Een verzorgingshandeling voor je hond

Een verzorgingshandeling voor je hond
Je hond eens goed onder handen nemen met de kam kan nooit kwaad. Zijn vacht kan immers door modder, regen en stof flink in de war raken en voor klitten zorgen. Het is dus zeker geen overbodige luxe om je hond eens te verwennen met een schrobbeurt! Hoe je daar aan moet beginnen leggen wij even uit.

De handigste manier om eraan te beginnen is trainen. Eens je hond door heeft wat de bedoeling precies is, zal hij dit zonder al te veel problemen aanvaarden. Het is natuurlijk het eenvoudigst om de hond dit aan te leren op jonge leeftijd, maar ook oudere honden kunnen hier nog gemakkelijk aan wennen. Vaak vinden ze de aandacht leuk en creëer je zodoende een sterke band met je hond. Heb je er zelf de tijd niet voor, kijk dan eens uit voor een professioneel hondenkapsalon.

Enkele aandachtspuntjes

Het is aangeraden om je hond dagelijks te onderzoeken. Tast zijn vacht grondig af en let daarbij op builtjes, warme plekjes, huidirritatie en parasieten zoals vlooien of teken. Vlooien kan je verwijderen met een fijn getand kammetje. Teken moet je dan weer verwijderen met een fijn pincetje. Voornamelijk de oren zijn een zwak plaatsje bij honden, controleer deze dan ook zorgvuldig. Een kleine oorontsteking kan immers heel wat permanente gehoorschade veroorzaken. Ook de poten zouden niet mogen worden vergeten bij de “inspectie”! Modder, zand, stof, kiezelsteentjes en ander vuil kunnen tussen de kussentjes blijven hangen en ontsteken.

De verzorging

Je hond kammen is onmisbaar voor een gezonde vacht. Bij het kammen ontwar je niet alleen de vacht, ook dode haren worden verwijderd. Wanneer je dit bovendien doet als je hond aan het ruiven is, dan moedig je de groei van nieuwe haren aan. De nagels verdienen eveneens wat aandacht. Deze zouden in principe maandelijks geknipt moeten worden. De tanden van je hond kan je best twee keer per week poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden. De oogslijmpjes verwijder je het best met een vochtig katoenen doekje.

In bad

Niet iedere hond is even tuk op water, dus een evidente klus is dit niet. Wanneer je je hond toch in bad wil wassen, is het belangrijk dat je hem eerst kamt. Op die manier zijn de dode haren al verwijderd. Je gebruikt best lauw tot warm water. Gebruik een speciale hondenshampoo en gebruik hier zeker niet te veel van. Vermijd bij het wassen steeds de ogen, oren, tenen en het gedeelte onder de kin. Deze gebieden zijn immers erg gevoelig bij honden en zeep zou irritatie kunnen veroorzaken. Denk eraan om raad te vragen aan je dierenarts. Afhankelijk van het ras zal een hond meer of minder gewassen moeten worden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen