Een hond traint ook zijn baas

Een hond traint ook zijn baas

Lesgevers op hondenscholen zijn meer bezig met het trainen van de baasjes dan met het trainen van de honden. Het is dan ook zo dat om een hond goed te laten gehoorzamen er een goede wisselwerking tussen hond en baas moet ontstaan. De baas is verantwoordelijk voor zijn hond en aan hem moet geleerd worden hoe hij een goede relatie kan opbouwen.


Een verantwoordelijke baas

De baas moet duidelijk zijn tegen zijn hond omdat in de natuurlijke hiërarchie hij boven de hond staat en dus de leider is. Naar een hondenschool gaan is dus meer dan je hond laten trainen. Jijzelf en niet de lesgever moet een goede gestructureerde relatie met jouw hond opbouwen.

Het is veel beter voor je hond om een persoonlijke relatie op te bouwen met jou in plaats van de persoon die je leert omgaan met je hond. Als je dit niet kan geloven, dan is het misschien beter dat je geen hond in huis haalt. Een hond in huis nemen is niet een beslissing van over één nacht ijs, het verandert je leven en je zal je er heel veel mee moeten bezighouden. Enkel op die manier kan je een band creëren waar zowel baasje als hond gelukkig van worden.


Wat houdt een hond trainen dan precies in?

In de eerste plaats houdt het trainen van een hond in dat je zoals we al zeiden een fatsoenlijke en degelijke relatie tussen jezelf en je hond opbouwt. In de tweede plaats moet je een duidelijke manier van communiceren opbouwen, zodat je hond weet wat je van hem wilt. Als je bijvoorbeeld verschillende commando’s gaat gebruiken om je hond te doen zitten, dan is dat voor hem onduidelijk. Voor een hond zijn structuur en duidelijkheid onmisbaar.

Omgaan met een hond kan een beter mens van je maken, je leert omgaan met een hond, je assertief opstellen binnen zijn roedel, en wie weet kan je dit in je leven ook wel gebruiken. Zorg er gewoon voor dat je plezier hebt in het trainen van je hond, en dan komt alles wel goed, er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen!

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Noëmi Noëmi Weiss

Bovenstaande gaat vooral om opvoeden heb ik het idee, trainen is immers trucjes leren en opvoeden is de balans tussen baas en hond en de balans in de hond op peil krijgen en houden. En als je een hond echt gelukkig wil maken binnen een roedel, neem dan 2 honden want een mens is immers geen hond ook al denken de meeste mensen dat ze goede vervangers zijn voor een tweede hond.


Een reactie plaatsen