Enkele basistips om je hond goed te verzorgen

Enkele basistips om je hond goed te verzorgen

Borstel op geregelde tijdstippen

Geregeld je hond borstelen zorgt ervoor dat zijn lichaam oliën produceert die de vacht zacht en glanzend houden. Tegelijkertijd haal je dood haar uit zijn vacht, zodat deze veel minder zal klitten. Je hond zal het borstelen zeker appreciëren, het is immers een grote uiting van je genegenheid en je geeft hem veel affectie en voldoening.

Knip zijn nagels regelmatig

Een eerste vereiste is regelmatig gaan wandelen. Doordat zijn nagels over de grond schuren, slijten ze natuurlijk af en behouden ze ongeveer de gezonde lengte. Hou de lengte wel goed in het oog en knip ze desnoods op geregelde basis bij. Let wel op dat je ze niet te kort knipt. Dat kan leiden tot wondjes en in het slechtste geval ontstekingen.

Ga langs bij een dierenarts voor het knippen van zijn nagels als jouw hond zich agressief opstelt. Je kan ook altijd om enkele tips vragen. Jouw dierenarts zal je maar al te graag bijstaan.

Vergeet je hond niet af en toe in bad te stoppen!

Koop aangepaste shampoo voor je hond. Zijn vacht heeft immers andere stoffen nodig dan ons hoofdhaar. Spring ook niet te kwistig om met shampoo tegen luizen of teken. Deze zorgt er immers voor dat zijn huid veel sneller uitdroogt, wat jeuk met zich kan meebrengen.

Honden zijn ook zeer gevoelig voor warmte en ze verbranden dus vrij snel. Hou zeker de warmte van het badwater in het oog. Wanneer je de hond wilt föhnen, doe het dan op de laagste stand.
Geregeld baden heeft ook tot gevolg dat je hond minder vatbaar is voor vlooien en teken. Daarnaast was je het dode haar uit zijn vacht en zo zal die minder klitten.

Kuis z’n oren

Was zijn oren niet met water als hij in bad zit. Dan moet je immers katoenen watjes in z’n oren stoppen. Wanneer er te lang water in z’n oren blijft, kan dat vrij snel leiden tot oorontstekingen.
Koop een aangepaste oorreiniger in een speciaalzaak. Zo voorkom je blijvende gehoorschade bij je hond.

Veel langharige honden hebben haargroei in hun oren dat regelmatig moet verwijderd worden om infecties tegen te gaan. Aangezien dit een secuur werkje is, is jouw dierenarts in deze taak allicht iets meer bedreven dan jij zelf!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

AnneMarie van Krimpen

Ik vraag me af wie dit soort artikelen schrijft????
kan iemand mij dat vertellen
is dat een dierenarts die wat geld wil verdienen, of is het iemand die zich enrom verveelt en daarom maar eens wat opschrijft???
Jammer dat als iemand wat wil opschrijven en iets goeds wil doen, dan ook echt zorgt dat die wat goeds opschrijft.

Salaets Joeri

Hallo Annemarie. Ik merk op dat jij juist anti-borstelen bent. Of dat jij de verzorging van een hond meestal niet ziet zoals hier in sommige artikelen beschreven staat. Of zie ik dat verkeerd?

Ik heb in ieder geval ook veel tips over borstelen en nagels knippen enz.. gekregen van trimmers en dierenarts

AnneMarie van Krimpen

nee ik ben niet anti borstel
haha ik heb een eigen hondentrimsalon, en werk al meer dan 20 jaar met honden
nee ik ben zeker niet tegen vachtverzorging
maar als je iets doet met de vacht doe het dan goed!!!
en zoals het hier staat en in meerdere artikelen staat het verkeerd
een vacht heeft en ruifase en een rustfase en een overgansfase
kam/borstel alleen in de ruifase je hond en de rustperiode het woord zegt het al RUST tja laat dan ook die vacht met rust.
vaak is kammen met een gewone ijzeren kam beter dna borstelen, want je borsteld alleen over de vacht heen en je komt er niet goed door de ondervacht
het hangt natuurlijk van het ras af, en de mensen die een poedel hebben weten ook echt vaak wel dat ze elke 8 weken hun hond naar een trimsalon moeten brengen, maar over het algemeen wordt er verkeerd met de vacht omgeprongen en daardoor krijg je veel verharen buiten de ruitijd om en jeuk is daar ook een voorbeeld van, want hoe meer je kamt des te meer stimuleer je de huid en die moet dan harder werken(dus veel schilfers en veel los haar)
een logisch verhaal....

Salaets Joeri

Tja, zo een site als dit is goed voor extra aanvulling en informatie. Maar echt contact met je dierenarts en andere mensen kan het natuurlijk niet vervangen. (Staat hier gelukkig ook regelmatig)

Op papier is het ooit ook moeilijk om juist te zeggen (schrijven) wat je bedoelt.

AnneMarie van Krimpen

een diernearts heeft helaas de ballen geen verstand van de vacht
en daar moet die ook niet over oordelen
dat moet een gediplomeerd hondentrimster doen


Een reactie plaatsen