Eerste hulp bij honden

Eerste hulp bij honden
De eerste hulp verstrekken bij honden betekent het stabiliseren van een medisch gevaarlijke situatie in afwachting van de hulp en diagnose van de dierenarts. Eerste hulp bij honden is geen vervanging van een dierenartsbezoek!

We zullen beginnen met de meest voorkomende, en minst zorgelijke medische problemen waarmee je hond te maken kan krijgen.

Blaren of kloven

Blaren of kloven komen veel voor bij honden, maar met het in acht nemen van een aantal maatregelen kunnen deze ongemakken snel worden opgelost. Het belangrijkste is een juiste inschatting van de situatie: hoe ziet de blaar of kloof eruit? Hierbij moet je letten op de diepte van de kloof, de grootte van de kloof of blaar en of er bloed bij aanwezig is. Naast de evaluatie van de kloof of de blaar moet je nagaan wat de oorzaak is. Zijn ze ontstaan over een langere periode of zijn ze het resultaat van iets waar je hond in is gaan staan; de ondergrond waaraan hij is blootgesteld? Nadat je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord kan je best contact opnemen met de dierenarts. Samen kunnen jullie nagaan wat de beste stappen tot genezing zijn.

Gebroken teennagels

Je hond kan ook last krijgen van gebroken teennagels. Het beste wat je kan doen is de afgescheurde randjes van de teennagel netjes recht afknippen, eventuele bloedingen stelpen, en de wonde schoonmaken. Een verbandje er omheen zorgt ervoor dat je hond geen infecties oploopt.

Beten

Van een ander kaliber zijn beten: beten van slangen, katten of zelfs andere honden.
In de uitzonderlijke situatie van een slangenbeet wordt er direct gif in het lichaam van je hond geprojecteerd. Daarom is het van uiterste belang zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om tegengif te laten toedienen.

Bij katten- en hondenbeten is er kans op besmetting, zeker bij katten die drager kunnen zijn van diverse besmettelijke ziekten. Je kan best direct de wonde ontsmetten zodat de kans op infectie wordt verkleind. Als je hond door een andere hond werd gebeten, bijvoorbeeld in een gevecht, is het aangeraden een bezoek te brengen aan de dierenarts. Bij sommige beten is de schade met het blote oog te zien, maar het is goed mogelijk dat je hond ook inwendig letsel heeft opgelopen.

In situaties waarbij de verwondingen zo ernstig zijn dat de ingewanden bloot liggen is het van groot belang kalm te blijven. Stelp het bloed, stabiliseer je hond en ga direct naar de dierenarts.

Maagzwelling

Een op het eerste zicht misschien onschuldige situatie waarbij de maag van uw hond licht is opgezwollen kan resulteren in een levensbedreigende situatie. Als de maag van je hond blijft opzwellen, vaak gepaard gaande met winderigheid en wit tandvlees, wordt het tijd om naar de dierenarts te gaan. Een opzwellende maag zorgt namelijk voor plaatsgebrek in het lichaam: andere organen worden van hun plaats geduwd en bloedtoevoer naar vitale organen wordt geremd.

Vergiftiging

Chemicaliën en drugs vormen een ander risico voor honden. Omdat door opname in het bloed de verspreiding van deze giftige stoffen heel snel kan gaan moet je bij vermoeden van inname direct naar de dierenarts. Voor een snelle, accurate behandeling neem je best de fles mee waar de stof in heeft gezeten. De dierenarts zal de vergiftiging waarschijnlijk proberen te stoppen door de inname van houtskool.

Diarree

Diarree is een aandoening die serieuze vormen aanneemt wanneer het 24 uur of langer aanhoudt. Bloed in de stoelgang, lusteloosheid, braken, verminderde eetlust en koorts geven aan dat een behandeling noodzakelijk is.

Aanrijdingen

Mocht je hond het slachtoffer worden van een auto-ongeluk dan neem je hem best zo snel mogelijk mee naar de dierenarts. Onderhuidse letsels kunnen een groot gevaar vormen.

Breuken

Bij het vermoeden van een breuk is het belangrijk uw hond rustig te houden en ervoor te zorgen dat hij niet te veel beweegt. Geef hem het comfort van een warme deken en ga direct naar de dierenarts.

Elektrocutie

Elektrocutie komt helaas ook nog voor bij onze trouwe maatjes, zeker bij de speelse puppies die in elektrische kabels en draden bijten. Bij elektrocutie van je hond is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk, hij kan nagaan of er schade is aan de longen of het hart. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen kan je speciale maatregelen nemen: bijvoorbeeld een afgeschermde ruimte om te spelen en speciale speeltjes om op te kauwen. Uiteraard moeten alle elektriciteitsdraden uit het zicht worden weggeborgen.

Oogletsels

In de uitzonderlijke gevallen dat je huisdier oogletsel zou oplopen moet je zorgen voor het vochtig houden van het oog om dit te kunnen redden. Spreek hier wel eerst over met je dierenarts. Hij weet hoe je deze situatie het beste kan aanpakken.

Dat geldt trouwens voor alle hiervoor beschreven situaties: raadpleeg uw dierenarts voor een juiste diagnose. Zorg zelf steeds voor een kalme, overzichtelijke situatie waarin het welzijn van je huisdier primeert. Je kan ook altijd een vraag stellen aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

patty van assche

Nog enkele tips; een hond die een epilepsie aanval krijgt, leg je liefst op een frisse plaats, koude tegel enz. indien deze reeds medicatie neemt, toedienen. Zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.
Indien een 4 voeter, plots begint te braken, versnelde en onregelmatige hartslag vertoont, tevens verstarde blik en door de poten zakt, kan dit op een suiker- bloeddruk val duiden, smeer een beetje honing of confituur aan het gehemelte en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Die kan dan met een bloedstaal kijken wat de oorzaak is, meestal een niet aangepaste voeding!

jeanet boeijsma

het is erg fijn als je een cursus dieren ehbo hebt gedaan.
je weet wat je kan doen en moet doen.
die kennis gaat nooit verloren en kun je altijd gebruiken
dus ik adviseer doe een cursus dieren ehbo hier leer je heel veel van!!

Veerle Robijn

In de reiskoffer van onze hond zitten steevast: Isobetadine om te ontsmetten, enkele verbandjes, oog- en oordruppels, rijst om te koken in geval van diarree en vitamine K in geval dat hij rattengif heeft binnengekregen... We zoeken ook steeds het nummer van de plaatselijke DA op zodat we die bij de hand hebben in geval van nood! Bovendien geeft onze DA ons geregeld goede raad mee voor kleine ongemakjes en we zijn haar daar enorm dankbaar voor!!!!!


Een reactie plaatsen