Een jaloerse hond, hoe vermijd je het?

Een jaloerse hond, hoe vermijd je het?
Net als wij, kunnen ook honden jaloers worden. Vaak sta je er niet bij stil. Je brengt een nieuwe puppy naar huis, of er is een nieuw baby'tje geboren. Je geeft deze kleine schatjes enorm veel aandacht en vergeet je hond. Hij voelt zich uitgesloten en de jaloersheid begint te borrelen. Wat kun je eraan doen?

Jaloersheid is een heel sterke emotie. Je hond kan voor allerlei redenen jaloers worden. Hij kan jaloers zijn op de aandacht die een nieuw huisdier of je baby krijgt. Het voelt aan alsof hij aan de kant geschoven wordt, of erger nog, genegeerd wordt. Een hond is een groepsdier. Hij ziet het gezin als de roedel waartoe hij behoort. Als het lijkt alsof hij uit de groep wordt gezet, kan hij zich bedreigd beginnen voelen. Hierdoor zal hij zich anders beginnen gedragen. Misschien wordt hij boos, misschien wordt hij triestig, ... in elk geval is het een uiting van jaloezie. Je zult hem aandacht geven omdat hij zich zo gedraagt. Eens je hond merkt dat hij aandacht krijgt als hij zich bizar gedraagt, dan zal hij dat gedrag nog meer gaan vertonen. Zo kom je beetje bij beetje in een vicieuze cirkel terecht.

Er zijn echter enkele eenvoudige manieren om te vermijden dat jaloersheid de kop op steekt:

  • Betrek hem mee in de activiteiten.
  • Streel je de ene hond? Streel dan met je andere hand de andere hond.
  • Speel je met de ene hond, verdeel je aandacht en speel met allebei.
  • Wieg je je baby? Streel dan eventueel je hond met de andere hand of praat tegen hem over wat je aan het doen bent. Laat hem sowieso in de buurt als je je baby wiegt of verzorgt. Op die manier voelt hij zich betrokken.
  • Let er op dat je beide honden evenveel aandacht geeft, en op dezelfde manier behandelt. Zo voelt geen een van beide zich uitgesloten.

Als je hond tekens van jaloersheid toont, pak deze dan onmiddellijk aan. Hou er zeker rekening mee dat honden echte groepsdieren zijn. Probeer hem dus zoveel mogelijk te betrekken in wat je doet.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Kimberly Delaconcorde

Mijn zwarte pup van 4maand is erg jaloers op onze nieuwe pup van 8weken
Ik geef echter niet veel aandacht aan ons nieuwe pupje omdat hij zo doet hij krijgt nog steeds even veel aandacht als ervoor
Maar toch als ik de nieuwe pup in een Bench zet en hij mag er niet in dan plast hij telkens op m'n zetel of in zijn mand echt uit jaloezie
Wat kan ik hier aan doen ??
Is echt niet fijn
Wilt hij dan zo danig ook graag in een Bench ?
Want dat gebruik ik niet enkel in het begin van de puppyfase hoe beter zindelijk ze worden hoe meer ik hen een nachtje niet in de Bench zet of als we weg zijn

Alda Beckers

Onze dwergschnauzer is opgegroeid met de hond (ook schnauzer) van mijn dochter en de hond (beameryorkshire) van mijn zoon.
Ze zijn alle drie even oud (2 jaar).
Ze kunnen goed overweg maar soms, vooral als er speelgoedjes of kleinkinderen in het spel zijn, reageert onze hond out of the blue heel jaloers en valt aan !
De laatste keer zijn we met de schnauzer van mijn dochter naar de vee-arts moeten gaan omdat er een stukje van zijn oor was afgebeten !
We waren toen behoorlijk geschrokken !

Wat kunnen we doen om zulke situaties te vermijden en wat moeten we doen als zich zo een situatie voordoet ?

Bedankt !

carine van den Heuvel

Mijn dochter brengt haar hond elke dag bij mij. IK heb een jack russel van 4 jaar (reu) zij een van 1,5 jaar oud. Deze begint sinds een paar weken binnen her en der tegen aan te plassen. Hoe interpreteer ik dit. en los ik dit op.


Een reactie plaatsen