Eenvoudig maar zo doeltreffend: clickertraining

Eenvoudig maar zo doeltreffend: clickertraining

De beste manier om je hond te trainen is hem belonen voor zijn goed gedrag. Dit noemt men positieve bekrachtiging. Dit is een operante conditionering en betekent dat dieren gaan leren uit de gevolgen van bepaalde gedragingen. Een bekende manier van positieve bekrachtiging die toegepast wordt bij honden is de clickermethode.
 

Wat houdt de methode in?

De clickertraining is een zeer doeltreffende trainingsmethode om je hond een bepaald gedrag aan te leren. De “clicker” is een klein doosje met een metalen veertje erin. Dit maakt een specifiek en kort “click”geluid. Bij het gewenste gedrag wordt op die exacte moment geklikt en krijgt de hond onmiddellijk een koekje. De “clicker” is zeer nauwkeurig. Met een klik neem je een soort opname van het gewenste gedrag. Je hond snapt veel sneller wat hij aan het doen is en wat hem gevraagd wordt. Hij gaat het klikken associëren met een beloning en zal steeds proberen doen wat zijn baasje van hem verlangt.

Om deze reactie te versterken zou elke klik onmiddellijk gevolgd moeten worden door een beloning. Anders verliest de clicker zijn effect. Vooral in het begin van deze training is het belangrijk je hond voldoende beloningen te geven. Een koekje is hiervoor ideaal.
 

Aan de slag!

Eerst en vooral moet je hond de betekenis van de klik leren kennen. Dan pas kun je verder gaan met de training. Volgende stapjes kunnen helpen om de clicker te introduceren:

  • Ga naar een stille omgeving.
  • Hou een handvol van zijn favoriete koekjes klaar.
  • Druk op de clicker en geef je hond onmiddellijk een koekje, herhaal dit tot 10 keer.
  • Test of je hond de methode snapt: Als hij even geen aandacht aan je schenkt, druk dan op de clicker. Kijkt hij naar jou, hopend op een koekje, dan kent hij het positieve van de klik en kun je verder gaan.
  • De clicker werkt nu op zich als een geconditioneerde stimulus.

Je kunt beginnen met de basiscommando’s. Op het moment dat je hond doet wat je vraagt, druk je op de clicker en beloon je hem met een koekje. Ook voor gevorderde training is deze methode doeltreffend. Je kunt het klikken steeds meer afbouwen en zo het gedrag van je hond verfijnen tot je het perfecte gedrag hebt dat jij wilt. Met de clickermethode verlies je geen tijd door je hond in de juiste positie te duwen. Alles gebeurt zonder handen.

De clicker is een waardevol en doeltreffend voorwerp in het trainingsproces. Probeer het eens! Je zult versteld staan!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Veerle Robijn

Ik ben grotendeels akkoord met dit artikel behalve de zin: "Als hij even geen aandacht aan je schenkt, druk dan op de clicker. Kijkt hij naar jou, hopend op een koekje, dan kent hij het positieve van de klik en kun je verder gaan." Eén van de eerste lessen, die je krijgt bij de clickertraining, is dat een clicker niet dient om de aandacht van de hond te trekken maar je moet net clicken op de moment dat hij naar jou kijkt, al dan niet na het roepen van zijn naam. Zo leer je hem reageren op jou ipv op de clicker. De clicker dient ter bevestiging dat een oefening (hoe kort ook) afgewerkt is en goed uitgevoerd is.

En misschien nog een aantal opmerkingen: om de clicker aan te leren hoef je niet perse naar een stille omgeving te gaan. De hond leert bijzonder snel het geluid van een clicker te herkennen, ook al sta je tussen nog 10 andere baasjes die ook aan het clickeren zijn. Je hond weet perfect welke click van jou komt en welke niet.
En misschien nog wel het belangrijkste: hoe gemakkelijk een clicker ook lijkt in het gebruik, ik vind persoonlijk dat je minstens de basis ervan onder de knie moet krijgen bij getrainde instructeurs, want het komt (vooral in het begin) vaak aan op milliseconden om goed, minder goed of zelfs slecht uitgevoerde commando's van elkaar te onderscheiden...

De clicker is in elk geval onze redding geweest bij onze energieke pup. Wanneer hij iets goeds deed en ik een snoepje nam, deed hij al weer iets wat niet juist was. Daardoor werd hij beloond voor zijn verkeerde gedrag. Hij wist zeer snel dat hij, na de click voor goed gedrag, een snoepje mocht verwachten... EMO 8


Een reactie plaatsen