Een Shar-Pei hond opvoeden, hoe doe je het?

Een Shar-Pei hond opvoeden, hoe doe je het?
Een Shar-Pei hond opvoeden is niet altijd eenvoudig. De Shar-Pei komt oorspronkelijk uit China. Daar werd hij vooral gebruikt als waakhond, maar later ook als vechthond. Na een jarenlange evolutie heeft hij nog steeds veel dezelfde trekken als vroeger. Het is een beschermende en moedige hond.

De Shar-Pei, unieke beschermer

Veel mensen kiezen deze hond voor zijn unieke uiterlijk. De Shar-Pei heeft heel veel rimpels. Al even uniek als zijn uiterlijk, is zijn karakter. Het is een enorm argwanende hond. Hij heeft niet snel vertrouwen in vreemde mensen, en al zeker niet als ze je thuis komen bezoeken. Hij heeft de neiging om overbeschermend te zijn. Zelfs als je hem geen kwaad wil doen, kan de Shar-Pei denken dat je dit wel zult doen. Deze eigenschap maakt van hem wel een ideale waakhond. Hij is trouw aan jou en je familie, maar aan niemand anders.

Deze karaktertrek maakt van de Shar-Pei echter geen goede gastheer. Vrienden op bezoek? Hij wantrouwt ze en zij zullen zich niet op hun gemak voelen. Toch is de oplossing nabij: stop het probleem voor het er is. Training is heel belangrijk. Hoe vroeger je ermee begint, hoe beter. Let op zijn gedrag. Doe er iets aan als hij gedrag vertoont dat je niet wil. Je kunt het gedrag negeren, maar je kunt beter tonen dat je zulk gedrag niet aanvaardt.

Een goede training is een must

Bij het aanleren van commando's, gebruik je best een bepaald stemniveau. Een serieuze toon maakt duidelijk dat je het meent. Hij zal dan ook snel diezelfde toon herkennen. Weest standvastig en toch vriendelijk. Jij bent de baas, jij bent de leidende vader of moederfiguur. Hierdoor zal hij je respecteren en niet vrezen. Hou de trainingssessies interessant en leuk en maak ze nooit te lang. Enkele korte en intensieve trainingsmomenten is beter dan een lange trainingsdag.

Training schept een band met je hond. Om de band nog meer aan te scherpen, is wandelen of spelen essentieel. Geef je hond liefde en aandacht. Wees geduldig als hij fouten maakt. Probeer hem te begrijpen. Hoe beter je hem begrijpt, hoe sneller je zult snappen waarom hij bizar gedrag vertoond.

Laat hem van jongs af aan kennis maken met andere honden en mensen. Op die manier is hij al sneller gesocialiseerd en zal hij zich minder wantrouwig opstellen.

Je Shar-Pei goed opvoeden neemt tijd en geduld in beslag. Achteraf zul je merken dat het meer dan de moeite waard was!

Heb je verder nog vragen? Kijk dan eens op "Je hond opvoeden".


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

John Reijnen

Liefde en aandacht, spelen en wandelen schept met elke puppy een band, daarbij komt dat je altijd consequent moet zijn dat hoort nu een maal bij de opvoeding van een hond. Dus ik zie niet echt wat hier het grote verschil is met andere hondenrassen.

Misschien dat dit inderdaad geen hond is voor iemand die nog nooit een hond gehad/opgevoed heeft, maar verder denk ik dat er geen probleem hoeft te zijn.

Jean-Remy

Ik heb een Shiba, en geloof mij maar, het gaat om opvoeding, socialiseren, consequent zijn en veel spelen en zo.

Welke ras dan ook als je dit allemaal doet dan heb je een prima hond.

Mijn hond is nu 14 weken en vanaf het moment dat ik hem had, ging ik elke dag de metro tram trein overal met hem mee, dus dat helpt dat je een geweldige Hond zal hebben, altijd tussen mensen.

Ben

Ik heb een shar-pei kruising Amerikaanse stafford van 7 maandjes geduld is een must hij heeft basis cursus gehad en gaat helemaal goed , hier voor heb ik altijd pitbulls gehad en een goede op voeding gehad, en zijn zeker niet geschikt voor onervaren mensen.


Een reactie plaatsen