Pak het beestje vooral niet op. Ga als het diertje hersteld is naar de dierenarts voor een diagnose. Die zal dan ook een medicijn kunnen voorschrijven.
Onregelmatige aanvallen
Als je hond of kat onregelmatig last heeft van aanvallen, zorg er dan voor dat je bijhoudt wanneer die aanvallen exact hebben plaatsgevonden. Noteer daarbij
- de datum
- het tijdstip
- de omstandigheden (omgeving)
- de duur van de aanval
- een beschrijving van de ernst van de aanval
- de tijd die het beestje nodig had om te herstellen.
Door die gegevens bij te houden zal de dierenarts kunnen afleiden of medicatie helpt. Als er medicatie is voorgeschreven: verander de dosis niet op eigen initiatief.
Zo kan je ervoor zorgen dat je hond nog lang bij je blijft.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Ik heb mijn hond Whisper op de leeftijd van 2 jaar en 10 maanden moeten laten inslapen. Hij kreeg van de een op de andere dag epilepsieaanvallen. Het begon met een aanval per uur, de aanvallen volgden zich steeds sneller op. Het werd zo erg dat de ene aanval nog niet weg was of de andere kwam weer, 2 x naar de dierenarts geweest, een afspraak gemaakt om bij een specialist een hersenscan te laten maken, maar tot een bezoek hieraan is het niet meer gekomen. Twee dierenartsen vertelden me dat mijn hondje niet meer te genezen was, waarschijnlijk had hij een hersenbloeding gehad of een hersentumor. Ik hoop dit nooit meer mee te maken.Dit is zeer verdrietig.