Een hond die plast uit gevoel van onderdanigheid of door opwinding. Hoe leer je dat af?

Als je nieuwe pup of geadopteerde hond af en toe in huis plast zonder aanwijsbare reden, dan plast hijwaarschijnlijk uit gevoel van onderdanigheid of opwinding.

Ongepast plassen, ongeacht waar het voorkomt, kan ook een onderliggend gezondheidsprobleem signaleren.  Het is dus goed om te weten hoe onderdanig of opwindend urineren eruit ziet en wanneer er iets ernstig met je hond aan de hand is. Voor oudere honden is incidentele incontinentie niet ongebruikelijk, hoewel je je hond -in geval van gezondheidsproblemen- toch moet laten checken door een dierenarts. Voor onzindelijke puppy's is er vaak wat speurwerk nodig om de onderliggende oorzaak van het probleem te achterhalen.

Plast je hond wanneer jij een dominante houding aanneemt (d.w.z. je hond recht in de ogen kijkt, vanuit je middel voorover buigt, de snuit van je hond begroet)? Dan is de kans groot dat hij zijn gevoel van opwinding niet onder controle heeft. Plast je hond wanneer je thuiskomt, wanneer je een dominante houding aanneemt of wanneer je hem berispt? Dan spreken we over een onderdanig probleem.

Hoe dan ook, de situatie kan meestal worden verholpen.

Waarom plassen honden als ze onderdanig zijn?

Honden die onderdanig plassen, proberen iemand te kalmeren die ze als "sociaal dominant" beschouwen. Zo proberen ze om niet gestraft te worden. Onderdanige honden plassen als ze worden begroet, als iemand nadert en als er een geschiedenis is van misbehandeling of als straf na ongepast plassen. Dit komt vaak voor bij geadopteerde of geredde honden en verlegen, angstige honden.

Hoe kan je onderdanig urineren afleren

Om onderdanig plassen op te lossen, sla, scheld of schreeuw je niet tegen je hond nadat hij geplast heeft. Probeer in plaats daarvan het zelfvertrouwen op te bouwen door eenvoudige commando's te leren (zitten, blijven, komen) en hem dan na elk succes te belonen. Dit is hetzelfde beloning-en-lofproces dat je gebruikt om eenvoudige trucs te leren (omrollen, apporteren). Je zult ook met je hond moeten communiceren aan de hand van volgende niet-dominante houdingen:

  • Vermijd direct oogcontact, benader je hond vanaf de zijkant en ga op je hurken zitten.
  • Aai je puppy liever onder zijn kin dan over zijn kopje.
  • Als je thuiskomt, begroet je hond dan kort en neem hem mee naar buiten voor een wandeling.
  • Als je hond in huis plast, ruim het dan zonder poespas op en ga weg. Vergeet niet om je pup te belonen en te prijzen wanneer hij op de juiste plek plast.

 

Waarom plassen honden als ze opgewonden zijn?

Goed nieuws voor de baasjes van puppy’s! Puppy’s jonger dan 1 jaar plassen uit opwinding en groeien daar meestal uit. Het slechte nieuws is dat ze die gewoonte niet van de ene op de andere dag verliezen. Deze honden plassen tijdens het spelen, wanneer je thuiskomt of wanneer onbekende mensen op bezoek komen. Geduld en begrip zullen een grote bijdrage leveren aan het trainen van een puppy.

Hoe leer je het plassen uit opwinding af?

Om je puppy opwindend urineren af te leren, blijf je kalm en rustig en ben je consistent.

  • Probeer altijd buiten te spelen of ergens op een speciaal geprepareerde plek waar kranten of puppymatten liggen. Zo is er geen probleem als er een ongelukje gebeurt.
  • Als er een ongelukje gebeurt, net als bij onderdanig plassen, berisp of straf je je pup niet. Ruim alles rustig op en laat de puppy met rust. Zorg ervoor dat je de  vlekken grondig opruimt, bij voorkeur met een enzymatische reiniger, zodat de hond de urinegeur niet meer ruikt en denkt dat het gepast is om opnieuw op dezelfde plaats te plassen.
  • Geef je puppy iets lekkers als hij op de juiste plek plast en beperk alle begroetingen tot een minimum. Misschien negeer je je hond best als je thuiskomt. Lijkt dit wreed? Dat is het niet echt, omdat het je hond de kans geeft om zelfstandig te kalmeren. Vraag gasten hetzelfde te doen.
  • Wanneer je hond plast tijdens het wandelen, geef hem dan complimenten en snoepjes. Hetzelfde geldt voor plassen op aangewezen plaatsen. Al deze dingen helpen je puppy niet alleen zijn gewoonte om te plassen als hij opgewonden is te doorbreken, maar helpen jou ook om een ​​kalmere, zelfverzekerdere hond op te voeden.

Gezondheidsproblemen die plasgedrag veroorzaken

Om gezondheidsproblemen uit te sluiten, laat je je pup best eerst onderzoeken door de dierenarts. Een urineonderzoek zal snel uitwijzen of je hond een infectie heeft, die met antibiotica makkelijk kan worden behandeld. Andere diagnostische tests (bijv. röntgenfoto's) kunnen aantonen of je puppy last heeft van blaasstenen of cystitis of een ontsteking in de blaas. Bovendien zal de dierenarts eventuele indicaties van nierziekte of diabetes controleren.  Beide kunnen leiden tot ongepast / overmatig plassen.

Heel wat aandoeningen die ervoor zorgen dat je puppy ongecontroleerd plast, kunnen medisch worden behandeld. Hoewel nierstenen operatief verwijderd zullen moeten worden.

Een reu kan na castratie in huis (of een andere ongepaste plaats) blijven plassen. Soms hebben honden de behoefte om na deze ingreep hun territorium af te bakenen. Waarom weten we niet. Als het plassen na castratie langer dan een week aanhoudt, neem dan contact op met de dierenarts.

Professionele gedragstraining

Als je alles hebt geprobeerd, maar je hond blijft plassen als hij opgewonden of onderdanig is, dan is het tijd om hem naar een erkende gedragsspecialist te brengen. Soms kan het helpen om een ​​professionele kijk op het probleem te krijgen; een specialist kan mogelijk patronen in het gedrag van je puppy zien, die jij mist.

Denk je dat je huisdier ziek is, bel dan onmiddellijk de dierenarts. Raadpleeg voor gezondheidsgerelateerde vragen altijd de dierenarts, aangezien hij/zij jouw huisdier heeft onderzocht, de geschiedenis van het huisdier kent en de beste raad voor jouw huisdier kan geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Renata moris

Onze Punch heeft binnen geplast totdat ie 2 jaar en half was en van de ene dag op de andere is hij daarmee gestopt zo ook hetzelfde met plassen als er iemand binnenkwam.
Was ik gelukkig toen dat stopte, want onze groene container stak altijd heel vol met keukenrol - len en die plassen werden elke dag ietsje groter zodat ik altijd begon te wenen van miserie.


Een reactie plaatsen