Een rasvereniging: iets voor jou en je hond?

Een rasclub: iets voor jou en je hond?

Je bent geïnteresseerd in hondenrassen en je wilt er zoveel mogelijk te weten komen? Dan is een rasclub een mooie uitgangsbasis. Wat zo’n club allemaal inhoudt en wat je ervan mag verwachten, kun je hier lezen.

Een rasvereniging is een nationale of regionale vereniging van hondenliefhebbers voor een bepaald ras. Het spreekt voor zich dat de leden onderling over heel wat informatie en kennis beschikken door hun uitgebreide netwerk. Ook wanneer je nog geen hond hebt, maar wel van plan bent om er eentje te kopen, kan je hier terecht voor advies.
 

De clubdoelstellingen

Een eerste doelstelling bestaat eruit om hondenliefhebbers te verenigen en zodoende het hondenras te steunen. Zo kan een club bepaalde normen, bijvoorbeeld in verband met de gezondheid van de honden, opstellen die gerespecteerd dienen te worden. Een club zal er voor zorgen dat deze normen ook door de volgende generaties in stand zullen gehouden worden.

Verder wilt een rasvereniging ook andere hondeneigenaars informeren en begeleiden bij de opvoeding van hun hond. Indien je het ooit overweegt om aan een hondenshow deel te nemen, dan kan een hondenclub functioneren als een eerste “keuring”. De kenners kunnen je tips geven, zodat je weet wat je kan verwachten van zo’n show. Daarnaast worden ook regelmatig bijeenkomsten, meestal wandelingen, georganiseerd om onderling wat weetjes uit wisselen of gewoon om alle honden nog eens te zien.
 

Wat de club verwacht

In eerste instantie zal de club van je verwachten dat je haar normen respecteert. Zo zullen de meeste clubs van je verwachten dat, je huidige of toekomstige hond, van een erkende fokker komt. Is dat niet het geval en verbreek je dus deze ethische code, dan zal je lidmaatschap geweigerd of verbroken worden. Het zou immers de reputatie van de club schaden. Het is vanzelfsprekend dat je voorts een grote interesse toont voor het ras en dat je je hond goed verzorgt.

Er wordt ook van je verlangd dat je steeds in het belang van het ras beslist indien nieuwe normen zouden worden opgesteld, en dat deze stroken met de filosofie en ideologie van de club. Dat wil niet zeggen dat je geen eigen mening mag hebben, maar enkel dat het belang van het ras primeert. Het klinkt misschien allemaal wat stroef en streng, maar de “regels” zijn in de praktijk vrij simpel en logisch. Inzet is hier de sleutel naar succes.

Hier vindt je verschillende rasverenigingen terug: rasverenigingen België en Nederland


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Cindy Kasius

Mijn clubje bestaat uit Berner liefhebbers die graag wandelen en zin hebben in meetings . geen kynologische club dus . gewoon vrienden onder mekaar


Een reactie plaatsen