Een wandeling met je hond voorbereiden

De meeste honden houden echt van een stevige wandeling. Hiermee kunnen ze samen met hun geliefde baasjes het huis uit en de wereld verkennen. Door samen wandelingen te maken, bouwen jullie een goede band op en krijgen jullie de nodige lichaamsbeweging. Bovendien is het ook nog eens een mentale stimulans voor je hond. Als je hond zich verveelt of zich misdraagt, is het mogelijk dat hij niet voldoende buiten komt. Ga daarom minstens één keer per dag wandelen.

Wandelen moet leuk en stimulerend zijn. Het is ook belangrijk om je hond een ​​goede etiquette te leren als je hem in de openbare ruimte aan de leiband hebt.

Bereid je hond voor

Je klaarmaken voor een wandeling, dat is niet moeilijk. Het moeilijkste is waarschijnlijk de tijd vinden om er op uit te trekken. Wanneer je het druk hebt op het werk, met je gezin en andere dingen, kan de dag snel voorbij zijn. Het is echter belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je hond (om nog maar te zwijgen over de jouwe), dus doe je best om er dagelijks tijd voor te maken.

Je moet een geschikte leiband kiezen. Hij moet comfortabel zijn voor jou én voor je hond, gemakkelijk te hanteren en niet te lang; 1.20 m tot 1.80 m is ideaal. Voor je met een puppy gaat wandelen, zorg je er best voor dat hij gewend is aan de leiband.

Vermijd intrekbare leibanden, of gebruik ze in ieder geval op de juiste manier. In een ideale wereld loopt je hond altijd naast je, aan je zij. Hij mag zeker niet ver van je af lopen, omdat je dan geen controle meer hebt als er plots afleiding is.

Je kan ook een harnas overwegen. Harnassen nemen eventuele overbelasting van de nek over op de schouders en borst. Een harnas geeft je ook meer controle over je hond en veel honden vinden het comfortabeler om te dragen als ze aangelijnd zijn.

Last but not least, zorg dat je plezier beleeft aan een wandeling met je hond! Je mag een wandeling niet zien als een opdracht, maar als iets wat je samen doet met je hond. Laat je hond zien dat je enthousiast bent om wat beweging te krijgen.  Jouw enthousiasme zal aanstekelijk werken en hij zal blij en opgewonden zijn om met jou op stap te gaan.

Wat heb je nodig?

  • Halsband of harnas
  • Leiband
  • Snoepjes
  • Poepzakjes
  • Passende kleding (voor jezelf en eventueel voor de hond)

Zorg voor poepzakjes

Laat geen boodschappen achter en gedraag je als een verantwoordelijk hondenbaasje. Dat betekent dat je de boodschap altijd moet oprapen! Laat hondenpoep dus niet achter op de stoep, in de buurt of in het park, en zorg ervoor dat je àltijd poepzakjes bij je hebt. Niemand stapt graag in een hondendrol!

Overweeg om een houdertje te kopen dat je aan de leiband kan bevestigen of dat je in je zak stopt voor je de deur uitgaat. Deponeer de gevulde poepzakjes in een openbare vuilnisbak tijdens je wandeling of wacht tot je thuiskomt om ze weg te gooien. Hondenpoep in een zakje is niet vies en je buurtbewoners zullen je dankbaar zijn voor je inspanning.

Hou de controle

Om wandelingen aangenaam en veilig te houden, moet je constant de controle over je hond behouden. Houd hem dus dicht bij je door de leiband kort te houden als je in de buurt van andere honden of mensen komt.

Je kan wandelingen minder stressvol maken door los lopen te trainen. Hierdoor krijgt je hond voldoende kansen om rond te snuffelen tijdens de wandeling. Je hond verkent de wereld tenslotte via zijn snuit.

Probeer je hond te leren om op kruispunten te stoppen en er te gaan zitten, vooral in de stad. Het is een goede veiligheidsmaatregel in het verkeer.

Het is ook onbeleefd om je hond in privé-tuinen te laten rondlopen. Houd je hond op de stoeprand. Zorg ervoor dat hij er geen boodschap doet, en anders… ruim alles op!

Ga goed om met afleidingen

Let tijdens het wandelen op de omgeving. Als je mogelijke afleidingen (zoals katten, vogels, andere honden) opmerkt, kan je de reactie van je hond proberen minimaliseren. Je kan hem laten zitten en naar je laten kijken terwijl de afleiding passeert. Als je enkele snoepjes in je zak houdt, kan je hond zich op jou focussen.

Ga er niet van uit dat andere mensen of honden je hond willen ontmoeten. Vraag altijd of het ok is dat je hond even hallo komt zeggen. Zorg ervoor dat je hond goed gesocialiseerd en getraind is in het correct ontmoeten van andere honden en mensen (vooral kinderen). Is je hond niet (voldoende) gesocialiseerd, zeg dat dan vriendelijk. Het is niet onbeleefd en het is voor hun eigen veiligheid.

Problemen met je hond tijdens de wandeling voorkomen

Buiten lopen heeft zijn gevaren en het is belangrijk om je wandelingen aan te passen aan het weer van de dag. Houd wandelingen kort bij warm weer, zeker voor oudere honden. Het is tijd om naar huis te gaan als je hond stopt met stappen, vertraagt of tekenen van uitputting vertoont. Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als je tekenen van een zonnesteek ziet.

Vermijd asfalt op warme zomerdagen, omdat warm asfalt de voetkussentjes van je hond kan verbranden. Als het voor jou te warm is om op blote voeten te lopen, is het ook te warm voor je hond. Overweeg op warme dagen een wandeling in een grasrijk park en neem wat water mee.

Ook in de winter moet je de poten/voetkussens van je hond beschermen… tegen de koude en tegen ijzige, besneeuwde of zoute wegen. Hondenlaarzen kunnen helpen, maar je moet je hond eraan laten wennen. Zelfs als ze geen laarsjes gewend zijn, is het het proberen waard en hilarisch om uit te proberen!

Als je hond een korte vacht heeft, wil je hem misschien een trui/jasje aantrekken om hem warm te houden tijdens het wandelen. Honden laten dit eigenlijk snel en makkelijk toe.  Zodra de hond de trui/jasje associeert met het plezier van wandelen, laat hij zich aankleden zonder protest.

Vermoed je dat je huisdier ziek is? Bel dan onmiddellijk de dierenarts. Ook al ben je nog aan het wandelen. Raadpleeg voor gezondheidsgerelateerde vragen altijd jouw dierenarts, omdat deze je huisdier heeft onderzocht, de gezondheidsgeschiedenis van het dier kent en de beste raad kan geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Myriam De Smet

Moeten we de hond niet juist leren om op kruispunten te stoppen en te gaan zitten tot we veilig de straat kunnen oversteken ? In de tekst staat AF te leren.

Roland Beeckman

In het deel (hou de controle) staat er
" leer je hond AF om op kruispunten te wachten of te zitten "
Moet die AF niet verdwijnen ?
Mvg,
Roland Beeckman.


Een reactie plaatsen