Een juiste naam kiezen voor je hond

Een juiste naam kiezen voor je hond
Op het eerste zicht is een naam kiezen voor je hond een leuke opgave. Je hond heeft enkel een leuke roepnaam nodig waarnaar hij zonder aarzelen luistert wanneer je hem of haar roept. Wanneer je hond een rashond is met een stamboom wordt je keuze echter al wat beperkter. Wij geven je alvast enkele ideetjes mee.

Wanneer je hond geen stamboom heeft ben je volledig vrij om een naam te kiezen. Toch is het belangrijk om hierover eerst na te denken. Een naam moet niet alleen mooi klinken, hij moet ook “praktisch” zijn. Aangezien je je hond vaak roept kan je best voor een wat kortere naam opteren.

Populaire hondennamen zijn Max, Bo (Beau), Luna, Sam en Spike. Uiteraard staat het vrij om iets origineler te zijn en zelf een leuke naam voor je hond te bedenken.

Honden met stamboom

Honden met een stamboom zijn wel gebonden aan bepaalde voorwaarden. Deze stambomen kunnen aangevraagd worden door de fokker bij de Koninklijke Maatschappij Sint-Huberts (KMSH) of bij de Raad van Beheer. Hiervoor dient de “Dek- en Geboortemelding”, samen met de originele stamboom van de teef, binnen de 14 dagen na de geboorte van de pups aan de KMSH of RVB gestuurd worden.

Eens de hond een officieel erkende stamboom heeft, kan hij een naam krijgen. Deze bevat ten eerste de naam van de kennel. De “voornaam” moet beginnen met een letter die gekoppeld is aan zijn geboortejaar. Honden met een stamboom, geboren in 2010, hebben een naam beginnend met de letter “j”. Voor 2011 zal dat de letter “k” zijn.

De praktische organisatie

Voor de praktische afhandeling kan je meestal terecht bij je fokker. Hij heeft immers zelf een hond met stamboom en heeft er de nodige ervaring mee. Kan je fokker je hierover niet informeren, neem dan contact op met de KMSH of RVB. Verder kan je natuurlijk je hond nog altijd een leuke roepnaam geven. Op papier kan je hond dus perfect een naam hebben beginnend met de letter “i”, maar jij kunt hem zonder problemen “Max” noemen. Nu rest er nog alleen de actie: een leuke naam bedenken waar je hond graag naar zal luisteren!

Kan je wat hulp gebruiken? Kijk dan eens tussen onze hondennamen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Joke de Kleijn

Bij ons was het niet zo moeilijk! We hebben een labrador pup (een teef je), we hebben twee kleindochters die allebei isolaat zijn van Disney's Frozen (tekenfilm). Dus het hondje heet Elsa EMO 1

Jon Dewitte

Onze Duitse Herder is onze vriend en heet dus Copain
Malamuten zijn stoïcijns en rustig mar doen graag hun eigen ding met een kalme maar doorgedreven koppigheid, dus onze Alaskan Malamute heet Zeno, naar de Griekse filosoof.EMO 4


Een reactie plaatsen