Een teek bij je hond?

Teken
Teken zijn bloedzuigende insecten die heel wat gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen op zowel mens als dier. Daarom is het erg belangrijk dat je een teek of tekenbeet snel herkent zodat je de nodige acties kunt ondernemen.

Wat is een teek?

Een teek is een klein spinachtig diertje wat behoort tot de familie van de parasitaire mijten. Teken voeden zich met bloed van hun gastheer. Wanneer ze niet- volgezogen zijn hebben ze een grootte van ongeveer een paar millimeter, maar volgezogen kunnen ze zo’n centimeter groot worden. De levenscyclus van een teek begint als larve en eindigt na zo’n 2 tot 3 jaar als volwassen teek. Vroeger kwamen teken vooral in het voor- en najaar voor, maar tegenwoordig kunnen ze het ganse jaar door aanwezig zijn.

Teken verwijderen

Er bestaan heel wat huis-tuin-keukenmiddeltjes en mythes om teken te verwijderen, maar je maakt het beste gebruik van een speciale tekenpincet. De teek moet zo dicht mogelijk op de huid worden vastgepakt bij de kop. Zorg ervoor dat je niet knijpt in het achterlichaam van de teek, omdat deze dan in twee gescheurd kan worden en er resten in de huid van je hond achterblijven. Met een draaibeweging kan je nu de teek verwijderen.

Ontsmet vervolgens de wonde met jodium of alcohol 70% en was ook je eigen handen met een desinfecterende gel.

Verder bestaan er ook nog middeltjes die je hond gedurende een maand beschermt tegen teken. Wanneer je dit product aanbrengt op de hond, zullen alle levende teken na 24-48 uur sterven. De eventuele resten dien je wel nog met de speciale tekenpincet te verwijderen op de manier zoals hierboven beschreven. Je hond is nu 4 weken beschermd tegen teken, maar maak er een gewoonte van om zijn vacht toch nog 1 keer per week eventjes te controleren.

Tekenbeten herkennen

Een teek die zich heeft vastgezet op de huid van je hond kan je herkennen aan een wit bolletje. Soms kan je hond last hebben van wat huidirritatie.

Ziekte van Lyme

Zo’n 10% van alle teken is besmet met de ziekte van Lyme. Wanneer je hond gebeten is door een besmette teek, bestaat de kans dat hij deze ziekte kan oplopen. Verwijder een teek zo snel mogelijk (binnen 48 uur), want hoe langer hij op de huid blijft zitten, hoe groter de kans is op besmetting. Buiten deze ziekte, die het meest gekend is bij mensen, brengt een teek nog andere gevaarlijke ziektes over. Snel herkennen is dus de boodschap!

Tekenbeten voorkomen

Vermijd zoveel mogelijk contact met hoog gras of struikgewas. Probeer toch zo’n een keer per week de huid van je hond grondig te inspecteren om zo tekenbeten snel te herkennen.

Heb je verder nog vragen over een teek bij je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan IngeWil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Hallo wij zijn van de Tibetaanse Mastiff kennel Jinadhara ,
daar ik het liever natuurlijk hou gebruik ik liever kruiden ,
wij wonen in een bosrijk gebied waar veel teken zijn .
Ik gebruik TEA - TREE olie ( de echte bij de apotheek )
Doe 40 druppels TEA-TREE olie in 500ml fleswater en bestuif mijn honden allemaal om de 2 dagen met deze samenstelling en het gaat heel goed .
Opgepast voor katten is TEA-TREE olie giftig ! groetjes Claire .
http://www.dokhyi-jinadhara.be

Ria Rogge-Coudijzer

Bedankt Claire voor de tip.EMO 1

Linda Rymenants

Je kan een druppeltje op de halsband doen, of 2 druppels op de handpalmen, en dan uitwrijvenop de pels.
Wees er zuinig mee, want te veel veroorzaakt hoofdpijn.EMO 8

. Dierenpension Review

Dagelijks controlleren, vooral als je vaak met je hond(en) het bos in gaat.

En let extra op als je met je hond op vakantie naar Frankrijk gaat, daar zijn de teken nog iets gevaarlijker.

Dierenpension Review
http://www.dierenpensionreview.nl/


Een reactie plaatsen