Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Een oudere hond, hoe verzorg je hem?

  Davy Agten
  Een oudere hond, hoe verzorg je hem?
  Met je nieuwe schattige puppy in je armen, kun je je helemaal nog niet voorstellen dat hij ooit ouder wordt. Toch is het zo. Voor je het beseft is je hond een senior, met bepaalde fysieke en mentale behoeftes. Hij wordt trager, zal je steeds minder goed horen en nog wat andere ouderdomskwaaltjes. Jij kunt zijn laatste jaren echter onvergetelijk maken.

  Een hond wordt als senior geclassificeerd vanaf de leeftijd van 6 jaar. Dit is afhankelijk van de grootte van je hond. Grote honden verouderen namelijk sneller. Zonder dat je het opmerkt, wordt zijn lichaam ouder. 10 tips om je senior actief en comfortabel te houden:

  1. Maak jaarlijks een afspraak met de dierenarts. Als hij echt oud is, om het half jaar. Ook al ziet hij er niet ziek uit, toch is een jaarlijks onderzoek aan te raden. Zo weet je hoe snel hij veroudert en of er problemen zijn.

  2. Hou zijn tanden schoon door te poetsen of door speeltjes waarop hij kan kauwen. Plak en tandsteen zijn namelijk een broednest voor bacteriën.
    
  3. Voldoende beweging is nodig om hem op gewicht te houden en zijn spieren fit te houden. Ook al zijn de wandelingen minder lang, toch zijn ze nog steeds even belangrijk.

  4. Supplementen met glucosamine en chondroitin helpen tegen stijve gewrichten en op die manier tegen artritis.

  5. Vergeet de preventieve medicatie tegen hartworm, vlooien en teken niet, maar spreek erover met je dierenarts.
    
  6. Maak genoeg warme plekjes in huis waar je hond ongestoord kan slapen. Een dik zacht hondenkussen geeft hem extra comfort en warmte.

  7. Vergeet zijn mentale gezondheid niet! Veel mensen vergeten de training als hun hond ouder wordt. Zelfs oudere honden houden nog steeds van spelletjes en trucjes.
    
  8. Neem meer tijd voor zijn verzorging. Geef hem uitgebreide kambeurten en massage. Je hond zal ervan genieten en zo kun jij zijn lichaam onderzoeken op veranderingen.

    
  9. Let op veranderingen in gedrag of gewoontes. Sommige honden kunnen ziekte en pijn goed verbergen. Let dus op de kleinste veranderingen. Als je iets niet normaal vindt, ga dan naar je dierenarts.

  10. Haal niet onmiddellijk een nieuwe puppy als de andere hond wat ouder wordt. Sommige oudere honden vinden dit helemaal niet leuk.


  Een oudere hond is nog steeds heel levendig binnenin. Vaak vragen ze enkel wat liefde en comfort in ruil voor hun jarenlange gezelschap. Met wat voorzorgen en extra verzorging, kun je je senior hond nog heel wat leuke jaren garanderen.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Verzorging , Ouderdom , Oudere hond , Oude Hond
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x