Een spelende hond: alternatieven binnenshuis

Hond kind en touw
Iedereen die opteert voor een hond als huisdier, zou moeten weten dat je dan kiest voor gezelschap dat graag beweegt en buiten komt. Honden zijn dieren die over het algemeen liever wel dan niet elke dag buiten spelen of wandelen. Het is dan ook logisch dat hondeneigenaars hun huisdier de mogelijkheid geven om zich in de buitenlucht te ontspannen. Wanneer dat toch niet lukt, om welke reden dan ook, zijn er gelukkig andere mogelijkheden.

Niet elk baasje heeft evenveel tijd of mogelijkheden

Honden zijn energieke dieren en dus is het aan te raden hen de mogelijkheid te bieden om af en toe buiten te ravotten. Een baasje dat zijn of haar hond die kans op regelmatige basis ontneemt, zou misschien beter helemaal geen hond aanschaffen. Met je hond op stap gaan, is trouwens niet enkel nodig omdat het dier zijn behoeften moet doen. Je hond eens in een vijver laten zwemmen, ermee dollen in een weiland of een flinke boswandeling maken kan het dier enkel maar goed doen. Toch zijn er hondeneigenaars die omwille van bepaalde redenen niet altijd de mogelijkheid hebben om bovenstaande dingen te doen. Iemand die bijvoorbeeld fulltime van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moet werken, heeft niet elke dag de energie om nog met de hond te gaan wandelen. Of nog, wanneer je in het centrum van een grote stad woont zijn de mogelijkheden tot vertier in de buitenlucht vaak beperkter dan op het platteland. Tenslotte zijn er soms ook praktische redenen die het buitenspelen met je hond kunnen beperken. Denk bijvoorbeeld maar aan weerfenomenen zoals hittegolven of sneeuwstormen. Gelukkig zijn er alternatieven voor wanneer je gedwongen bent om voor onbepaalde tijd binnen te blijven. Wij schetsen er twee van.

De jacht op voedsel

Honden zijn huisdieren die verlekkerd zijn op hun dagelijkse portie hondenbrokken en snoepjes allerlei. Een toffe manier om je hond de kans te geven wat energie kwijt te raken, is dan ook om zijn of haar eten ergens in je huis te verstoppen. Je kan bijvoorbeeld kleine hoeveelheden voedsel droppen in verschillende kamers van je woonplaats. Honden hebben immers een uitstekende reukzin en met wat gesnuffel komen ze hun eten meestal gauw op het spoor. Je kan als baasje bijvoorbeeld ergens onder de kast, achter deuren, tussen enkele kartonnen dozen of simpelweg op een stoel makkelijk wat hondenbrokken kwijt. Natuurlijk mag de zoektocht aanvankelijk niet te moeilijk zijn, zodat de hond de moed niet opgeeft en stopt met spoorzoeken. Wanneer je na een tijdje merkt dat jouw viervoeter het spelletje doorheeft, kan je de moeilijkheidsgraad alsnog verhogen.

Je hond op date

Er is nog een tweede geweldige manier om je hond te laten ravotten zonder daarvoor naar buiten te moeten. Als baasje ken je vast wel iemand uit je nabije omgeving die ook één of meerdere honden heeft. Een zeer leuk idee kan dan ook zijn om een date te organiseren tussen je eigen hond en het bevriende exemplaar. Honden zijn immers sociale zoogdieren en de kans om zich uit te leven met een andere viervoeter, zullen ze niet gauw laten liggen. Concreet spreek je dan met de andere persoon een datum af waarop je de tijd hebt om de tweede hond te ontvangen. Vervolgens zorg je er best ook voor dat je huis die dag opgeruimd is, zodat er geen dierbare voorwerpen sneuvelen. Daarenboven kan je met het andere baasje afspreken om eens af te wisselen. Het ene plezier is toch het andere waard en op die manier blijkt het daten misschien wel duurzamer op lange termijn?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

willy bommarez

Onze dog vind zoekspelletjes superleuk! Nu is het nog met eten, maar ik probeer het uit te breiden met het zoeken naar de kinderen

Onze hond vindt het ook superleuk om met eten en snoepjes spelletjes te spelen, twee plastiek potjes met snoepjes onder en dan snuffelen maar. Laat hem de lege potjes ook terug brengen . Met weer een beloning als gevolg!

Veerle Robijn

Snuffelmatten, potjes, braintrainers, flessenrek, ... Onze oudste doet het allemaal even graag. Wanneer we echt niet kunnen gaan wandelen (door ziekte of te weinig tijd EMO 9 ) doen we oefeningen uit de dogdance lessen. Altijd leuk, je bent er ook een tijdje mee bezig en de mentale stimulatie maakt hem ook moe! EMO 16

Onze hond is nog maar 3 maanden maar dit zijn dingen dat hij super vind eten en de kinderen lukt al redelijk nu oefenen met zijn speelgoed

Trudy Tolkamp

Onze Jimmy vind die spelletjes erg leuk, maar hij gaat er altijd met de potjes en ballen vandoor. Alleen met de kong gaat het goed. Balletjes zijn altijd heel fijn, tuin ligt vol. Gelukkig hebben we een hele grote tuin. Leuk die opmerking over 'daten'. Ik beheer een honden dagopvang en pension (kleinschalig) en het spelen met al die verschillende honden zijn het leukste wat er is!

Trudy Tolkamp

Onze Jimmy vind die spelletjes erg leuk, maar hij gaat er altijd met de potjes en ballen vandoor. Alleen met de kong gaat het goed. Balletjes zijn altijd heel fijn, tuin ligt vol. Gelukkig hebben we een hele grote tuin. Leuk die opmerking over 'daten'. Ik beheer een honden dagopvang en pension (kleinschalig) en het spelen met al die verschillende honden zijn het leukste wat er is!

Mieke Seelen

Aan Trudy Tolkamp,
Jouw hondenopvang en -pension ligt dat in het westen van het land in de buurt van Haarlem?
Ik zou daar graag gebruik vanmaken!
Groeten Mieke Seelen

Hellen

Mieke Seelen, ik zag jouw berichtje. Ik woon in Santpoort Zuid en vang honden op bij mij in huis. Misschien iets als Trudy erg ver weg woont.


Een reactie plaatsen